Virus jyllää I Am Legend -elokuvassa mutta avuksi pandemian keskellä siitä ei ole - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Virus jyllää I Am Legend -elokuvassa mutta avuksi pandemian keskellä siitä ei ole

Koronapandemia sai pääosanäyttelijä Will Smithin kritisoimaan takavuosien I Am Legend -elokuvan menoa.

Vuoden 2007 I Am Legend -elokuvassa virologi (Will Smith) etsii vastalääkettä tappavalle virukselle mutta joutuu mutanttien saalistamaksi. Kuva: Barry Wetcher

Julkaistu: 27.3. 2:00

I Am Legend ★★

USA 2007

Nelonen klo 21.30 (K16)

Richard Mathesonin tieteis­romaanissa Olen legenda (1954) virus on tappanut valtaosan ihmiskunnasta, ja vastalääkettä kehittelevä suurkaupungin ainoa terve asukas joutuu lymyävien mutanttien saalistamaksi.

Lajityyppinsä pioneerityöstä on sovitettu kolme pitkää elokuvatulkintaa, viimeisimpänä nyt nähtävä Francis Lawrencen ohjaus I Am Legend (2007).

Siinäkin sorrutaan virusleffojen helmasyntiin: tarina kerrotaan tietokonepeleihin vertautuvana toimintarymistelynä, joka jättää pitkälti hyödyntämättä perusidean moninaiset moraaliset kysymykset.

Will Smith esittää popcorn­säikyttelyn pääosaa, yksioikoisen toimintasankarin elkein sotivaa ja yksinäisyyden riuduttamaa tiedemiestä.

Nykytodellisuus kirvoitti elokuvalle loppukaneetin. Youtube-kanava Red Table Talkin tuoreessa jaksossa Smith sanoo pelkäävänsä elokuvan vääristävän katsojien ymmärrystä pandemioista. Hän toteaa nyt pikemminkin haluavansa jakaa oikeaa ja vastuullista tietoa aikamme koronaviruksesta ja sen vastaisten toimien välttämättömyydestä.

Elokuva I Am Legend kun ei katsojaa viisastuta.