Ohjaaja Andrzej Wajdan joutsenlaulussa puolalaistaiteilija joutuu kommunistien hampaisiin - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Ohjaaja Andrzej Wajdan joutsenlaulussa puolalaistaiteilija joutuu kommunistien hampaisiin

Andrzej Wajdan viimeiseksi jäänyt elokuva on kiinnostavin ohjaajan katsauksena nuoruuteensa ja vanhuuteensa. Tosipohjaisena elämäkertaelokuvana se kärsii suurmiestaudista.

Boguslaw Linda näyttelee keskittyneesti, mutta niukkaeleisesti kuvataiteilija Wladyslaw Strzeminskia. Elokuvan on ohjannut vuonna 2000 kunnia-Oscarilla palkittu Andrzej Wajda. Kuva: Anna Wloch / yle

Julkaistu: 1.4. 2:00, Päivitetty 1.4. 9:32

Jälkikuvia ★★

Powidoki, Puola 2016

Teema klo 22.00 ja Yle Areena

Jälkikuvia jäi ohjaaja Andrzej Wajdan (1926–2016) viimeiseksi elokuvaksi.

Nuoruudessaan Wajda opiskeli ensin kuvataidetta Krakovassa ja vaihtoi sitten Lodzin elokuvakouluun, josta tuli kuuluisa muun muassa Wajdan, Roman Polanskin sekä Krzysztof Kieslowskin opinahjona. Tosipohjainen Jälkikuvia sijoittuu Lodziin. Sen päähenkilö on kuvataiteilija ja taideteoreetikko Wladyslaw Strzeminski (1893–1952), joka tunnetaan parhaiten abstrakteista maalauksistaan.

Vuonna 1948 Strzeminski (Boguslaw Linda) pitää luentoja innostuneille oppilailleen Lodzin kuvataidekorkeakoulussa. Kommunistihallinto alkaa vaatia, että kaiken taiteen tulee olla so­sialistista realismia, koska ”aatteeton taide on työkansan vihollinen”. Kuten Suomen vuoden 2011 eduskuntavaaleista muistetaan, halu suitsia taiteilijoita hallintotoimin ei ole vain edesmenneiden totalitaaristen valtioiden ongelma.

Miksikään syväluotaukseksi aiheesta elokuva ei kehity, ja muilta osin se kärsii suurmies­elokuvataudista, joka sekin on Suomessa joskus tullut vastaan. Jähmeähkö kerronta ei onnistu herättämään vakavamielistä Strzeminskiä tai hänen taidettaan eloon.

Eniten pohdintamahdollisuuksia Jälkikuvia tarjoaa ohjaajansa kautta: joku opiskelijoista voisi olla Wajda itse, nuoruudenmaisemissaan, ja sama koskee päähenkilöä, taiteilijaa elämänsä ehtoossa.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat