Nukketeatteri ei ole vain lapsille: Juha Laukkanen on esiintynyt niin Thaimaan kuninkaan syntymä­päivä­festivaaleilla kuin Savonlinnan ooppera­juhlilla - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|60-vuotias

Nukketeatteri ei ole vain lapsille: Juha Laukkanen on esiintynyt niin Thaimaan kuninkaan syntymä­päivä­festivaaleilla kuin Savonlinnan ooppera­juhlilla

Juha Laukkaselle on tärkeää, että esityksessä on jokin opetus. Hän on kertonut nukketeatterin keinoin lapsille muun muassa pöytätavoista ja suomalaisista kulttuurihenkilöistä.

Peukaloisen retket -esityksen Peukaloinen ja Martti-hanhi odottavat Sytkyjen 35-vuotiskiertueen jatkumista.

Julkaistu: 4.4. 2:00, Päivitetty 4.4. 14:48

Kaikki alkoi Kuopion Yhteisteatterista, jonka katsomossa nuori Juha Laukkanen istui kuin liimattuna.

”Saatoin käydä katsomassa saman esityksen kymmenenkin kertaa”, hän muistelee.

Vuonna 1975 13-vuotias Laukkanen pääsi Yhteisteatterille lapsiavustajaksi. Taiteilijauran ensimmäinen repliikki Lauri Leskisen näytelmässä Minna kuului leveästi savolaisittain lausuttuna ”Kaappakavulla pallaa!”

Kun muut lapsiavustajat kipaisivat kotiin omien harjoitustensa loputtua, jäi Laukkanen katsomon puolelle seuraamaan ­aikuisnäyttelijöiden harjoituksia.

1970-luvun puolessavälissä nukketeatteri koki heräämistään Suomessa. Siihen asti laji oli tuttu suurelle yleisölle lähinnä Matti ja Irja Raninin Kasper-nuken televisioesiintymisistä.

Kuopion Yhteisteatterikin otti ohjelmistoonsa säännöllisemmin nukketeatteria ensimmäistä kertaa 1970-luvun puolessavälissä ja Laukkanen pääsi avustajana mukaan.

”Lasten vilpittömän innostuksen näkeminen herätti kiinnostukseni nukketeatteriin”, hän muistelee.

Laukkanen keräsi lisää tietotaitoa lajista muun muassa Suomen Harrastajateatteriliiton nukketeatterikursseilta.

17-vuotiaana hän sai Kuopion taidetoimikunnalta apurahan lähteäkseen Puolaan opiskeleman nukketeatteria.

”Lähdin yksin laivalla Gdanskiin ja siitä Varsovaan taskussa vain nukketeatterijohtaja Henryk Pijanowskin numero. En ollut ymmärtänyt varata hotellihuonetta, mutta onneksi pääsin asumaan samaan aikaan kesäleirille lähteneen Pijanowskin pojan huoneeseen.”

Puolan vierailu opetti taas uutta nukketeatterista. Esimerkiksi sen, ettei nukketeatteri ole vain lapsille ja että esityksen tarinassa voi olla vakavampi piilomerkitys.

Vuosittaiset vierailut Puolaan jatkuivat pitkään, jopa vuoden 1981 sotatilan julistamisen jälkeen.

Vuonna 1985 Laukkanen perusti yhden miehen kiertävän nukketeatterinsa Sytkyt, johon tuli pian mukaan teatteriteknikko Arto Ollikainen. Nuket valmistaa Pirjo Kivimäki. Vuosittain esityksiä on lähes 250 kappaletta, muun muassa päiväkodeissa ja sairaaloissa.

Laukkanen on tullut tutuksi niin sanotusta pöytäteatterista, eli hän esittää nukketeatteria liikutellen nukkeja pöydällä, jonka takana istuu.

”Kaikki muut tekivät nukke­teatteria aina sermin takaa. Opin, että lapset katsovat lopulta vain nukkeja ja kun istun itse pöydän takana, voin samalla seurata, mikä vaikutus tarinalla on lapsiin.”

