Sekavassa jännityssarjassa luonnonkatastrofin estäminen menee poliitikkojen juonitteluksi - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Sekavassa jännityssarjassa luonnonkatastrofin estäminen menee poliitikkojen juonitteluksi

Vähempikin riittäisi brittiläisessä Cobra-sarjassa.

Britannian pääministerin Robert Sutherlandin (Robert Carlyle) huolet ei hellitä hetkeksikään. Paineita lisäävät myös lähipiirin poliittiset kilpailijat ja omat perheenjäsenet.

Julkaistu: 15.4. 2:00

Uunituoreessa Cobra-sarjassa (2020) Britanniaa uhkaa rajojen takaa tuleva odottamaton luonnonilmiö, joka saattaa pahimmillaan pakottaa hallituksen julistamaan kansallisen hätätilan ja syöstä yhteiskunnan kaaokseen. Koronaviruksesta ei ole kyse, sillä Ben Richardsin sepittämän kuusiosaisen Cobran ensi-ilta oli Britanniassa jo tammikuussa.

Parin viime kuukauden tapahtumat houkuttelevat silti katsomaan sarjaa toisin, mutta rohkaisuksi siitä ei ole. Aurinkomyrskyn jälkivaikutusten sysäämän monitasoisen katastrofin estäminen näyttää typistyvän pienen klikin poliittiseksi juonitteluksi ja valta-asemien varmisteluksi.

Sarjan hyvis on pääosaan nostettu konservatiivinen pääministeri (Robert Carlyle), joka on jostain syystä valinnut sisäministerikseen vastenmielisimmän poliittisen kilpailijansa, myrkyllisen Brexit-öykkärin Archie Glover-Morganin (David Haig).

”Äänestit eroa EU:sta, et ihmiskunnasta”, näpäyttää pääministeri sisäministeriään hätätyöryhmän kokouksessa, jossa pohditaan ensi alkuun lento­liikenteen keskeyttämistä.

Jännityssarjana Cobra luikertelee omassa kansallisessa kuplassaan moneen suuntaan, mutta ei ole puoliväliin mennessä selvittänyt edes päämääräänsä.

Onko se poliittinen vai toiminnallinen trilleri tai vertauskuvallinen tulevaisuustrilleri?

Yleistä ja yksityistä uskottavuutta nakertavat myös roolihenkilöiden henkilökohtaiset ongelmat, jotka osuvat liian sopivasti samaan saumaan suurimman hädän kanssa: isä kuolee, entinen rakastettu ilmestyy ulkomailta, tytär aiheuttaa ystävän kuoleman ja niin edelleen.

Vähempikin riittäisi.

Cobra, C More.

Kansallisen katastrofin mahdollisuus koettelee Cobra-sarjassa myös kansan yhtenäisyyttä: Britannia on jakautumassa entistäkin enemmän meihin ja heihin.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri