”Itselleni nousi jo huoli, riittääkö kaikille luettavaa” – Kirjastojen viimeisinä aukiolopäivinä lainattiin pinoittain kirjoja, ja hyllyt tyhjenivät vauhdilla - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Koronavirus

”Itselleni nousi jo huoli, riittääkö kaikille luettavaa” – Kirjastojen viimeisinä aukiolopäivinä lainattiin pinoittain kirjoja, ja hyllyt tyhjenivät vauhdilla

Helsingin kirjastot menevät kiinni tiistaina, Espoossa ja Vantaalla ovet suljettiin jo maanantaina. Lainat eivät poikkeusaikana eräänny, kirjastosta kerrotaan.

Anja Haanpää kävi Oodissa tiistaina lainaamassa 18 teosta. Hän vie kirjat ja cd-levyt Töölön seniorikeskukseen, jossa asuu 91-vuotias ystävä. Kuva: Rio Gandara / HS

Julkaistu: 17.3. 15:53

”Vilkasta on ollut. Hyllyt ovat tyhjentyneet sellaista vauhtia, että itselleni nousi jo huoli, riittääkö kaikille luettavaa”, kirjastonjohtaja Eija Palomäki Oulunkylän kirjastosta kertoo.

”Kirjastoilla on selvästi suomalaisille tärkeä merkitys. Onneksi helsinkiläisille kelpaa muukin kuin ämpärit ja vessapaperi”, hän jatkaa.

Kun Suomen hallitus maanantaina alkuillasta kertoi, että myös kirjastot suljetaan koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi, moni halusi varmistaa, että kotona riittäisi luettavaa. Onhan todennäköistä, että neljän seinän sisällä tullaan tulevina viikkoina viettämään tiiviisti aikaa.

”Halutaan varautua siihen, että kotona on muutakin tekemistä kuin telkkarin katsominen. Vaikka olisi minkälainen karanteeni, kirjan parissa viihdytään ja kirja voi myös tuoda lohtua”, Palomäki sanoo.

Hän arvelee, että epidemian aikana ihmisten vapaa-ajanviettotavat voivat muuttua ja lukemisen arvostus kasvaa.

Oulunkylän kirjastossa asiakkaat ovat olleet hyväntuulisia ja ehkä jopa tavanomaista puheliaampia.

”Poikkeuksellinen tilanne tuntuu yhdistävän ihmisiä, ja he haluavat huomioida myös henkilökuntaa.”

Myös pienessä Käpylän kirjastossa ovet alkoivat käydä heti maanantai-iltaisen hallituksen infotilaisuuden jälkeen.

”Illalla kävi selvästi tavallista enemmän väkeä, ja hyllyt ovat tyhjentyneet. Tuntui, että tänne rynnättiin heti, kun tieto sulkemisesta tuli”, kertoo kirjastovirkailija Mika Oksanen.

Asiakkaiden mukaan on lähtenyt erityisesti perinteisiä romaaneja, dekkareita ja lastenkirjoja, hän kertoo.

”Ja parempihan se on, että kirjat ovat ihmisten kotona kuin, että ne lepäävät täällä hyllyssä kirjaston ollessa kiinni.”

Vielä tiistai-illan aikana kirjastossa mahdollisesti käyviä asiakkaita Oksanen muistuttaa säännöistä, jotka on teipattu seinälle: asioi ripeästi, pidä metrin välimatka muihin äläkä jää kirjastoon oleskelemaan.

Keskustakirjasto Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara huomasi kävijämuutoksen heti maanantai-iltaisen sulkemispäätöksen jälkeen.

”Yleensä ihmiset lainaavat kirjan tai kaksi, mutta nyt monella oli mukanaan isoja pinoja, jotta luettavaa varmasti riittää kuukaudeksi”, hän kertoo.

Tiistaina asiakkaita on käynyt tasaisesti, mutta mitään isoa rynnistystä ei ole näkynyt. Oodissa oikeastaan kaikki muut palvelut kirjojen lainausta ja palautusta lukuun ottamatta on jo lopetettu.

”Täällä pystyy aivan turvallisesti hakemaan kirjoja hyllyjen välissä. Mutta toivomme tietenkin, ettei tänne tulla nyt hengaamaan, vaan asioimaan ripeästi.”

Timo Santala kävi Oodissa tiistaina lainaamassa luontoaiheisia kirjoja, ruokakirjoja, kansanperinnekirjoja ja uskontotiedekirjoja. Kuva: Rio Gandara / HS

Asiakkaille Soininvaaralla on pari käytännön neuvoa tulevan kuukauden varalle: lainat eivät eräänny 16.3.–19.4., joten niistä ei kerry sakkomaksuja.

”Kirjat kannattaa pitää kotona eikä lähteä etsimään mitään palautusluukkuja.”

Myös kaikki varaukset jäädytetään. Jos asiakas ei ehdi nyt hakea varaamaansa kirjaa, varaus säilyy voimassa toistaiseksi.

Kirjastojen ollessa suljettuina niiden digitaalisia palveluja kehitetään. Jo lähiviikkoina tulossa on muun muassa striimattuja satutunteja. Myös e-kirjastoon kannattaa tutustua, jos se on aiemmin jäänyt vieraaksi.

Kirjaston henkilökunnan työt jatkuvat, vaikka ovet suljetaan. Soininvaara kertoo, että keskustakirjastossa hommaa riittää laitteiden pienistä huoltotöistä henkilökunnan kouluttamiseen, aineiston inventaariin sekä tulevien kurssien ja tapahtumien suunnitteluun.

Koronalukemisvinkiksi hän antaa saman vinkin kuin antaisi muutenkin.

”Kaunokirjallisuus vie ajatukset toisiin maailmoihin eikä kyse ole pelkästä eskapismista. Hyvä romaani vie ajatukset uusille urille, eikä juututa kokonaan oman navan ympärille.”

Helmet-kirjastot ovat suljettuina 13.4. asti.

Konsertit|Bändit ja klassiset orkesterit siirtyivät soittamaan livenä nettiin, Yle aloittaa keikkojen livelähetykset – näitä konsertteja voit pian katsoa kotisohvalta

Koronavirus|Lauri Tähkä kokoaa artisteja hyvän­tekeväisyys­tempaukseen, mukaan ilmoittautunut iso joukko tunnettuja nimiä

Essee|Miksi ihmiset haluavat juuri nyt katsoa elokuvia, joissa tappava tauti leviää ympäri maailmaa?

Koronavirus|Somehitiksi noussut runo tarjoaa italialaisille toivoa keskellä ahdinkoa ja kiertää nyt Suomessakin