Sittemmin Sytkyt haki nukketeatterioppia muun muassa vuosittaisilla Aasian-kiertueilla osana vuosina 2000–2007 järjestettyä Aasia Helsingissä -festivaalia. Aasiassa Laukkanen opiskeli paikallisen nukkemestarin opissa ja toi Aasian rikasta nukketeatteri­traditiota festivaaleille. Ikimuistoisin oli vierailu Myanmariin.

”Silloin todella ymmärsin, mitä on teatterihistoria. Aasiassa kerrotaan nukketeatterin keinoin vuosituhansia vanhoja uskonnollisia tarinoita Buddhasta ja silti ne ovat paikallisille lapsille tuttuja.”

Unicefin hyväntahdonlähettiläänä toimiminen on tuonut esiintymisiä ympäri maailmaa. Sytkyt on kaivanut nukkensa matkalaukusta lasten iloksi muun muassa Etelä-Koreassa, Thaimaassa ja Borneossa.

”Kun esiinnyin Thaimaassa vuosi tsunamin jälkeen, oli liikuttavaa nähdä, kuinka kaiken menettäneet lapset unohtivat esitystä katsoessaan surulliset asiat. Kunpa me aikuisetkin osaisimme sen taidon”, Laukkanen sanoo.

Thaimaan kuninkaan suurilla syntymäpäiväfestivaaleillakin hän on esiintynyt vuonna 2009 suurlähetystön kutsumana. Tosin itse silloinen kuningas Bhumibol Adulyadej makasi jo sairaalassa.

Vaikka Laukkanen ei halua saarnata, hänestä on tärkeää, että esitykseen liittyy aina jokin opetus. Hän on kertonut nukketeatterin keinoin lapsille muun muassa pöytätavoista ja suomalaisista kulttuurihenkilöistä, kuten Jean Sibeliuksesta ja viimeisimpänä Minna Canthista esityksessä Juhlitaan Minnaa!

Oopperasedän lisänimen hän sai lapsiyleisöltä alkaessaan valmistaa Savonlinnan oopperajuhlille vuosittaista nukkeoopperaa. Ensimmäinen nukkeooppera oli Wagnerin Siegfried vuonna 2000.

Myös aikuiset ovat päässeet nauttimaan Laukkasen oopperatiivistelmistä, joissa tapahtumat esitetään riemukkaasti ruokailuvälineillä: esimerkiksi Wagnerin Lentävä hollantilainen -alus on tietenkin kastikekulho.

Syksyllä ohjelmistoon on tulossa taas klassikko, kun Sytkyt aloittaa uuden kiertue-esityksen Lasten oma 7 veljestä.

”Olen onnenpoika, kun olen saanut tehdä niin monenlaista”, sanoo Laukkanen ja kertoo jatkavansa keikkailua hamaan tulevaisuuteen ”vaikka rollaattorilla”!

Nukketaiteilija Juha Laukkanen

Syntynyt Kuopiossa.

Aloitti avustajana Kuopion kaupunginteatterissa 1975.

Kirjoitti ylioppilaaksi Kuopion Lyseosta vuonna 1980.

Perusti Nukketeatteri Sytkyt vuonna 1985.

Tv-töitä muun muassa Veera ja Ville -sarja Pikkukakkosessa (1985) ja Uppo-Nallen joulukalenteri MTV3:lla (1996).

Nimettiin 1994 Unicefin hyvän tahdon lähettilääksi. Sai samana vuonna Valtion lastenkulttuuripalkinnon.

Esittänyt vuodesta 2000 Savonlinnan oopperajuhlilla nukkeoopperoita lapsille.

Aloitti 2013 yhteistyön Suomen kansallisteatterin kanssa.

Asuu Helsingissä.

Täyttää 60 vuotta maanantaina 6. huhtikuuta.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat