Bond-näyttelijä Honor Blackman on kuollut, muistetaan roolistaan Pussy Galorena - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Kuolleet

Bond-näyttelijä Honor Blackman on kuollut, muistetaan roolistaan Pussy Galorena

Honor Blackman kuoli kotonaan 94-vuotiaana.

Honor Blackman tammikuussa 2000. Kuva: Mark Liley

Julkaistu: 7.4. 12:51

James Bond -näyttelijä Honor Blackman on kuollut kotonaan Lewesissä Iso-Britanniassa 94-vuotiaana. Hän oli syntynyt Lontoossa 22. elokuuta 1925.

The Guardianille lähettämässään tiedotteessa Blackmanin perhe kertoi näyttelijän kuolleen rauhallisesti luonnollisiin syihin.

”Honor oli paitsi suuresti rakastettu äiti ja isoäiti, myös äärimmäisen lahjakas näyttelijä; erityislaatuisella kauneudella, älyllä ja fyysisellä kyvykkyydellä yhdistettynä ainutlaatuiseen ääneen ja omistautuneeseen työmoraaliin, hän saavutti vertaansa vailla olevan ikonisen statuksen elokuva- ja viihdemaailmassa”, tiedotteessa lukee.

Honor Blackman tunnettiin roolistaan Pussy Galorena kolmannessa James Bond -elokuvassa 007 ja Kultasormi (Goldfinger), joka sai ensi-iltansa 1964. Bondia elokuvassa näytteli Sean Connery.

Blackman näytteli myös Cathy Galea 1960-luvun Herrasmiesagentti (The Avengers) -sarjassa. Vuonna 1964 hän levytti vastanäyttelijänsä Patrick Macneen kanssa kappaleen Kinky Boots, joka ponkaisi yllätyshitiksi 1990.

Blackmanin muita tunnettuja töitä olivat vuoden 1968 brittiläis-saksalainen western-elokuva Shalako, jossa Blackman näytteli Lady Julia Daggettia, sekä rooli jumalatar Herana vuoden 1963 elokuvassa Taistelu kultaisesta taljasta (Jason and the Argonauts).

Honor Blackman oli myös poliittisesti aktiivinen ja kommentoi useaan otteeseen Iso-Britannian yhteiskunnallisia tapahtumia.

Vuonna 2012 hän arvosteli Sean Connerya Telegraphin haastattelussa tämän veropakolaisuudesta.

”Paheksun häntä nykyään syvästi”, Blackman sanoi. ”Mielestäni ei pitäisi hyväksyä arvonimeä maalta, johon ei maksa penniäkään veroja. Hän haluaa saada kaiken. En usko, että hänen periaatteensa ovat kovin korkeat.”

Blackman oli naimisissa kahdesti, 1948–56 Bill Sankeyn kanssa ja näyttelijä Maurice Kaufmannin kanssa 1961–71. Kaufmannin kanssa Blackman adoptoi kaksi lasta, Lottien (1967) ja Barnabyn (1968).

Viime vuosina Blackman kiersi Iso-Britanniaa show’llaan Honor Blackman As Herself, jossa hän kävi läpi pitkää uraansa.

Honor Blackman toukokuussa 1966 Richard Brownsin hänestä tekemän pronssipatsaan kanssa. Kuva: Keystone Press Agency

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat