Helsingin toivo arkkitehtuuri- ja designmuseosta virisi taas koronakriisin myötä – Apulaispormestari Nasima Razmyar: ”Museo olisi uuden alun symboli” - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Museot

Helsingin toivo arkkitehtuuri- ja designmuseosta virisi taas koronakriisin myötä – Apulaispormestari Nasima Razmyar: ”Museo olisi uuden alun symboli”

Helsinki on jo vuosia haaveillut Etelärannan supermuseosta, mutta valtio ei ole tehnyt ratkaisevia päätöksiä.

Nazima Razmyarin mukaan arkkitehtuuri- ja designmuseolla on edellytykset nousta samanlaiseksi menestykseksi ja symboliksi kuin Oodilla. ”Kriisin keskellä tarvitaan ennen kaikkea henkistä pääomaa, jota nimenomaan kulttuuri pystyy tuomaan”, hän sanoo.

Julkaistu: 24.4. 10:39

Hallituksessa neuvotellaan parhaillaan lisätalousarviosta ja julkisen sektorin investointipaketeista koronakriisin kurittaman talouden elvyttämiseksi.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) toivoo, että tämä olisi tilaisuus saada valtiolta viimein vihreää valoa Etelärantaan kaavailulle arkkitehtuuri- ja designmuseolle.

Helsinki on jo vuosia haaveillut kyseisestä supermuseosta alueelle, johon aiemmin kaavailtiin myös Guggenheimia, osana Etelärannan uudistamista. Hanke ehdittiin jo kertaalleen kuopata, koska valtiolta ei ollut tullut aiheesta päätöksiä.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok) kirjoitti blogissaan marraskuussa 2019, että Helsinki lähtee edistämään Eteläsataman uudistamista ilman museohanketta.

Nyt Helsingin kaupungin johdosta nostetaan museohanke uudelleen pöydälle.

Apulaispormestari Nasima Razmyar toivoo, että hallitus päättäisi tässä tilanteessa lähteä edistämään museoprojektia.

”Se olisi iso kädenojennus Helsingille, ja ottaisimme sen enemmän kuin kiitollisena vastaan näin kriisin aikana. Arkkitehtuuri- ja designmuseo on uuden alun symboli kriisin jälkeisessä ajassa. Sitä kautta se saisi todella merkittävän roolin jälleenrakentamisessa”, Razmyar sanoo puhelimitse.

Vaikka uuden museon rakentamiseen menisi vielä vuosia, päätös loisi Razmyarin mukaan uskoa tulevaisuuteen ja investointi heijastuisi monille aloille, jotka ovat nyt vaikeuksissa koronan vuoksi.

”Jos tämä kriisi tule jatkumaan pitkään, se iskee kaikista pahiten Helsinkiin, jossa iso osa elinkeinosektorista koostuu majoitus- ja ravintola-alan palveluista”, Razmyar sanoo ja muistuttaa, että pelkästään kesän kulttuuritapahtumien perumisen talousvaikutukset Helsingin alueelle ovat 100 miljoonaa euroa.

”Kiisin jälkeen museota tarvitaan tänne enemmän kuin koskaan.”

Razmyar sanoo tiedostavansa ne soraäänet, jotka kyseenalaistavat, että valtio investoisi kriisin keskellä juuri Helsinkiin ja tällaiseen isoon kulttuurihankkeeseen.

”Asia pitää nähdä laajemminkin kuin vain Helsingin asiana. Museo olisi koko kansakunnan etu. Arkkitehtuuri- ja designmuseolla on edellytykset nousta samanlaiseksi menestykseksi ja symboliksi kuin vaikka Oodilla. Kriisin keskellä tarvitaan ennen kaikkea henkistä pääomaa, jota nimenomaan kulttuuri pystyy tuomaan. Nyt on mahdollisuus lähteä elvyttämään kulttuurin kautta.”

Viimeisin selvitys arkkitehtuuri- ja designmuseon konseptista valmistui vuosi sitten keväänä. Selvityksen tilasivat Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

Razmyarin mukaan kaupunki ajaa edelleen aiemmin suunnitellun konseptin toimintamallia.

Museon toiminnasta vastaamaan perustettaisiin uusi yritys. Yrityksen omistaisi täysin säätiö, joka perustettaisiin myös omistamaan museoiden kokoelmat. Vuokrakulut katettaisiin säätiön sijoituksilla. Säätiötä pääomittaisivat valtio ja Helsingin kaupunki sekä yksityiset rahoittajatahot.

Museoon on tarkoituksena tehdä Pohjoismaiden merkittävin ja laajin arkkitehtuuria ja designia yhdistävä ydinnäyttely.

Uutta museota Eteläsatamaan selvitettiin edellisellä hallituskaudella, mutta suunnitelmat eivät edenneet. Uudessa hallitusohjelmassa on edelleen mainittuna Arkkitehtuuri- ja designmuseon edellytysten selvittäminen, ei toteuttaminen.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri