Muusikko Marko Haaviston nuoruuden esikuva oli Rauli Badding Somerjoki – Unelmien yhteistyön päätti Somerjoen äkillinen kuolema - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|50-vuotias

Muusikko Marko Haaviston nuoruuden esikuva oli Rauli Badding Somerjoki – Unelmien yhteistyön päätti Somerjoen äkillinen kuolema

Marko Haaviston muusikontaitoihin ovat luottaneet myös muun muassa Topi Sorsakoski ja Aki Kaurismäki. Omien bändien johtaminen ja laulujen tekeminen ovat pysyneet Haavistolle tärkeimpinä.

Marko Haavisto on esiintynyt eri kokoonpanojen kanssa 35 vuoden ajan. ”Jos pääsee livetilanteeseen, ihmiset ovat kuulolla ja sinulla on jotain sanottavaa, kyllä he edelleen kuuntelevat. Se ei ole kadonnut mihinkään.” Kuva: JONNE HEINONEN

Julkaistu: 18.3. 2:00, Päivitetty 18.3. 6:31

Juurimusiikin parissa pitkän uran tehnyt Marko Haavisto on helppo tunnistaa talvisen Lahden rautatieasemalla. Poutahaukat- ja Vaeltava vitsaus -yhtyeiden johtajalla on päässään lierihattu ja jalassa teräväkärkiset nahkakengät.

Erottuminen on Haavistolle tuttua jo nuoruudesta. 1980-luvun Lahdessa kuunneltiin Eppu Normaalia ja AC/DC:tä, mutta Haavistoa miellyttivät niiden ohella Tapio Rautavaara, Roy Orbison ja Elvis.

Johnny Cashin hän näki keikalla jo murrosikäisenä. ”Äitini halusi lähteä katsomaan Cashia, kun tämä tuli Lahteen. Myönnyin kaveriksi, ja jälkeenpäin olen ollut siitä äärettömän kiitollinen”, Haavisto kertoo.

”Orbison ja Elvis olivat laulajina sellaisia, että rakastuin siihen soundiin. Se puhutteli enkä miettinyt, oliko se uutta vai vanhaa.”

1980-luvun nuorten suosikki­artisti ei ollut myöskään Rauli Badding Somerjoki, josta tuli 13-vuotiaan Haaviston esikuva syksyllä 1983. Hän näki silloin kotinsa televisiosta Peter von Baghin Lähikuvassa-ohjelman, jonka päähenkilö Somerjoki oli.

15-vuotiaana Haavisto tapasi idolinsa ensi kertaa. Somerjoki vei levy-yhtiöönsä Haaviston Badding Rockers -yhtyeen demon ja suunnitteli yhteistyötä nuorten kanssa.

Kaiken keskeytti Somerjoen äkillinen kuolema tammikuussa 1987. 16-vuotias Haavisto oli ehtinyt laulaa Badding Rockersin ensimmäisen singlen, ja se julkaistiin Somerjoen kuoleman jälkeen.

”Helsingissä ja Tampereella musiikkitoimittajat laskivat, että nyt Lahdessa ruvettiin rahastamaan ruumiilla. Meillä ei ollut mitään eväitä ottaa sellaisia hyökkäyksiä vastaan. Sitä kuvitteli olevansa pelkästään hyvällä asialla”, Haavisto kertoo.

”Mutta ensimmäinen single sai hirveästi huomiota, ja olimme usein televisiossa. Oli tosi ikäviä juttuja, mutta myös kivoja.”

Badding Rockersin levyt ovat kiinnostaneet ihmisiä myöhemminkin. Tänä keväänä ne julkaistaan uudelleen Haaviston merkkipäivän kunniaksi.

Yhtyeen hajottua Haavisto siirtyi Topi Sorsakosken taustabändin basistiksi. Keikkoja tehtiin jopa kuutena iltana viikossa, sillä Sorsakoski tykkäsi kiertää ja esiintyä.

Haavisto ei viihtynyt pitkään rivimuusikkona. Jotkut pitivät häntä hulluna, kun hän hyppäsi pois Sorsakosken bändistä. Haavistolla oli kuitenkin mielessä oma yhtye, joka esittäisi hänen laulujaan.

Poutahaukat julkaisi ensialbuminsa 1997. Pian Aki Kauris­mäki pestasi sen Mies vailla menneisyyttä -elokuvaansa.

”Elokuva antoi pontta ja uskoa. Se toi töitä lähinnä ulkomaille, jossa kiersimme leffan mukana. Akin kanssa soitamme edelleen kerran vuodessa miten menee -puhelun, eli jonkinlainen ystävyyssuhde meillä on.”

Poutahaukat on nyt 23 vuoden ikäinen bändi, jolla on vakiintunut kulttisuosio. Yhtyeen rinnalla Haavisto on hakenut soittokavereita muualtakin.

Viime vuosina hän on levyttänyt Dave Lindholmin ja Viikate-yhtyeen Kaarle Viikatteen kanssa. Haaviston lauluja ovat levyttäneet hänen itsensä lisäksi monet muutkin artistit.

Haavisto ei peittele sitä, että pitkällä uralla on ollut vaikeitakin aikoja. Omaehtoisen musiikin tekijän toimeentulo on välillä tiukassa.

”Mutta nappulan pois hakeminen soittamalla mitä tahansa ei enää sovi. Sitä ei varmaan pää kestäisi enää. Biisien tekeminen ja oman musiikin toteuttaminen ovat minulle niin isossa osassa.”

Kakkosammattinaan Haavisto ajoi pitkään taksia, mutta puoleentoista vuoteen hän ei ole enää rattiin hypännyt.

”Ajankäyttö palkkaan nähden pisti miettimään. En osaa sanoa taksiuudistuksesta kuin omalta kantiltani, että siinä meni kakkosduuni pilalle.”

Nyt ammattina on pelkästään musiikki. Kesän keikkatilanne näyttää kohtuullisen hyvältä, ja Poutahaukat aloittaa pian uuden levyn äänitykset. Kerran kuussa Haavisto isännöi kantriklubi-iltaa Lahdessa.

Hän haaveilee vielä parin ­oikein hyvän laulun tekemisestä. Kulku nuorena valitulla tiellä jatkuu.

”Viime aikoina olen huomannut, että kun istahtaa ja ottaa kitaran, voi vierähtää pari kolme tuntia laulellen ja soitellen. Siitä tajuaa, että se alkuperäinen juttu ei ole kadonnut mihinkään. Nautin soittamisesta ihmisten kanssa ja arvostan sitä ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.”

Marko Haavisto

Syntyi 1970 Lapinjärvellä. Kasvoi Lahdessa, jossa asuu edelleen.

Yhtyeitä Badding Rockers, Marko Haavisto & Poutahaukat, Vaeltava vitsaus, Kaarle Viikate & Marko Haavisto, Kynä & Kumppanit ja Marko Haavisto & The Hanks.

Levyttänyt yhden soololevyn ja 20 albumia eri yhtyeidensä kanssa.

Tunnetuimpia lauluja mm. Paha vaanii, Myrskyn keskellä, Niin kuin lumi (joka sataa hiljalleen), Sydänsurumies ja Laulu tuohikorteista.

Haaviston kirjoittamia lauluja ovat hänen itsensä lisäksi levyttäneet mm. Topi Sorsakoski, Lassi Valtonen, Jani & Jetsetters sekä Kyösti Mäkimattila & Varjokuva.

Harrastaa avantouintia ja pitkän matkan juoksua. Juoksi ensimmäisen maratoninsa vuonna 2016.

Avoliitossa. Kaksi aikuista lasta aikaisemmasta liitosta.

Täyttää 50 vuotta sunnuntaina 22. maaliskuuta.

Seuraa uutisia tästä aiheesta