Päätoimittaja Antero Mukka on valittu Helsingin Sanomain säätiön hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Media

Päätoimittaja Antero Mukka on valittu Helsingin Sanomain säätiön hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi

Vastaava päätoimittaja Kaius Niemi luopuu puheenjohtajan tehtävästä säätiön hallituksessa.

Antero Mukka aloittaa Helsingin Sanomain säätiön hallituksen puheenjohtajana. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Julkaistu: 26.3. 16:18, Päivitetty 27.3. 10:24

Päätoimittaja Antero Mukka on valittu Helsingin Sanomain säätiön hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi.

”Olen tavattoman ylpeä päästessäni jatkamaan Kaius Niemen jälkeen työtä Helsingin Sanomain Säätiössä. Säätiö on tärkeä toimija siinä kentässä, joka vahvistaa ymmärrystä median murrokseen ja samalla kirkastaa journalismin yhteiskunnallista merkitystä”, päätoimittaja Antero Mukka toteaa säätiön tiedotteessa.

Helsingin Sanomain Säätiö tukee viestintään ja viestintäteollisuuteen sekä sananvapauden edistämiseen liittyvää tutkimusta. Lisäksi säätiö tukee toimittajien ja viestinnän alan post doc -tutkijoiden ja professoreiden kansainvälistymistä.

”Kiitän Kaius Niemeä aivan erityisesti siitä korvaamattomasta panoksesta, jonka hän säätiönkin johdossa on antanut työlle lehdistönvapauden puolesta. Nyt, kun elämme hyvin poikkeuksellista aikaa, on ajantasaisen, luotettavan ja monipuolisen tiedonvälityksen merkitys suurempi kuin koskaan”, Mukka kertoo.

Kaius Niemi toimi säätiön puheenjohtajana vuodesta 2014. Niemi on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja. Hän jättää säätiön puheenjohtajuuden ja säätiön hallituksen säädekirjan määräajan yhdeksän vuotta tultua täyteen.

”On ollut kunnia saada johtaa Helsingin Sanomain Säätiötä, koska keskellä kovintakin median murrosta se on edustanut vakautta sekä jatkuvuutta – ja siten ollut ylläpitämässä uskoa journalismin merkitykseen demokratian tärkeänä tukipilarina”, Kaius Niemi kertoo tiedotteessa.

Ennen Niemeä säätiön puheenjohtajana toimi Janne Virkkunen.

Helsingin Sanomain säätiö jakoi maaliskuussa myös apurahoja.

Haaga-Helian ammattikorkeakoulun journalismin koulutusohjelmalle myönnettiin 48 000 euroa maahanmuuttajataustaisten toimittajien työskentely- ja koulutusympäristön, News Hubin, perustamiseen. Hankkeen tavoitteena on lisätä suomalaisen journalismin moniäänisyyttä sekä tukea maahanmuuttajataustaisten journalistien työllistymistä maassamme.

FT Kirsi Cheas sai 78 000 euroa yhdysvaltalaisten ja keskiamerikkalaisten toimittajien, aktivistien ja tutkijoiden yhteistyössä toteuttaman tutkivan journalismin analysoimiseen. Tutkimuksen suorituspaikka on New York University.

FM Hannu Harjulle myönnettiin 50 000 euroa toimittaja, kriitikko ja teatteriohjaaja Jukka Kajavan elämäkerran kirjoittamiseen.

Viestintäluotsi-yhtiölle, YTT Pasi Kiviojalle ja FM, MBA Otto Aallolle myönnettiin 81 500 ylioppilaslehtien tilaa kartoittavaan selvitykseen.

Lisäksi säätiö tuki YTM ja KTM Sini Ihanainen-Alangon opiskelua Venäjällä sekä Helsinki Ethics -konferenssin järjestämistä. Maaliskuussa jaettujen apurahojen yhteissumma oli 302 500 euroa.

Helsingin Sanomain Säätiö syntyi vuonna 2005, kun Helsingin Sanomain 100-vuotissäätiön ja Päivälehden arkistosäätiön hallitukset päättivät yhdistää säätiöt, jotka oli molemmat perustettu 1980-luvulla.

Lisäys 27.3. klo 10.23. Lisätty Helsingin Sanomain säätiön jakamia apurahoja sekä tukien kokonaissumma.