Euroviisut on peruttu, kilpailua ei järjestetä vuonna 2020

Vuoden 2020 Euroviisut on peruttu. Tieto vahvistetaan Euroviisujen virallisella sivulla.

Alankomaiden edustaja Duncan Laurence voitti viime keväänä Tel Avivissa järjestetyt Euroviisut.

18.3.2020 15:28 | Päivitetty 18.3.2020 16:02

Euroviisut on peruttu vuodelta 2020. Kilpailua ei järjestetä tänä vuonna lainkaan. Asia vahvistetaan Euroviisujen virallisella nettisivulla julkaistussa tiedotteessa.

Euroviisut oli tarkoitus järjestää Hollannissa Rotterdamissa 12. toukokuuta alkaen, mutta kilpailu on päätetty perua koko maailmaa ravistelevan koronavirusepidemian vuoksi.

Euroviisujen kohtalosta on odotettu tietoa koko alkuviikon ajan. Uuden musiikin tuottaja Anssi Autio arveli viikonloppuna HS:n jutussa, että tieto kilpailun kohtalosta tulisi ehkä jo maanantaina. Eilen tiistaina monet kansainväliset uutistoimistot odottelivat tietoa koko päivän ajan, koska tiedossa oli, että asiasta päättävä kokous oli käynnissä. Lopulta päätös venyi keskiviikolle.

Noin viikon ajan on ollut varmaa, että Euroviisuja ei voida tänä vuonna järjestää ainakaan perinteiseen tapaan. Koronavirusepidemia jyllää tällä hetkellä kovaa Euroopassa, ja sen odotetaan jatkuvan vähintään koko kevään ajan.

Euroopan yleisradioyhtiöt ovat kuitenkin yrittäneet miettiä erilaisia vaihtoehtoja laulukilpailun järjestämiseksi.

Nettisivusto Eurovisionworld listasi etukäteen erilaisia vaihtoehtoja kisan järjestämiseksi. Vaihtoehtoina pidettiin joko kisan järjestämistä Rotterdamin Ahoy-areenalla ilman yleisöä, kisan lähettämistä tv-studiosta, kisan lähettämistä niin, että jokainen osallistuva maa lähettäisi oman esityksensä kotimaastaan – tai kisojen lykkäämistä tai perumista kokonaan. Etukäteen oli spekuloitu, että kilpailu voitaisiin lykätä jopa syyskuulle. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Osallistujamaita olisi ollut tämän vuoden Euroviisuissa 41. Kaikki maat olivat jo valinneet edustajansa. Suomen edustaja olisi ollut Aksel Kankaanranta kappaleella Looking Back. Euroviisujen finaali oli tarkoitus järjestää Rotterdamissa lauantaina 16. toukokuuta.

Euroviisujen peruminen on jatkumoa monien muiden suurten yleisötapahtumien perumiselle ja lykkäämiselle. Viime päivinä on kerrottu muun muassa, että miesten jääkiekon MM-kisoja ei pelata tänä vuonna ja että miesten jalkapallon EM-kisat siirretään vuodelle 2021.

Euroviisujen perumisesta kertovassa tiedotteessa sanotaan, että viisujen järjestämiselle on pyritty keksimään viime viikkojen aikana vaihtoehtoja. Kilpailun järjestäjät pahoittelevat päätöstä ja kertovat ymmärtävänsä fanien pettymyksen.

Euroviisujen johtaja Jon Ola Sand sanoo tiedotteessa, että seuraavaksi aloitetaan neuvottelut siitä, voitaisiinko vuoden 2021 Euroviisut järjestää Rotterdamissa.

”Haluaisin kiittää kaikkia Euroviisujen järjestelyprosessissa mukana olleita henkilöitä. Ikävä kyllä kisojen järjestäminen ei tänä vuonna ollut mahdollista syistä, jotka eivät ole meidän hallinnassamme. Olemme kovin pahoillamme tästä tilanteesta, mutta lupaan teille: Euroviisut palaavat vahvempana kuin koskaan”, Sand sanoo.

Euroviisujen sivuilla julkaistussa lisätieto-osiossa annetaan myös vastaukset yleisimpiin kysymyksiin kilpailun perumisesta.

Sivulla kerrotaan muun muassa, että kilpailun lykkääminen ei ollut mahdollista, koska tilanne koronavirusepimedian kanssa jatkuu epävarmana myös tulevina kuukausina. Ilman yleisöä kilpailun järjestäminen ei ollut myöskään mahdollista nykyisten turvatoimien vuoksi. Etäkilpailua ei puolestaan haluttu järjestää, koska se olisi sotinut sitä vastaan, että Euroviisut kokoaa yhteen eri maiden artistit, fanit ja delegaatiot.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat