Koronavirus teki loven Teksti-tv:n sivuihin, mutta sitten suomalaisrunoilija sai idean: Peruuntuneiden tapahtumatietojen tilalla alettiin julkaista runoja - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Runous

Koronavirus teki loven Teksti-tv:n sivuihin, mutta sitten suomalaisrunoilija sai idean: Peruuntuneiden tapahtumatietojen tilalla alettiin julkaista runoja

Runojen julkaisua ehdotti runoilija Juho Nieminen, joka kertoo olevansa ahkera Teksti-tv:n käyttäjä. Hänen ideansa oli myös Teksti-tv:n NHL-retrosivu, jolla julkaistaan päivittäin kymmenen vuotta sitten pelatun NHL-kierroksen tulokset.

Varpu Rauhalan kirjoittama runo on ensimmäinen julkaistu päivän runo Helsinki Poetry Collection -yhteisön ja Teksti-tv:n yhteisessä projektissa. Kuva: Yle

Julkaistu: 17.4. 10:35

Koronaviruksen vuoksi kevään ja kesän tapahtumia on jouduttu perumaan tuhansittain. Tämä näkyy myös Ylen Teksti-tv:n sivuilla, joilla on aiemmin kerrottu muun muassa kulttuuri- ja urheilutapahtumista.

Runoilija Juho Nieminen sai puuttuvista sisällöistä idean: entä jos Teksti-tv:n sivuilla pääsisikin lukemaan runoutta?

”Olen ollut pitkään mukana Helsinki Poetry Connection -kollektiivissa, ja pidän aina silmällä mahdollisia paikkoja saada runoja esille”, Nieminen kertoo puhelimessa. ”Siihen on tullut sellainen vaisto. Teksti-tv:llä ei pysty julkaisemaan kuvia tai muuta, mutta runoudelle se on oiva alusta.”

Myös Ylellä ajatusta pidettiin hyvänä, ja runoja tullaan julkaisemaan Teksti-tv:ssä sivulta 880 alkaen kevään mittaan kymmeniä. Ensimmäinen päivän runo, Varpu Rauhalan kirjoittama runo, julkaistiin tänään perjantaina.

Varpu Rauhalan kirjoittama runo on ensimmäinen julkaistu päivän runo teksti-tv:n runosivuilla. Kuva: Yle

Juho Nieminen kertoo olevansa ahkera Teksti-tv:n käyttäjä.

”Aina kun katson televisiota vilkaisen samalla Teksti-tv:tä. Se saattaa johtua siitäkin, että katson melkein aina vain Ylen kanavia, koska muilta kanavilta tulee niin huonoa ohjelmaa.”

Nieminen ei ole ainoa, jota Teksti-tv edelleen viehättää, huolimatta verkon tarjoamasta informaatiotulvasta. Vaikka käyttäjämäärät ovat laskeneet 2000-luvun taitteen parhaista vuosista, jolloin katsojia oli reilusti yli kaksi miljoonaa, oli viikoittainen käyttäjämäärä vielä vuonna 2016 peräti puolitoista miljoonaa.

”Siinä on ehkä sellaista hallittavuutta, verrattuna radioon ja televisioon”, Nieminen miettii. ”Kun sitä on lapsena oppi käyttämään se tuli tosi läheiseksi.”

Oma osansa on myös menneistä vuosikymmenistä muistuttavan ulkoasun herättämällä nostalgialla.

”Värisävyt ovat hyvin viehättävät, ne tietyt sinisen sävyt. Niistä tulee sellainen turvallinen tunne”, Nieminen sanoo.

Runojen lisäksi Teksti-tv:llä on tällä hetkellä kulttuuritarjontaa sivuilla 820–831, jossa on esillä Teksti-tv-grafiikan kansainvälinen näyttely Teletext Art 2020, ja sen kyljessä Ylen Teksti-tv:n grafiikan esittelyä sivuilla 832–834.

Brittiläisen Dan Farrimondin teos Tv Shutdown Teksti-tv:n näyttelyssä. Kuva: Kuvakaappaus Teksti-tv:n sivulta.

Päivittäisiä aforismeja puolestaan löytyy Teksti-tv:n sivulta 895, ”Ajatus päivälle”.

Runoja on julkaistu Teksti-tv:llä aiemminkin, kertoo Ylen Teksti-tv:n sivuja koostava Matti Rämö. Vuonna 2007 Teksti-tv:n ja Rakkausrunot ry:n järjestämän Rakkaudennukkaa-kilpailun parhaita runoja julkaistiin Teksti-tv:ssä.

Rämö arvelee, ettei runosivun pyörittämiseen tule olemaan hänelle kovin suuri ponnistus: ”Viikossa projektin julkaisutyöt vienevät työaikaani noin tunnin. Siihen tulevat päälle aiheesta viestittely ja uteliaiden kysymyksiin vastaaminen, mutta tämä on yleisön kanssa juuri sellaista yhteistyötä, jonka koen arvokkaaksi.”

”Vaikka oma suuntautumiseni onkin enemmän tietokirjallisuuteen pidän suomen kielen vaalimista, kielellistä leikittelyä ja uuden kielen luomista erittäin tärkeänä”, kertoo Rämö. Hän itse on julkaissut yhdeksän kirjaa polkupyörällä tekemistään matkoista, jotka ovat suuntautuneet muun muassa Saharan autiomaahan ja Himalajalle.

Juho Nieminen on kerännyt runoja muun muassa Helsinki Poetry Connectionin Facebook-ryhmässä, jossa ryhmän jäsenet ovat saaneet ehdottaa omia runojaan julkaistaviksi. Jatkossa kuka tahansa voi ehdottaa omia runojaan julkaistavaksi lähettämällä ne sähköpostitse osoitteeseen karanteenirunot@gmail.com.

Julkaistavien runojen säännöt ovat yksinkertaiset. Runon on oltava aiemmin kirjassa julkaisematon – verkossa julkaistut runot sopivat mukaan.

Runon pitää liittyä jotenkin karanteeniin, kevääseen, toivoon tai muuten vallitsevaan tilanteeseen.

Pornografiset tai asiattomat runot eivät sovi mukaan, sillä teksti-tv:ssä ei ole ikärajoja.

Runon maksimipituus on 741 merkkiä, mikä sisältää välilyönnit, otsikon, kirjoittajan nimen tai nimimerkin sekä mahdollisesti kotipaikkakunnan, jos sen haluaa lukijoille kertoa.

Kaikkia tarjottuja runoja ei voida julkaista. Neljästä Helsinki Poetry Connectionin aktiivista koostuva ryhmä, johon kuuluvat Juho Niemisen lisäksi Kasper Salonen, Leena Sainio ja Henri Hirvenoja, valikoivat mitkä tekstit lähetetään Ylelle, jossa lopullinen julkaisupäätös tehdään.

Laadun tai tyylin kriteerejä nelikolla ei runojen suhteen ole.

”Tärkeintä runoissa on ajankohtaisuus, osuminen tähän sukupolvikokemukseen”, Nieminen kertoo. ”Sitähän me tässä kartoitetaan.”

Julkaisujen ajankohdasta puolestaan vastaa Teksti-tv:n toimitus.

Runoista ei makseta palkkiota ja niiden oikeudet jäävät tekijälle.

”Runojen julkaisua voidaan jatkaa myös koronakriisin jälkeen, jos runonkeruuryhmä saa niitä haalittua”, Rämö pohtii. ”Itselläni ei ole aikaa eikä resursseja hankkia ja etsiä runoja, mutta jos Helsinki Poetry Connection seuloo runoja esiin vapaaehtoisilta, tarjoan mielelläni Teksti-tv:tä julkaisualustaksi. Siitä on iloa sekä Teksti-tv:n lukijoille että runoilijoille, jotka saavat foorumin teksteilleen.”

Nieminen on ideoinut Teksti-tv:lle toisenkin muutoksen: NHL-sivujen muuttamisen retro-sivuiksi. Koska urheilutapahtumia on jouduttu perumaan, ei Teksti-tv:llä voida tällä hetkellä tietenkään myöskään julkaista urheilukisojen tuloksia.

Tavallisesti urheilu on teksti-tv:llä esillä jopa kolmen yläsivun verran: urheilun (sivu 201), NHL:n (235) ja Eurojalkapallon (600). Tällä hetkellä tarjolla on kuitenkin vain tietoa lomautuksista, kuolemista ja Ylen päivittäisistä jumppahetkistä.

Sekä NHL:n retrosivu, jolla julkaistaan päivittäin kymmenen vuotta sitten pelatun NHL-kierroksen tulokset.

”Retro-235:ttä ehdotti kaksi katsojaa ja innostuin siitä heti”, kertoo Matti Rämö, joka sai myös urheilutoimituksen vakuutettua ideasta. Rämö on kaivanut arkistoista kymmenen vuoden takaisia sivuja ja muokannut niistä koosteita.

Retrotulossivuja on toivottu myös SM-liigasta ja jalkapallon Mestareiden liigasta sekä Englannin Valioliigasta, mutta tällä hetkellä niitä ei ole tulossa, Rämö kertoo.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat