Kansallismuseo ja museovirasto tallentavat koronaviruksen aiheuttamaa poikkeusaikaa

Kansallismuseo ja museovirasto näkevät koronaviruspandemian historiallisena käännekohtana, joka huutaa dokumentointia.

Kansallismuseo ja museovirasto tallentavat suomalaisten poikkeusaikaa.

26.3.2020 15:48

Koronaviruspandemia on herättänyt Kansallismuseon sekä Museoviraston tallentamaan poikkeusaikaa. Museo ja virasto näkevät koronaviruksen aiheuttaman tilanteen historiallisena käännekohtana, jonka dokumentointi kuuluu heidän tehtäviinsä.

”Ajankohtaisia tapahtumia dokumentoidaan jo niiden käynnissä ollessa. Myös poikkeusajoista tulee jäädä valikoituja aineistoja museoiden ja muiden muistiorganisaatioiden kokoelmiin”, sanoo amanuenssi Maria Ollila Suomen kansallismuseosta tiedotteessa.

Tiedotteessa Kansallismuseo ja museovirasto kertovat että ”tähän mennessä on dokumentoitu Suomen rajojen sulkemisen vaikutusta matkustajaliikenteeseen Länsisatamassa sekä muutoksia asukkaiden ja yritysten arkisessa toiminnassa pääkaupunkiseudulla”.

Vastaavaa tiedon- ja aineistonkeruuta on tehty aiemmin poikkeustilanteiden aikana. Suomen kansallismuseo on dokumentoinut viime aikoina esimerkiksi ilmastoaktivismia, muovikriisiä ja romanien pukukulttuuria.

Dokumentoijien mukaan poikkeustilaa tallennetaan valokuvaamalla, videokuvaamalla, esinekeruilla ja tekemällä haastatteluja. Dokumentointia jatketaan lähiviikkoina yhteistyössä ja vuoropuhelussa muiden suomalaisten museoiden kanssa, ja parhaillaan suunnitellaan myös kansalaisia osallistavia dokumentoinnin keinoja.

Viranomaiset korostavat että dokumentoitaessa erityisen tärkeää on henkilöturvallisuus sekä noudattaa turvallisuusohjeita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat