Kotimaisen elokuvan hienosti alkanut kevät katkesi, mutta kesä on uusi mahdollisuus - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Elokuvat

Kotimaisen elokuvan hienosti alkanut kevät katkesi, mutta kesä on uusi mahdollisuus

Jos teatterit avataan kesällä, kotimaiset elokuvat saattavat olla kovaa kamaa, sanoo Suomen Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen.

Teräsleidit-elokuvan ohjaaja Pamela Tola (toinen oikealta) sekä elokuvan päätähdet Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella.

Julkaistu: 10.4. 2:00, Päivitetty 10.4. 11:00

HS kertoo uutisista ja ilmiöistä, jotka ovat jääneet koronakriisin taakse.

Kevään 2020 piti olla kotimaisen elokuvan juhlaa. Koronaepidemia sulki kuitenkin elokuva­teatterit maaliskuun puolessa välissä.

Viranomaisten tämänhetkisten määräysten mukaan teatterit pysyvät kiinni toukokuun loppuun. On mahdollista, että suomalaiselokuvat nousevat kohtuullisen nopeasti jaloilleen, jos teatterit saadaan jo kesällä auki.

Mitään ei voi silti pitää varmana, sillä tilanne elää.

Tammikuussa teatteriin tulleet Pamela Tolan Teräsleidit ja Antti J. Jokisen Helene ehtivät vielä kerätä hyvät katsojaluvat ennen koronatoimia, mutta monen muun elokuvan valkokangaskierros katkesi poikkeustilaan. Teräsleidit sai noin 246 000 katsojaa, Helene puolestaan noin 177 000.

Ison sarjan koronauhreja ovat olleet Lenka Hellstedtin Heinähattu ja Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen, Taneli Mustosen Se mieletön remppa ja Klaus Härön Elämää kuoleman jälkeen.

”Näiden lento teattereissa katkesi”, sanoo Suomen Filmikamari Oy:n toimitusjohtaja Tero Koistinen.

Hänen arvionsa mukaan ensi-iltansa saaneista elokuvista eniten kärsi Tuukka Temosen ohjaama Aika jonka sain, joka sai ensimmäisen viikonloppunsa aikana 10 000 katsojaa,

”Valistuneen arvion mukaan normaalitilanteessa se olisi saanut [viikonloppuna] 30 000 katsojaa ja jatkanut siitä hyvin eteenpäin”, sanoo Koistinen.

”Hittielokuva kuoli, mutta toivottavasti vain tässä vaiheessa.”

Monen kotimaisen elokuvan ensi-ilta on siirretty suosiolla loppukesään ja alkusyksyyn.

Näitä ovat Lauri Randlan Näkemiin Neuvostoliitto, Elina Talvensaaren Neiti Aika,Veiko Õunpuun Viimeiset ja Annika Grofin Syksyn jälkeen saapuu kevät.

Nykytietojen mukaan kesken jääneet esitykset jatkuvat, kun teatterit avautuvat.

”Elokuvateattereiden osalta tilanne on hankala, kun ei ole varmuutta, mitä ohjelmistoa on tarjolla, kun teatterit pääsevät avaamaan.”

Potentiaaliset kansainväliset hitit on siirretty joko syksyyn tai ensi vuoteen, kuten esimerkiksi uusi James Bond -elokuva.

”Jos teatterit päästään avaamaan jo kesällä, kotimaiset keskenjääneet saattavat olla kovinta kamaa, mitä kankaille saa”, Koistinen arvioi.

Pamela Tolan Teräsleidit rikkoi sadantuhannen katsojan rajan alle kahdessa viikossa

Vanheneminen alkoi pelottaa Pamela Tolaa, ja niin hän päätti tehdä elokuvan vanhoista naisista

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat