Kauhuklassikko Re-Animatorista tunnettu elokuvaohjaaja Stuart Gordon on kuollut - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Elokuvat

Kauhuklassikko Re-Animatorista tunnettu elokuvaohjaaja Stuart Gordon on kuollut

Stuart Gordon ohjasi H.P. Lovecraftin novelliin perustuvan Re-Animatorin (1985) sekä muitakin kulttimainetta nauttivia kauhu- ja scifielokuvia.

Stuart Gordon vuonna 2005. Kuva: Pool CATARINA/VANDEVILLE

Julkaistu: 25.3. 14:54

Yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja Stuart Gordon on kuollut, kertoo Variety. Hän oli 72-vuotias.

Chicagossa 1947 syntynyt Gordon tunnetaan erityisesti kauhuelokuvistaan. Maineikkain on vuoden 1985 Re-Animator, Gordonin esikoisohjaus, joka nosti hänet kertaheitolla kauhugenren kuuluisuudeksi.

Kauhuikoni H.P. Lovecraftin novelliin perustuva Re-Animator kertoo pakkomielteisestä tiedemiehestä Herbert Westistä (Jeffrey Combs), joka on keksinyt keinon elvyttää kuolleet. Pienellä budjetillä tehty hurjan splatter-väkivallan ja mustan huumorin keitos voitti kriitikotkin puolelleen. Todelliseksi kulttiklassikoksi nousseesta elokuvasta tehtiin 2011 jopa teatterimusikaaliversio.

Jeffrey Combs esittää Herbert Westiä Gordonin Re-Animatorissa. Kuva: Empire Pictures

Gordonin seuraava ohjaus From Beyond (1986) perustuu niin ikään Lovecraftin tekstiin ja nauttii sekin nykyään vankkaa kulttimainetta. Lovecraft-tarinoiden parissa Gordon jatkoi vielä elokuvissa Castle Freak (1995) ja Dagon (2001).

Hänen viimeisiksi ohjaustöikseen jäivät David Mametin näytelmään perustuva draama Edmond (2005) sekä trilleri Stuck (2007).

Gordonin ohjaukset ovat suurimmaksi osaksi pienimuotoisia indie-tuotantoja. Poikkeuksiin kuuluu keskisuuren budjetin scifi-toimintaelokuva Linnoitus (1992) joka päätyi teatterilevitykseen Suomeenkin. Re-Animator ja muut Gordonin varhaiset kauhuohjaustyöt juuttuivat ilmestyessään Suomessa sensuuriin.

Gordon oli mukana kirjoittamassa muitakin kuin omia ohjaustöitään. Hän vastasi esimerkiksi Disneyn tuottaman seikkailuhitti Kulti, kutistin kakarat (1989) tarinasta yhdessä vakiokäsikirjoittajansa Dennis Paolin ja Ed Nahan kanssa.

Ennen elokuvauraansa Gordon toimi teatteriohjaajana ja -tuottajana kotikaupungissaan Chicagossa. Hän ehti saada nimeäkin rohkeina pidetyillä esityksillään. Teatteripiireissä hän tapasi myös vaimonsa Carolyn Purdyn, jonka kanssa oli naimisissa kuolemaansa asti.