Kun koronaepidemia iski, Lauri Tähkä lopetti alkoholin käytön ja alkoi suunnitella massiivista musiikkiprojektia – Nyt 150 muusikon yhteisbiisi on valmis, vaikka välillä usko oli mennä - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Musiikki

Kun koronaepidemia iski, Lauri Tähkä lopetti alkoholin käytön ja alkoi suunnitella massiivista musiikkiprojektia – Nyt 150 muusikon yhteisbiisi on valmis, vaikka välillä usko oli mennä

Jukka Immonen oli mukana tuottamassa Lauri Tähkän säveltämää hyväntekeväisyyskappaletta Uuden edessä. 150 muusikon jättihankkeella kerätään varoja koronavirusepidemista kärsineille.

Lauri Tähkän arkea koronaepidemia on muuttanut vain vähän, sillä hän on elänyt yksikseen metsän keskellä jo kymmenen vuotta.

Julkaistu: 10.4. 9:00, Päivitetty 10.4. 10:25

Lohtua tuova. Toiveikas. Suvivirsi, jota rallatettaisiin Nuorgamista Hankoon.

Sellaista kappaletta Suomi nyt tarvitsisi, ajatteli Lauri Tähkä vain muutama viikko sitten.

Tähkä oli seurannut kauhuissaan, miten tuttu artisti toisensa perään joutui koronaepidemian takia perumaan kiertueensa. Hänellä itsellään ei ollut kevääksi sovittu keikkoja, mutta muiden puolesta tuntui pahalta.

Samoin ajatteli musiikintekijä Timo Kiiskinen. Ja kun idea ajan henkeä kuvastavasta hyväntekeväisyyskappaleesta oli ystävien keskustelussa heitetty ilmaan, asiat tapahtuivat vauhdilla.

”Hypättiin, ennen kuin kelattiin. Siltä samalta istumalta laitoin luottojäbälleni, tuottaja Jukka Immoselle viestiä ja pyysin häntä mukaan. Jukka ei ehtinyt edes vastata, kun olin jo kysynyt Instagramissa artistien kiinnostusta. Eihän Jukka sitten siinä vaiheessa oikein enää voinut perääntyä”, Tähkä kertoo naureskellen.

Kuuntele kappale alla olevalta videolta. Jos video ei näy, klikkaa tästä.

Eikä auttanut Tähkän ja Kiiskisenkään kuin ryhtyä hommiin. Uuden edessä -kappaleen sävelsi Tähkä, sanoituksesta vastaa Kiiskinen.

”Minulla oli taustalla ajatus gospelista. Halusin musiikkiin toiveikkuutta ja valoa. Mutta välillä mietin, onko tämä ihan paska biisi ja saako tästä laulua”, hän kertoo.

Koronaepidemian takia projekti oli monella tapaa poikkeuksellinen.

Tähkän somessa huuteluun ei vastannut yksi tai kaksi, vaan kymmenet muusikot. Nopeasti kasassa oli 90 laulajaa, yli 60 soittajaa sekä pitkä liuta teknisen puolen ja markkinoinnin taitajia.

Kappaleella kuullaan muun muassa Vesalaa, Almaa, Katri Helenaa, Anssi Kelaa ja Tuure Kilpeläistä. He kaikki ovat mukana korvauksetta, ja tänään julkistetun kappaleen suoratoistokuunteluista ja radiosoitoista kertyvät tuotot ohjataan Punaisen Ristin kautta koronavirusepidemiasta kärsivien auttamiseen kotimaassa.

Kaikki laulu- ja soitto-osuudet äänitettiin ja tuotettiin etänä. Tähkä itsekin asuu ”rajan takana” Uudenmaan läänin ulkopuolella, joten ei olisi edes päässyt helsinkiläisten tuottajien studioille.

”Olen ylpeä, että muusikot ovat inspiroituneet laulusta ja että olemme tässä yhteisrintamana mukana. Kukaan ei ajatellut, että minä, vaan että me yhdessä. Musiikin voima on uskomaton.”

Lapsuuden idolinsakin säveltäjä sai soittamaan kappaleelle, kun uskalsi pirauttaa basisti Sami Yaffalle.

”Oli hienoa jutella staran kanssa, joka on soittanut aika monessa bändissä. Kaikkein liikuttavinta oli nähdä hänet ja kaikki muutkin kotonaan soittamassa tai laulamassa, sillä pyysimme jokaiselta myös videokuvaa, josta koostettiin biisin video.”

Tähkä kertoo, että projekti oli ainakin hänelle tavallaan myös terapiaa. Hän ei halua maalata mielessään kauhuskenaarioita koronaviruksesta, mutta myöntää miettivänsä, miten dominoefektissä käy.

”Koko ajan tulee huonoja uutisia yritysten konkursseista, ja monissa perheissä voidaan huonosti. Uutistulvan seuraaminen voi ahdistaa. Kun on jotain tekemistä, ei ainakaan lamaannu.”

Muusikon arkea koronavirusepidemia on muuttanut vain vähän.

Jo kymmenen vuoden ajan mies on asunut ”mettän reunassa” Varsinais-Suomessa Paattisilla. Sinne hän muutti, kun kyllästyi julkisuuteen ja tajusi, että tarvitsee omaa rauhaa.

”Täällä näkee enemmän peuroja ja hirviä kuin ihmisiä.”

”En jäänyt jyrän alle, koska olen elänyt yksikseni ja eristyksessä jo pitkään. Koronakaranteenissa on kuitenkin jotain samaa kuin kiertueen jälkeisessä apeudessa ja tyhjyydessä. Siinä haikeassa olossa, kun kaikki ovat rundin päätyttyä lähteneet tahoilleen.”

Tähkä on päättänyt elää poikkeusajan kurinalaisesti. Hän herää aikaisin, tekee joka päivä lenkin ja valmistaa itse ruokansa.

”Karanteenissa on aikaa keitellä pottuja ja paistella kalaa. Olen luopunut kaikista herkuista, alkoholista ja jopa Pepsi Maxista”, hän kertoo.

”Välillä tuo sama viiden kilometrin lenkkisuora tosin alkaa tylsistyttää.”

Musiikin tekemiselle hyvää vaihtelua on maalaaminen, joka tuntuu samalta kuin sointujen opetteleminen teininä. Maalaamiseen liittyy myös haaveita – ehkä jonain päivänä tauluja on omaan näyttelyyn asti.

”Yritän nähdä tässä hirveydessäkin valon pilkahduksia. Juuri aamulla ajattelin, että onneksi on kevät, uuden alku, ja linnut tekevät pesää. Jos yksikin ihminen saa lohtua biisistämme ja muusikoiden itse nauhoittamista videoklipeistä, olemme onnistuneet.”

Uuden edessä -kappaleen tuotannossa oikeastaan kaikki oli poikkeuksellista.

Mukana oli valtava määrä esiintyjiä, aikaa oli vähän eikä biisiä voitu tehdä yhdessä studiolla, kuten normaalisti. Miten ihmeessä tuotantotiimi sai kymmenessä päivässä kokoon biisin, jolla esiintyy 150 muusikkoa?

”Tähkä ja Kiiskinen olivat jo kirjoittaneet laulun, joten meidän ei onneksi tarvinnut laittaa hattua päähän ja alkaa miettiä, mikä olisi hyvä koronabiisi. Tuottajien tehtävä oli enää löytää sille asuste. Ja sellainen, että tuntuu kaikkien eikä kenenkään biisiltä”, Jukka Immonen kertoo.

Hän vastaa Uuden edessä -kappaleen tuottamisesta yhdessä Jurekin, Antti Riihimäen sekä Eppu Kososen kanssa.

”On tärkeää näyttää, että epidemian rajoituksista huolimatta pystymme tekemään töitä yhdessä ja olemaan luovia”, tuottaja Jukka Immonen sanoo.

Järjestelmällisyyttä hommassa kyllä vaadittiin.

”En muista, milloin aikaisemmin olisin tarvinnut laulun tekemisessä Exceliä”, Immonen sanoo.

Käytännössä projekti toteutettiin niin, että tuottajat lähettivät muusikoille demopohjan biisistä, ja jokainen äänitti sen päälle oman osuutensa toisiaan kuulematta. Aikaa tähän annettiin 48 tuntia.

”Kukin artisti sai tehdä meille vain yhden raidan, kun tavallisesti niitä voi olla kahdeksan tai kymmenenkin. Lisäksi pyysimme jokaiselta videon.”

Paluupostissa tullut satsi jaettiin tuottajien kesken neljään osaan, ja jokainen heistä sai tehdä omalleen, mitä halusi. Tavoitteena oli tietenkin mahdollisimman hyvin soiva laulu, joka siirtäisi kuulijaansa hyvää fiilistä.

”Kynsin hampain pidimme kiinni siitä, että kaikki muusikot mahtuvat mukaan. Nyt täytyy vaan toivoa, ettei kukaan ole unohtunut sieltä. Mutta kyllä se on tuplatsekattu moneen kertaan”, Immonen sanoo.

Kappale on toteutettu yhteistyössä SPR:n kanssa. Hyväntekeväisyysvarojen kerääminen on Immosen mukaan tärkeä osa projektia. Sen lisäksi hän toivoo, että laulu toimisi esimerkkinä siitä, ettei vaikeinakaan aikoina tarvitse lannistua.

”On tärkeää näyttää, että epidemian rajoituksista huolimatta pystymme tekemään töitä yhdessä ja olemaan luovia.”

”Tämän jälkeen tuntuu, että mikä vaan on mahdollista.”

Fried Music -tuotantoyhtiön perustajan ja luovan johtajan aikatauluihin hyväntekeväisyyskappaleen tekeminen sopi hyvin. Tuottajan töihin koronaepidemia ei ole vielä juurikaan vaikuttanut, mutta Immonen on huolissaan biisinkirjoittajien ja artistien tilanteesta.

”Ennen kaikkea minulla on hirveä huoli nuorten yrittäjien tilanteesta. Jos tässä tulee kunnolla takkiin, niin jaksavatko he enää huonojen aikojen jälkeen uskoa tekemiseensä?”

Friedin studioilla ei tällä hetkellä pidetä soittosessioita, ja Immonen on rakentanut kotona vaatehuoneeseensa pajan, jonne on ängennyt pianon.

”Nykyäänhän ei musan tekemiseen tarvita jäätävää studiota.”

Viruksen leviäminen ei pelota häntä omasta, mutta perheen ja vanhempien puolesta kyllä.

”Olisi kamalaa, jos tietämättäni levittäisin virusta heihin.”

Kun rajoitukset joskus tulevaisuudessa puretaan, Immonen tietää, mitä tekee.

”Haaveilen siitä, että saisi vaan istua, syödä hyvin ja jauhaa skeidaa ystävien kanssa jossain ravintolassa. Se tuntuu nyt ihan luksusasialta.”

Musiikki|Koronaepidemia sai 150 suomalaismuusikkoa tekemään valtaisan yhteiskappaleen – hanke alkoi yhdestä Instagram-kuvasta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat