Pieni helsinkiläiskirjasto keksi keinon piristää kotona olevia ihmisiä: Houkuttelee kirjoittamaan jatkotarinaa ammattikirjoittajien kanssa

Käpylän kirjasto houkuttelee ihmisiä kirjoittamaan tarinaa matalalla kynnyksellä, ja punk-asennettakin saa olla.

Käpylän kirjastossa järjestetään pitkin vuotta erilaisia tilaisuuksia, esimerkiksi kirjailijatapaamisia. Vuonna 2004 kirjastossa oli myös kissa.

24.3.2020 15:58

Koronatilanne ja karanteenitoimenpiteet ovat saaneet ihmisten luovuuden kukkimaan aivan eri tehokkuudella kuin normaalisti. Moni taho on ihmisiä piristääkseen myös alkanut kannustaa heitä luovuuteen.

Yksi tällainen kannustaja on Käpylän kirjasto, Käpylän kaupunginosassa sijaitseva pieni mutta aktiivinen sivukirjasto. Myös Käpylän kirjasto on joutunut sulkemaan ovensa koronaviruksen vuoksi.

Tiistaina kirjasto tiedotti, että vaikka sen perustehtävä on nyt poissa pelistä, heillä on kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta kiinnostuneille uudenlainen ehdotus: kirjasto houkuttelee ihmisiä kirjoittamaan suomalaisten kirjailijoiden kanssa jatkotarinaa.

Kyseessä on jatkotarinaprojekti, joka löytyy kokonaisuudessaan Käpylän kirjaston Facebook-sivulta.

Käpylän kirjasto sijaitsee Väinölänkadulla Helsingin Käpylässä.

Idean taustalta löytyy 25-vuotisen kirjastouran tehnyt erikoiskirjastovirkailija Kari Juhola.

Hän katseli viime viikon alussa, kuinka ihmiset hamstrasivat kirjoja viimeisiä päiviä auki olleesta kirjastosta jopa paniikinomaisesti. ”Tilanne oli todella erikoinen”, Juhola kertoo puhelimessa.

Sillä hetkellä hän myös ymmärsi entistä paremmin, kuinka valtavan tärkeä kirjasto monille on henkisesti.

Tällä hetkellä koko kirjastolaitos onkin kehittelemässä ideoita, millä tavoin kirjasto saataisiin pidettyä ihmisten elämässä näinä poikkeusaikoinakin.

Myös Juholalla alkoi mielikuvitus laukata.

”Aloin miettiä, millä toisimme iloa kansalle kaiken huolen keskellä. Jotta kaikilla olisi muutakin ajateltavaa kuin korona.”

Mietintöjen perusteella syntyi idea jatkotarinasta, johon kuka tahansa saa osallistua.

Juhola toivoo, että ihmisillä olisi hyvin matala kynnys osallistua. Oikeinkirjoitus ei saa nyt muodostua kenellekään esteeksi.

Kuka tahansa saa lähettää oman, maksimissaan 3 000 merkin mittaisen jatkon jo olemassa olevaan tarinaan. Alamittaa ei teksteillä ole.

Pätkät lähetetään Juholalle, kunhan ensin varaa tältä kirjoitusvuoron. Juhola liittää kunkin tekstin sitten tarinan jatkoksi.

”Tässä saa olla vähän punk-asennettakin. Nyt on mahdollisuus hyvinkin suureen poikkitaiteellisuuteen”, Juhola kannustaa.

Juhola kuitenkin kokoaa tarinan niin, että siitä tulee loogisesti etenevä, ymmärrettävä kokonaisuus.

Kirjoittajan nimeä ei julkaista, mutta kukin voi halutessaan paljastaa itsensä ja kirjoittamansa pätkän tarinan kommenttiosiossa Facebookissa.

”Kirjoita itsesi ja tarina paikkaan jossa haluat olla, tai toisinpäin... Vaikka olisit karanteenissa, olet vapaa”, Juhola kannustaa kirjoittajia.

Jatkotarinan kirjoittamiseen osallistuu myös liuta ammattikirjoittajia.

Tällä hetkellä mukana ovat Vilja-Tuulia Huotarinen, Laura Lindstedt, Riina Katajavuori, Marja-Leena Mikkola, Satu Koskimies, Johanna Venho, Briitta Hepo-oja, Jukka Laajarinne, Sami Hilvo, Sanna Pelliccioni, Sini Helminen, J. Pekka Mäkelä ja HS:n toimittaja Kimmo Oksanen.

Juhola sai houkutelluksi näin komean liudan ammattilaisia, sillä Käpylässä on järjestetty jo vuosia kirjailijailtoja. Kontaktit olivat valmiina.

Myös ammattilaiset kirjoittavat nimettöminä. ”Tämä madaltaa ihmisten kynnystä osallistua. Sillä ei ole välttämättä ihan helppoa kirjoittaa omaa tekstiä Finlandia-voittajan jälkeen”, Juhola miettii.

Jatkotarina alkaa virkkeellä ”hän oli odottanut maailmanloppua oikeastaan koko elämänsä”.

Tarinan alku kuvaa Tautia, joka on sekoittanut hetkeksi koko maailman, mutta joka on saatu nyt nujerrettua.

On aika aloittaa alusta. Mutta miten?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat