Tämä laulu selittää lapsille, mistä koronaviruksessa on kyse – Palkittu Mimmit-yhtye teki sanat mikrobiologin kanssa - Kulttuuri | HS.fi

Tämä laulu selittää lapsille, mistä koronaviruksessa on kyse – Palkittu Mimmit-yhtye teki sanat mikrobiologin kanssa

Mimmit-yhtyeen Muista pestä kädet kertoo lapsille mistä ja miten koronavirus on Suomeen tullut ja miten poikkeuksellisessa tilanteessa tulee toimia.

Mimmit keikalla vuonna 2013.

20.3.2020 9:18

Palkittu Mimmit-lastenmusiikkiyhtye on julkaissut Muista pestä kädet -musiikkivideon auttamaan lapsia koronaviruksen käsittelemisessä.

Video yhdistää animaatiota ja elävää kuvaa ja sen kertosäkeessä on tukiviittomiin perustuva leikki käsienpesusta. Kappale tulee ilmestymään ensi viikolla myös saksaksi ja sen laulavat Katharina Garrard ja Britta Ehringer. Lisäksi suunnitelmissa on julkaista laulu japaniksi, englanniksi ja ruotsiksi.

Laulun idea on sekä kertoa lapsille mistä ja miten virus on Suomeen tullut ja miten poikkeuksellisessa tilanteessa toimitaan, kertoo Mimmit-yhtyeen Pauliina Lerche. Hän laulaa yhtyeessä yhdessä sisarensa Hannamari Vallilan kanssa.

Muista pestä kädet -kappaleella laulaa lisäksi Lerchen 11-vuotias tytär Akuliina.

Idea laulun ja videon tekoon tuli Luxemburgissa asuvalta suomalaisäidiltä, jonka pojat ovat Mimmit-faneja. Äiti lähetti Pauliina Lerchelle sunnuntaiaamuna viestin, jossa hän toivoi lapsille suunnattua koronalaulua samassa hengessä, jolla Mimmit tarttuvat aiheisiin Musapatti-lastensarjassa.

Musapatti käynnistyi MTV3-kanavalla 1. helmikuuta. Siinä opitaan laulun ja musiikin keinoin muun muassa matematiikkaa, kemiaa, historiaa, kiertotaloutta, tunnetaitoja ja englantia.

”Olin heti että vitsi, mahtava idea!” Lerche sanoo puhelimessa.

Hän ryhtyi välittömästi kirjoittamaan kappaletta ja lähettämään viestejä tuottajalle ja yhtyeen jäsenille. Viesti lähti myös tutulle mikrobiologille, joka lupasi tarkistaa sanoitukset.

”Olin ollut aivan shokissa torstain jälkeen, kun koko kevään kiertue peruuntui”, Lerche kertoo. Hänellä on tällä hetkellä yksivuotinen taiteilija-apuraha, muuten hän on ”aivan kaikkien turvaverkkojen ulkopuolella”.

Peruuntuneelle kiertueelle oli tarkoitus tuoda ensimmäistä kertaa mukaan myös Siina Liimataisen viittomia puhetta avustavia tukiviittomia. Liimatainen on viittomakielen ja puhevammaisten tulkki sekä kommunikaatio-opettaja, joka on mukana myös Musapatissa.

Tukiviittomia käyttävät etenkin lapset, joilla on vaikeuksia puheen kehityksessä, suomen kieltä opettelevat maahanmuuttajat, autismikirjon lapset sekä kehitysvammaiset.

Niistä on kuitenkin hyötyä aivan kaikkien lasten kielelliselle kehitykselle, Lerche huomauttaa.

”Tukiviittomat ovat kuin tanssia käsillä”, Lerche kuvailee. ”Toivotaan, että saadaan sekä aikuiset että lapset mukaan käsienpesutanssiin!”

Muista pestä kädet

tarkasti sormenvälet

sekä kämmenselät

niin terveenä elät,

älä saippuaa sä säästä

hana täysille päästä

niin kauan kuin kestää tämä

kertosäe rämä!

13 vuotta sitten perustetun Mimmit-yhtyeen kokoelmalevy Ystävyys palkittiin vuoden 2017 lastenlevynä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat