Peer Güntin perustaja Timo Nikki joutui nuorena tappeluun, jonka seurauksena hänelle jäi karhea lauluääni - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|60-vuotias

Peer Güntin perustaja Timo Nikki joutui nuorena tappeluun, jonka seurauksena hänelle jäi karhea lauluääni

Kitaristi-laulaja Timo Nikki on elämäänsä tyytyväinen mies, jolle riitää Peer Günt.

Timo Nikin olohuoneen seinällä komeilee rakkaiden levyjen kansia, ei omien kultalevyjen galleriaa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Julkaistu: 15.3. 2:00

Kouvolasta ponnistaneelle raskaan triorockin kotimaiselle ykkösbändille Peer Güntille vuosi 1984 osoittautui erityisen hyväksi. Tuolloin se voitti rockyhtyeiden Suomen mestaruuden ja sen soittama konstailematon raskas rock sai oitis innostuneen vastaanoton. Albumit nousivat listaykkösiksi, myivät kultaa ja voittivat vuoden parhaiden levyjen äänestyksiä.

Kisassa huomiota herätti myös yhtyeen kitaristilaulajan Timo Nikin karhea lauluääni, jolle löytyy selitys.

”Jouduin tappeluun, jossa sain kurkkuun sellaisen tällin, etten pystynyt puhumaan kuukauteen. En pystynyt laulamaan vanhoja kappaleita, kun ääni ei enää noussut ylös. Mutta tällä uudella soundilla on sitten menty”, Nikki kertoo kotonaan Turussa.

Nikki asuu vuonna 1917 rakennetussa vanhassa puutalossa lähellä Turun keskustaa. Kun Nikin nuorin lapsi muutti pois kotoa, omi isä yläkerran viistokattoisen pikkuhuoneen soittonurkakseen. Siellä hän säilyttää yllättävän vähäisiä keikkakamojaan. Vastaavia kitaroita ja vermeitä hänellä oli käytössä jo silloin, kun Peer Günt voitti rock-SM-kisat.

Mitään merkittäviä muutoksia Nikki ei ole tehnyt laitteistoonsa ja sointiinsa.

Nykyisellä triokokoonpanollaan yhtye on toiminut vuodesta 2006. ”Ei ollut motivoivaa mennä soittamaan 70 ihmiselle, jotka ovat paikalla vain siksi, ettei kylällä ole mikään muu paikka auki”, Nikki sanoo.

”Vuonna 2011 sitten päätettiin, ettei joka paikasta tarvitse yrittää hakea sitä fyrkkaa, ja sovittiin menevämme tästedes soittamaan vain hauskoihin paikkoihin. Se oli tosi hyvä päätös, jonka jälkeen kaikki on ollut paljon mukavampaa.”

Ratkaisu onnistui, kun ammattimuusikkoutta kevennettiin osapäiväiseksi. Keikkailu päivätöiden lomassa vapautti enemmän aikaa myös perhe-elämälle.

Nikki itse otti vastaan tarjotun työn tutusta automaalaamosta, ja viihtyy hyvin sekä töissä että kotona.

Vaikka Peer Günt tuli tunnetuksi bensankäryisen äijärockin tuulispäätroikkana, on Timo Nikki lavan ulkopuolella rauhallisen ja hiljaisenkin oloinen mies.

”Pienenä olin kyllä koko ajan tekemässä jotakin, ja suu kävi miten sattui. Varmaan vanhempia hävetti, kun neljän viiden vanhana ryömin Jaalan kirkon penkkien alla huutamassa ottakaa kiinni, ottakaa kiinni. Ja lauloin: Rovaniemen markkinoilla oli iso hauki, nenä sillä punanen ja persereikä auki…”, Nikki kertoo.

”Jossain vaiheessa sitten rauhoituin!”

Nikki kiittää Kouvolan olleen hyvä paikka kasvaa ja leikkiä poliisi-isän ja Matkahuollossa työskennelleen äidin ainoana lapsena. Terveiset menevät myös Nuorisotoimistolle, joka suhtautui kannustavasti nuorten soittotarpeisiin. Harjoituskämppien lisäksi tilat löytyivät myös itse rakennetulle studiolle, jossa Nikkikin äänitti nuorempien bändien demoja.

”Kaikkeahan me rakennettiin itse, ensimmäisistä kovaäänisistä lähtien. Kun ostimme ensimmäiset keikkabussimme, otimme itse penkit pois, ja rakensimme tilat kamoille, sängyt ja matkustamot.”

Kun Peer Günt ei rumpali Twist Twist Erkinharjun Leningrad Cowboys -kiireiden takia päässyt 1990-luvulla toimimaan halutusti, otti laitteista ja tekniikasta kiinnostunut Nikki roudarinpestin. Hän työskenteli kuusi opettavaista vuotta Kirkan monitorimiksaajana ja valomiehenä. Silloin hän myös tapasi tulevan vaimonsa ja muutti ensi kertaa Turkuun. Välillä käytiin Kouvolassa perhettä kasvattamassa, sitten palattiin Turkuun.

Matkan varrella laantui myös laskuvarjohyppäämisen harrastus.

”Vietin kaiken vapaa-aikani kerholla ja kouluttauduin kouluttajaksikin. Pudotettiin oppilaita ja kuvattiin hyppyjä kamera päässä. Hyppyjä tuli puolitoistatuhatta. Kitaran kanssa en koskaan hypännyt, mutta kyllä siinä kaikenlaista kumiankkaa ja ­autonrengasta oli!”

Toista suurta harrastusta Nikki ei ole koskaan kaivannut, kuten ei myöskään musiikintekoa toisenlaisen yhtyeen riveissä. Hän myöntää ”kaiken menneen niin kuin pitikin” eikä elättele mitään suunnitelmia toteutumattomista hankkeista.

”Soittaminen on yhtä luonnollista kuin vaikka vessassa käynti. En tietenkään halua luopua musiikista, mutta tarvittaessa voin niin tehdä.”

Timo Nikki ei emmi elämänsä järjestystä.

”Kaikkein tärkein on perhe, sitten tulevat ystävät, ja sitten musiikki.”

Timo-Pekka Nikki

Syntyi 1960 Kouvolassa, jossa myös kasvoi. Asuu Turussa kaksin vaimonsa kanssa.

Kitaristi-laulaja Peer Güntissa, jota oli perustamassa vuonna 1976. Edelleen keikkailevan yhtyeen ainoa alkuperäisjäsen.

Rockin SM-voitto 1984.

11 studio- tai livealbumia.

Täyttää 60 vuotta tiistaina 17.3.