Rauman edustalle rakennetaan kelluva saariveistos - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Kuvataide

Rauman edustalle rakennetaan kelluva saariveistos

Museo, jolla ei ole omia tiloja, rakentaa seuraavaksi kelluvan saaren. Projekti valmistuu keväällä 2021.

Pienoismalli Raimo Saarisen Kelluvasta saaresta. Kuva: Arja Roivainen

Julkaistu: 28.4. 16:07, Päivitetty 29.4. 8:59

Raumalaisen Lönnströmin taidemuseon ja kuvataiteilija Raimo Saarisen Kelluva saari -nykytaideprojekti pääsee maaliin keväällä 2021, kun 30 neliömetrin kokoinen saariveistos ankkuroidaan mereen Rauman edustalle Fåfängaan.

Raimo Saarinen Kuva: Maija Astikainen

Pientä saarta tai luotoa muistuttava Kelluva saari ilmentää länsimaista ihannetta hallita ja kontrolloida luontoa, tiedotteessa kerrotaan. Runko rakentuu betoniponttoonista, joka jäljittelee kalliota. Kallioiset reunat muodostavat syvänteen maa-ainekselle, jossa kasvit voivat kasvaa.

Raumalainen Lönnströmin taidemuseo on nykyään museo vailla seiniä, sillä se luopui taidemuseokiinteistöstään vuonna 2015.

Siitä lähtien museo on tuottanut vaihtuvia nykytaiteen projekteja kuvataiteilijoiden kanssa. Vuonna 2017 museo valitsi toteutettavaksi interaktiivisen tilataideteoksen Keskustelupuisto, joka alkoi vuonna 2018 ja päättyy tänä vuonna. Sen tekijät ovat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen.

Kelluva saari on museon neljäs projekti.

Kasvien parissa työskentelevä Raimo Saarinen (s. 1984) on kiinnostunut länsimaisesta luontokäsityksestä ja erityisesti siitä, miten me ymmärrämme ja määrittelemme luonnon. Kelluva saari linkittyy myös Itämereen.

”Itämeri on maailman saastunein meri. Rakentaminen veden päälle saattaa kannustaa meren olosuhteiden parantamiseen, mutta se myös saattaa aiheuttaa kohtuutonta kuormitusta ja muuttaa herkkiä luonnonprosesseja”, Raimo Saarinen pohtii museon tiedotteessa. ”On tärkeää tutkia ja määritellä tavat, joilla vesistöjen ekosysteemeihin liitytään.”

Raimo Saarinen työhuoneellaan huhtikuussa rakentamassa pienoismallia. Kuva: Raimo Saarinen

Taideprojektin yhteistyökumppanina ympäristövaikutusten tarkastelemisessa toimii Eurassa sijaitseva Pyhäjärvi-instituutti. Sen erityisosaamisalueita ovat vesistöjen tila ja siihen vaikuttuvat tekijät sekä vesiensuojeluun ja -kunnostukseen liittyvät hankkeet ja asiantuntemus.

Väestönkasvu, muutokset ilmastossa ja kaupunkien keskittyminen rannikoille on saanut yhä useamman tahon etsimään uutta tilaa rakentamalla veden päälle. Kelluvat rakennelmat kasvavat teollisuudenalana, ja niillä etsitään ratkaisuja monenlaisiin ongelmiin.

Täsmennetty 29.4. klo 8:59 Keskustelupuisto-projektin toteutusaikataulua.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat