Bändit ja klassiset orkesterit siirtyivät soittamaan livenä nettiin, Yle aloittaa keikkojen livelähetykset – näitä konsertteja voit pian katsoa kotisohvalta

Ammattimuusikot yrittävät nyt sopeutua koronaviruksen aiheuttamaan hankalaan tilanteeseen. Monia konsertteja esitetään suorana netissä, ja Suomessa perustettiin myös palvelu, jossa aiotaan pian järjestää maksullisia nettikeikkoja.

Neil Young, Mira Luoti ja John Legend aikovat soittaa nettikonsertteja.

17.3.2020 15:09 | Päivitetty 18.3.2020 14:23

Koronaepidemia on aiheuttanut lukemattomien konserttien peruuntumisen Suomessa ja maailmalla.

Musiikkialalla pyritään kuitenkin sopeutumaan poikkeustilaan jollain tavalla, ja nopealla aikataululla. Jo nyt on alettu soittaa ja esittää netin kautta lähetettäviä livekonsertteja. Näin saadaan myös elävän musiikin iloa ihmisille kotioloissa.

Klassisen musiikin puolella monet oopperatalot ja sinfoniaorkesterit tarjoavat nettisivuillaan esityksiään katsottavaksi, usein ilmaiseksi. Jotkut ovat tallenteita oopperoiden vanhoista esityksistä, jotkut livekonsertteja. Wienin valtionooppera, Baijerin valtionooppera, Berliinin valtionooppera ja Rossini-oopperafestivaali ovat avanneet arkistojaan kotikatsojille.

Myös Kansallisoopperan esitystallenteita voi katsoa verkossa.

Esimerkiksi Budapestin festivaaliorkesteri soittaa harjoitussalissaan Quarantine soirées (”Karanteeni-ilta”) -konsertin torstaina.

New Yorkin Metropolitan-ooppera julkaisee taltiointeja vanhoista esityksistään sivuillaan päivittäin. Torstaina on luvassa Verdin La Traviata (pääosissa Diana Damrau ja Juan Diego Flórez), perjantaina Donizettin Rykmentin tytär (Natalie Dessay ja Juan Diego Flóres) ja lauantaina Donizettin Lucia di Lammermoor (Anna Netrebko ja Piotr Beczala).

Muun muassa Classic FM -sivusto koostaa netissä katsottavista klassisen musiikin konserteista päivittyvää listaa.

Populaarimusiikin puolella monet artistit järjestävät omin voimin nettikeikkoja, joita pääsee katsomaan sosiaalisten medioiden kautta. Niitä kootaan Suomessa myös viikonloppuna perustetulle Koronakonsertit-sivulle. Koronakonserteilla on myös Facebook-sivu.

Tulevia somekeikkoja ovat muun muassa Tornion kaupungin Facebook-sivujen Eino Leino -konsertti perjantaina ja Toivo Suden keikka lauantaina, niin ikään artistin omalla Facebook-sivulla.

Monet kansainväliset artistit tekevät samoin. Esimerkiksi Neil Young tiedotti soittavansa lähiaikoina Fireside Sessions -nimisen keikkasarjan, joka taltioidaan Youngin kotoa ja esitetään tämän Neil Young Archives -nettisivuilla.

Coldplayn Chris Martin esitti bändin Instagram-tilillä minikeikan maanantaina. Laulaja-lauluntekijä John Legend ilmoitti tekevänsä saman tiistaina.

Yle ilmoitti keskiviikkona aloittavansa Olohuone-ohjelmakonseptin, joka tuo perjantai- ja lauantai-iltaisin suomalaiset eturivin artistit esiintymään television välityksellä suomalaisten kotisohville.

Artistien omia kanavia kannattaa luonnollisesti seurata, jotta saa tiedon oman lempibändinsä tai -laulajansa mahdollisesta nettilivekeikasta tuoreeltaan.

Myös Helsingin Sanomat pyrkii tarjoamaan kevään aikana mahdollisia nettilivekeikkoja. Niistä uutisoidaan lisää, kun tarkemmat tiedot ovat selvillä.

Klassisen musiikin puolella mezzosopraano Joyce DiDonato ja tenori Piotr Beczala tekivät 15. maaliskuuta Massenet’n Werther-oopperan aarioista ja kohtauksista koostuvan livelähetyksen DiDonaton kotoa. New Yorkin Metropolitan -oopperan esitykset olivat peruuntuneet, mutta laulajat halusivat jakaa jo valmistuneen produktion tunnelmia yleisön kanssa. Mukana ovat pianisti Howard Watkins ja harpisti Emmanuel Ceysson.

Suomessa on perustettu Keikalla.fi-sivusto, jolla pyritään tuomaan apua artistien muuttuneeseen taloudelliseen tilanteeseen. Siellä aletaan pian järjestää nettilivekeikkoja, joihin myydään myös lippuja.

Ensimmäisiä sivustolla ilmoitettuja esiintyjiä ovat esimerkiksi Anssi Kela, Jonna Tervomaa, Mira Luoti, Sami Saari ja East Funk Attack -yhtye. Keikka-aikatauluja ja lippujen hintoja ei vielä ole julkistettu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat