Ilmastotutkijat kauhistuivat Michael Mooren tuottamasta dokumentista ja vaativat: Virheitä pursuava ”lahja öljy-yhtiöille” on poistettava nähtäviltä - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Elokuvat

Ilmastotutkijat kauhistuivat Michael Mooren tuottamasta dokumentista ja vaativat: Virheitä pursuava ”lahja öljy-yhtiöille” on poistettava nähtäviltä

Tutkijoiden mukaan Jeff Gibbsin ohjaama Planet of the Humans on täynnä virheellistä tietoa ja tekee karhunpalveluksen planeetalle.

Kuva elokuvasta Planet of the Humans.

Julkaistu: 29.4. 16:24

Michael Mooren tuottama ja markkinoima dokumenttielokuva Planet of the Humans julkaistiin verkossa Maan päivänä, 22. huhtikuuta. Tähän mennessä elokuvaa on katsottu Youtubesta lähes neljä miljoonaa kertaa.

Youtuben kuvailutekstissä Moore luonnehtii elokuvan ”uskaltavan sanoa sen, mitä kukaan muu ei tänä Maan päivänä sano – että me olemme häviämässä taistelun ilmastonmuutosta vastaan, sillä seuraamme johtajia jotka ovat johdattaneet meidät väärälle polulle”.

Dokumentin on ohjannut ja käsikirjoittanut Jeff Gibbs, ja se esitettiin ensimmäistä kertaa Michael Mooren perustamalla Traverse City Film Festivalilla viime kesänä.

Nyt kuitenkin joukko tutkijoita ja aktivisteja on ilmaissut huolensa elokuvan esittämistä väittämistä ja vaatii sen poistamista katsottavista, kertoo The Guardian.

Planet of the Humans hyökkää vihreää liikettä vastaan syyttäen sitä tekopyhyydestä. Elokuva muun muassa väittää, että sähköautot ja aurinkoenergia ovat epäluotettavia ja vaativat fossiilisia polttoaineita toimiakseen.

Oscar-ehdokkaana olleen Gasland-elokuvan ohjannut Josh Fox julkaisi Twitterissä kirjeen, jossa oli allekirjoituksia useilta tutkijoilta ja aktivisteilta. Kirjeessä Fox vaatii ”järkyttävän harhaanjohtavan ja absurdin” elokuvan poistamista ja sanoo, että sen sisältämät väitteet uusiutuvasta energiasta ovat valheellisia.

Kirjeen allekirjoitti muun muassa ilmastotutkija Michael Mann, jonka mukaan elokuva sisältää ”lukuisia vääristelyjä, puolitotuuksia ja valheita”. Hän sanoo, että elokuvan tekijät ovat tehneet ”valtavan karhunpalveluksen meille ja planeetalle”.

Verkkojulkaisu Voxissa puolestaan Kalifornian yliopiston apulaisprofessori Leah C. Stokes kutsuu dokumenttia virheitä viliseväksi, nihilistiseksi lahjaksi suurille öljy-yhtiöille. Hänen mukaansa elokuva antaa sekä väärää että vanhentunutta tietoa uusiutuvista energianlähteistä.

Elokuvan tekijät eivät ole vastanneet kysymyksiin siitä, aikovatko he poistaa dokumentin levityksestä.

Elokuva on katsottavissa ilmaiseksi myös Films For Action -verkkokirjastossa, josta se poistettiin hetkeksi sen jälkeen, kun syytökset elokuvan sisältämästä misinformaatiosta tulivat julkisuuteen.

Films For Action kuitenkin lisäsi dokumentin takaisin lyhyen mietinnän jälkeen.

”Poistaminen synnyttää otsikoita, luo lisää kiinnostusta elokuvaan ja saattaa jopa saada ihmiset ajattelemaan, että me yritämme ’peitellä totuutta’, antaen elokuvalle enemmän valtaa ja mystiikkaa kuin se ansaitsee”, elokuvan alla olevissa perusteluissa kerrotaan.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri