Netflixin heikompi kuvanlaatu häiritsee eniten vain suurimmissa televisioissa – Kuka tahansa voi vähentää elintärkeän verkon kuormittumista yksinkertaisesti - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Suoratoisto

Netflixin heikompi kuvanlaatu häiritsee eniten vain suurimmissa televisioissa – Kuka tahansa voi vähentää elintärkeän verkon kuormittumista yksinkertaisesti

Netflix arvioi pystyvänsä kuvanlaatua leikkaamalla vähentämään tietoliikennettään Euroopassa 25 prosentilla.

Suoratoistopalvelujen lisääntynyt käyttö kuormittaa verkkoa Euroopassa.

Julkaistu: 22.3. 14:45

Suoratoistopalvelu Netflix heikentää striimauslaatua Euroopassa. Yhä useampi eurooppalainen on jäänyt kotiinsa koronaviruspandemian takia, mikä on kuormittanut internetiä ympäri maanosaa.

EU:n kanssa asiasta vääntänyt Netflix heikentää kuvanlaatua kuukauden ajaksi.

Netflix itse kertoo takaavansa yhä hyvän laadun heikennyksestä huolimatta.

”Käytännössä he tulevat rajoittamaan parhaiden kuvanlaatujen jakelua”, Digitan liiketoimintajohtaja Pekka Mattila sanoo.

Netflix arvioi pystyvänsä kuvanlaatua heikentämällä vähentämään tietoliikennettään Euroopassa 25 prosentilla.

Mattilan mukaan Netflixin kaltaiset toimijat tarjoavat useita eri kuvalaatuja kuluttajille eri tarpeisiin. Muutos näkyy lähinnä suurissa televisioissa, jotka vaativat korkeaa resoluutiota. Esimerkiksi kännykkäruudulla muutos tuskin näkyy mitenkään.

”Huonompilaatuinen kuva näyttää usein suttuiselta eli yksityiskohdat eivät erotu niin tarkasti. Jos suttuista kuvaa katsoo isolta ruudulta, näyttää kuvassa olevan pieniä laatikkomaisia elementtejä, ja katselukokemus häiriintyy”, hän kuvaa.

Toisaalta ruuhkan helpottuminen tarkoittaa puolestaan sitä, että katsottu kuva etenee jouheasti, eikä nykien, ja kuvan pikselöityminen vähenee.

Miten kukin katsoja muutoksen huomaa, on mahdotonta sanoa. Kuvanlaatu riippuu paljon muustakin kuin Netflixin ratkaisuista, kuten television laadusta ja laajakaistan tehokkuudesta.

Myös Youtube kertoi luopuvansa teräväpiirtolaadusta kuukaudeksi.

Mattilan mukaan suomalaisilla on myös mahdollisuus omilla ratkaisuillaan keventää televisionkatselun tuottamaa kuormaa.

”Erityisesti tällaisissa poikkeusoloissa kuluttajan kannattaa miettiä, käyttääkö suoratoistopalvelua perinteisen lineaarisen television katseluun, vai katsooko sitä perinteisemmistä jakelukanavista, jossa ei olla riippuvaisia internetverkoista”, hän sanoo.

Digita hallinnoi Suomen maanpäällisiä radio-, tv- ja mobiili-tv-verkkoja lähetysasemineen ja mastoineen.

Koronan aiheuttama poikkeustila on lisännyt pelkoa internetverkon kaatumisesta. Operaattorit kertoivat alkuviikolla 10–30 prosentin datakäytön kasvusta etätyön, suoratoistopalvelujen ja lisääntyneen pelaamisen seurauksena.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista johtaja Jukka-Pekka Juutinen sanoo, ettei pelkoa verkkojen kaatumisesta ole.

”Päivittäinen tiedonsiirtomäärä kyllä kasvaa, mutta verkot kestävät sen. Datankäytössä tapahtuu siirtymä illasta päiväkäyttöön”, Juutinen sanoo Hämeen Sanomien haastattelussa.

Digitan Mattilan mukaan tv- ja radioverkkojen rooli kuitenkin korostuu nyt poikkeusoloissa huoltovarmuuden ja luotettavan tiedonkulun takaamisessa. Tv- ja radioverkkojen palvelutaso ei ole riippuvainen käyttäjämäärien kasvusta, joten niiden toimivuus on myös poikkeustilanteessa turvattu.

Perinteiset broadcasting-lähetykset toimivat silloinkin, kun internet on ylikuormittunut.

”Muistutuksena ääriolosuhteista jokaisella kotitaloudella tulisi olla vähintään perinteinen patteriradio tai autoradio, jotta viranomaistiedotteet ja ajantasainen tieto saavuttavat kuluttajat. Tästä tilanteessa ollaan toki vielä kaukana”, Mattila sanoo.