Vuoden 1971 opettaja kauhistelee tulevaisuutta takeltelevassa tv-elokuvassa - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Vuoden 1971 opettaja kauhistelee tulevaisuutta takeltelevassa tv-elokuvassa

Syväjäädytetty opettaja kuuluu kotimaisten tieteiselokuvien varhaistöihin.

Opettaja Mikael Otsola (Harri Tirkkonen) herätetään syväjäästä 64 vuotta myöhemmin. Hän on siirtynyt vuoteen 2034. Kuva: Yle

Julkaistu: 8.4. 2:00

Tieteiselokuvien visuaalisuudessa korostuu väistämättä tulevaisuuskuvitelmien peruslinja: millaiseksi maailman muuttuminen mielletään sekä millaiseksi se kyetään tekoaikana kuvaamaan.

Ulpu Tolosen TV2:lle vuonna 1971 ohjaama 38-minuuttinen Syväjäädytetty opettaja kuuluu kotimaisten tieteiselokuvien varhaistöihin. Sen kerronta on madallutettu lähinnä kouluikäisille, ja se takeltelee. Käsikir­joitus jopa laskee väärin syväjäädytyksen keston.

Opettaja Mikael Otsola (Harri Tirkkonen) on siis syväjäädytetty vuonna 1971, ja vuonna 2034 hänet herätetään.

Otsolaa ei perehdytetä uuteen kylmäkiskoiseen maailmaan vaan hänet lähetetään oitis sijaistöihin omalla vanhalla autollaan.

Sinnikkäästi opettaja hämmästelee tai jopa kieltäytyy hyväksymästä muutoksia, joista tamperelaiset koululaiset hänelle kertovat: maailma on saastunut ja eläimet kuolleet sukupuuttoon, aivopesu opettaa lukemaan jo synnytyssairaalassa, ja lomille lähdetään Plutoon.

Ehkä fiksujen lapsikatsojien uskotaan tajuavan, ettei ihmiskeho hetkessä sopeudu nauttimaan ravintoa pelkkinä pillereinä tai ettei nimien korvaaminen sotu-tunnuksilla ainakaan helpota kommunikointia.

Tulevaisuuden vaatetusta lienee kopioitu Suomessa nähdyistä scifisarjoista, ja oudosti dystopiamiljöötkin tuntuvat lähentelevän aikansa sosialistisen realismin totisia ihannevisioita.

Idyllisissä muistoissaan opettaja viettää mökkilomaa tyttären ja kissanpentujen kanssa, mutta tekovuoden 1971 jättihitti Love Story vaihtuu elektronisen musiikin ahdistukseen.

Tosin näidenkin tekijät sivuutettiin lopputeksteissä.

Syväjäädytetty opettaja, Yle Areena.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat