Koronaviruksen seurauksista kärsivä kulttuuriala etsii keinoja selviytymiseen: Artistit keikkailevat sosiaalisessa mediassa, uudet sivustot kokoavat tapahtumia yhteen, tukitoimia mietitään - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Koronavirus

Koronaviruksen seurauksista kärsivä kulttuuriala etsii keinoja selviytymiseen: Artistit keikkailevat sosiaalisessa mediassa, uudet sivustot kokoavat tapahtumia yhteen, tukitoimia mietitään

Koronakonsertit- ja Karanteeniklubi-nimiset sivustot kokoavat livenä striimattavia keikkoja.

Jukka Nousiainen järjesti perjantaina Facebook-livelähetyksen, mikä inspiroi Koronakonsertit-sivuston perustajaa toimimaan. Kuvassa Nousiainen esiintyy Jyväskylän Kauppakadulla toukokuussa 2018.

Jukka Nousiainen järjesti perjantaina Facebook-livelähetyksen, mikä inspiroi Koronakonsertit-sivuston perustajaa toimimaan. Kuvassa Nousiainen esiintyy Jyväskylän Kauppakadulla toukokuussa 2018. Kuva: Petteri Kivimäki

Julkaistu: 15.3. 16:57

Tapahtumien peruutuksista pahasti kärsivän kulttuurialan tekijät ovat alkaneet koota voimiaan erilaisin nettitempauksin.

Facebookiin on esimerkiksi perustettu kulttuurin eri alojen tapahtumia kokoava Karanteeniklubi. Ryhmä on tarkoitettu avoimeksi ilmoitustauluksi esimerkiksi suorana lähetettäville striimauksille ja erilaisille kulttuuritapahtumille.

Karanteeniklubi-sivustolta löytyy vinkkejä ja linkkejä myös maailmalle. Esimerkiksi Wienin valtionooppera striimaa tästä päivästä lähtien ilmaiseksi esityksiä arkistostaan. Tänään sunnuntaina esitetään vuonna 2016 ensi-iltansa saanut tuotanto Wagnerin Reininkullasta. Esitys alkaa Suomen aikaa viideltä. Tulevina päivinä täytetään koko Niebelungin sormus -oopperasarja sekä paljon muuta.

Facebookissa toimii myös tuore sivusto nimeltään Koronakonsertit. Ryhmässä ja samannimisellä nettisivulla ilmoitetaan artistien netissä esitettävistä ja esitetyistä livekeikoista. Idea on saatu tanskalaisesta Corona Koncerter -ryhmästä.

Esimerkiksi tänään sunnuntaina on Instagramin livekonserttia pitämässä laulaja Eva Louhivuori kello 18.

Viikonlopun aikana somen suosittuja livekonsertteja ovat tavallisten konserttien peruunnuttua pitäneet myös esimerkiksi Jukka Nousiainen, Samae Koskinen ja Vesterinen Yhtyeineen.

Koronaepidemia on tyhjentänyt monen taiteilijan kalenterin täydellisesti. Peruuntumiset osuvat kipeimmin freelancereihin ja yksityisyrittäjiin, joilta useimmiten puuttuu ansioperustainen toimeentuloturva. Myös tapahtumien järjestäjät ovat taloudellisesti kovilla.

Siksi Facebookiin on perustettu myös Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatuki -niminen ryhmä. Se on kerännyt lyhyessä ajassa jo yli 4 500 seuraajaa.

Ryhmässä kulttuurialan toimijat ja muut aiheesta kiinnostuneet voivat kertoa omista ideoistaan ja tempauksistaan sekä osallistua keskusteluun siitä, kuinka kulttuuriala voitaisiin pitää vireänä koronatoimenpiteiden aikana.

Muun muassa Taiteen edistämiskeskus on ilmoittanut etsivänsä parhaillaan mahdollisuuksia joustaviin tukitoimiin. Tämä voisi onnistua esimerkiksi valtion lisätalousarvion tai tilannetta muuten tukevien toimintamallien avulla.

Säveltäjä Pasi Lyytikäinen on kokoamassa parhaillaan Taikelle case-esimerkkejä siitä, mitä tämänhetkinen tilanne tarkoittaa konkreettisesti kulttuurialan freelancereille, apurahansaajille, yrittäjille ja tuntityöläisille. Vastausten perusteella halutaan saada kuvaa siitä, millaisille tukitoimille taidealalla on tarvetta.

Kulttuurialalle on luotu myös erilliset aihetunnisteet eri sosiaalisen median sivustoilla käytettäväksi. Tunnisteet ovat #tuenkulttuuria ja #tuentapahtumia.