Näyttelijät huolestuivat: Tv- ja elokuvatuotannoissa pitää jopa suudella hälyttävästä koronatilanteesta huolimatta, flunssaisia ihmisiä otettu kuvauksiin - Kulttuuri | HS.fi

Näyttelijät huolestuivat: Tv- ja elokuvatuotannoissa pitää jopa suudella hälyttävästä koronatilanteesta huolimatta, flunssaisia ihmisiä otettu kuvauksiin

Näyttelijäliitto on saanut viime päivinä useita yhteydenottoja kuvauksissa mukana olleilta huolestuneilta näyttelijöiltä. HS:n tietojen mukaan joitain kuvauksia on jo lopetettu tai ollaan lopettamassa.

Näyttelijät ovat joutuneet jopa suutelemaan kuvauksissa, hälyttävästä koronatilanteesta huolimatta.­

24.3.2020 13:43

Työturvallisuudesta huolestuneet näyttelijät ovat alkaneet ottaa yhä tiiviimmin yhteyttä Näyttelijäliittoon, kertoo liiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko.

Hänen mukaansa loppuviikon ja viikonlopun aikana liiton tietoon on tullut Facebook-sivujen ja lakimiehen kautta useita viestejä näyttelijöiltä, jotka ovat kertoneet epäkohdista parhaillaan käynnissä olevissa tv- ja elokuvatuotannoissa.

Näyttelijöiden mukaan työturvallisuus ei ole ollut sillä tasolla kuin korona-aikana pitäisi – ja mitä se lähes kaikilla muilla työpaikoilla tällä hetkellä jo on.

Näyttelijäliitto oli mukana viime torstaina julkaistussa kannanotossa, jossa se yhdessä Journalistiliiton, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton, tuottajien järjestön APFIn ja Suomen elokuvasäätiön kanssa totesi, ettei käynnissä olevia kuvauksia tarvitse perua eikä uusien kuvausten aloittamista lykätä.

Toimijat kuitenkin edellyttivät, että työturvallisuuteen kiinnitetään kuvauksissa nyt erityistä huomiota.

Ilmeisesti näin ei ole kuitenkaan tapahtunut.

Elina Kuusikon mukaan heille Näyttelijäliittoon on välittynyt tietoja muun muassa siitä, ettei kuvauksissa ole rajattu väkimääriä, lähikontakteja ei ole edes yritetty välttää eikä suojausta ole käytetty.

Kuvauksissa näyttelijät ovat joutuneet näyttelemään jopa suutelukohtauksia.

Erityisen huolissaan Kuusikko on viesteistä, joiden mukaan kuvauksiin on otettu myös flunssaisia ihmisiä.

”Missään muualla työelämässä ei päästetä työpaikalle sellaista, joka pärskii tai valittaa kurkkua. Kuvauksissa heitä on ilmeisesti edelleen ollut.”

Kuusikon mukaan kuvauksissa on toimittu huolettomasti.

”Nyt pitäisi kaikkien ymmärtää, että nyt ei voi toimia niin kuin ennen.”

Maanantaina Näyttelijäliitto oli yhteydessä tuottajien järjestöön ja ehdotti, että työsuojeluun liittyvissä asioissa ohjeistettaisiin vielä konkreettisemmin.

”Esimerkiksi sairaita ei saa päästä työpaikoille, lähikontaktit täytyy poistaa ja yhdessä tilassa väkeä saa olla vain hyvin rajallinen määrä. Jos töitä tehdään, suojaustoimenpiteiden täytyy olla toisenlaisia”, Kuusikko listaa.

Hän korostaa, että nyt on pakko keksiä uudenlaisia tapoja toimia.

”Suutelukohtauksia ei tarvitsisi näinä päivinä kuvata. Täytyy keksiä uusia tapoja kertoa tarinaa. Ei pidä mennä alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Ellei töitä voida teettää turvallisesti, niitä ei pidä teettää.”

Näyttelijäliitosta on oltu yhteydessä myös ministeriöön. ”Odotamme, että sieltä jyrähdettäisiin. Se ainakin pakottaa kaikki muuttamaan toimintaansa”, Kuusikko sanoo.

Helsingin Sanomien tiistaina saamien tietojen mukaan joitakin tv-sarjojen kuvauksia on Suomessa jo lopetettu tai ollaan lopettamassa koronatilanteen vuoksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat