Ulla Kosken työläiskodissa Imatralla kannustettiin opiskelemaan, ja nyt Koski on Helsingin Sanomain Säätiön yliasiamies: ”Joka päivä mietin: mitä uutta keksimme?” - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|60-vuotias

Ulla Kosken työläiskodissa Imatralla kannustettiin opiskelemaan, ja nyt Koski on Helsingin Sanomain Säätiön yliasiamies: ”Joka päivä mietin: mitä uutta keksimme?”

Ulla Kosken työura alkoi yli 30 vuotta sitten Aatos Erkon toimistossa.

”Joka päivä on kiva tulla töihin. Teen työtä, jonka takana voin seisoa sataprosenttisesti”, Ulla Koski sanoo. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Julkaistu: 24.3. 2:00, Päivitetty 24.3. 9:59

Oli vuosi 1989, ja Helsingin Sanomiin haettiin yritysopasta. Valtiotieteiden opiskelija Ulla Koski haki paikkaa, mutta ei saanut. Hän oli kuitenkin jäänyt haastattelijoiden mieleen, sillä pian Sanomilta otettiin yhteyttä.

Kiinnostaisiko paikka hallituksen puheenjohtajan toimistossa? Helsingin Sanomat täyttäisi pian sata vuotta, ja juhlajärjestelyissä tarvittaisiin apua.

Hallituksen puheenjohtaja oli Aatos Erkko. Hän otti uuden työntekijän vastaan toimistossaan Vantaan Sanomalassa.

”Erkko oli voimissaan. Iso, pelottava hahmo”, sanoo Koski.

Tänään tiistaina Koski täyttää 60 vuotta. Matka määräaikaisesta apulaisesta nykyiseen pestiin on ollut huima. Ulla Koski on Helsingin Sanomain Säätiön yli­asiamies.

”Kaikki alkoi sattumasta. Olisin päässyt tuolloin myös Finn­airille töihin. Missäköhän olisin, jos olisin valinnut toisin?”

Työ Erkon toimistossa oli kuin toinen yliopisto. Koski sanoo oppineensa, että kun yksityiskohdatkin ”funtsitaan tuhanteen kertaan”, h-hetkellä ei tarvitse kuin varmistaa, että juna liikkuu sovitusti.

Näin hoituivat tilinpäätösillalliset, kuninkaallisten vierailut tai pääministerien tapaamiset.

Erkon toimistosta Koski siirtyi Helsingin Sanomien toimitukseen 1990-luvun lopulla, ensin Nyt-liitteen ja pian Kuukausiliitteen toimituksen assistentiksi.

Se oli jotain ihan muuta, Koski sanoo. Lähes kulttuurisokki. Toimituksessa ei olla kovin säntillisiä puhetapojen tai pukeutumisen suhteen. ”Mutta miten fiksuja ihmisiä!”

Oli työpaikoissa samaakin. Vaikkapa tapa, jolla Jyrki Jahnukainen ja Ilkka Malmberg hioivat juttujen sanamuotoja ja -järjestystä. ”Mentaliteetti oli tuttu: huolellisuus, tarkkuus, kirjoista tarkistelu, sivistyksen arvostaminen.”

Toimituksessa Koski oli luottopakki, ”kysy Ullalta, Ulla hoitaa”. Sekin pantiin merkille, että kun monen toimittajan opinnot ovat kesken, Ullalla tutkintoja oli kaksi.

Helsingin Sanomain Säätiö perustettiin 2005 tukemaan viestintään ja sananvapauden edistämiseen liittyvää tutkimusta. Koski on ollut mukana alusta asti.

Yliasiamies hän on ollut vuodesta 2015, jolloin Heleena Savela jäi tehtävästä eläkkeelle. Nykyään apurahoja jaetaan vuosittain noin kaksi miljoonaa ­euroa. Säätiö ylläpitää myös Päivälehden museota ja arkistoa.

”Tehtävä tuntuu päivä päivältä tärkeämmältä”, Koski sanoo. Hänet tunnetaan rauhallisena persoonana, mutta säätiön merkityksestä puhuessa sanat ovat painokkaita.

”Tämä on ihana työ. Joka päivä on kiva tulla töihin. Teen työtä, jonka takana voin seisoa sataprosenttisesti.”

Erityisen hienoa on ollut saattaa yhteen eri alojen asiantuntijoita. Esimerkiksi totuuden jälkeistä aikaa ja vihapuhetta ovat tutkineet poikkitieteelliset ryhmät. Uutisraivaaja-kilpailun kautta säätiö tukee media-alan innovaatioita.

”Olen saanut seurata monen nuoren tutkijan ja toimittajan uraa ja nähdä, miten vaikuttavaa työtä he nykyään tekevät.”

Kuten moni kuusikymppinen, Koski sanoo vuosien rullaavan hirveää vauhtia. Jatkuvasti pitää olla tekemässä uutta vuosikertomusta.

Koski sanoo nauttivansa siitä, että lapset ovat aikuisia ja päivittäistä huomiota tarvitsee lähinnä Aida-koira. Puolison kanssa on oltu naimisissa suunnilleen yhtä kauan kuin Sanoman, yli 30 vuotta.

Vapaa-ajalla Koski joogaa ja on ”huono mutta innokas golfari”.

Säätiön toimisto on Korkeavuorenkadulla, Päivälehden museon ja arkiston kyljessä, siellä missä oli ennen myös Helsingin Sanomien toimitus. Koski kasvoi Imatralla työläisperheessä. Vanhemmat kannustivat opiskelemaan ja muille maille.

”Matkustamiseen ei ollut varaa, mutta lähdin isosiskon mallin mukaisesti ulkomaille töihin.”

Jo lukioikäisenä Koski oli Ita­liassa ja myöhemmin Sveitsissä töissä. Nyt Imatran tyttö saa lähettää muita maailmalle. Vanhempi tytär palasi juuri Laosista, ja säätiön tuella yli 140 suomalaista journalistia on opiskellut Briteissä, Yhdysvalloissa, Saksassa, Venäjällä ja Kiinassa stipendiaatteina.

Kuusikymppiset tuntuvat ny­kyään niin nuorilta, että pitää ihan kysyä: miltä tuntuu täyttää 60?

Koski ei vastaa suoraan. Tai ehkä tämä on suora vastaus:

”Minusta ei tullut toimittajaa, tuli fasilitaattori. Voin tuoda ihmisiä yhteen ja antaa mahdollisuuksia. Joka päivä mietin: mihin ajankohtaiseen asiaan voimme säätiönä tarttua, mikä olisi tärkeää, mitä uutta keksimme?”

Ulla Koski

Syntynyt 1960 Imatralla. Asuu Helsingissä.

Valtiotieteiden maisteri ja diplomikielenkääntäjä, saksa.

Helsingin Sanomain Sää­tiön yliasiamies.

Työskennellyt aiemmin muun muassa Helsingin Sanomain Säätiön asiamiehenä ja Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen ja Nyt-liitteen assistenttina.

Aloitti uransa Sanomilla 1989.

Perheeseen kuuluu aviopuoliso ja kaksi aikuista tytärtä, Alma ja Alisa, sekä Aida-koira.

Täyttää 60 vuotta tiistaina 24. maaliskuuta.