Kun kokemukselle ei löydä sanoja, kirjallisuus auttaa – viikon kirja syntyi kuoleman kosketuksesta - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|HS Kirjasto

Kun kokemukselle ei löydä sanoja, kirjallisuus auttaa – viikon kirja syntyi kuoleman kosketuksesta

Puolison menehtyminen sysäsi Siru Kainulaisen selvittelemään tilannetta kirjoittamalla.

Julkaistu: 10.5. 2:00, Päivitetty 10.5. 10:35

”Kun kuolema koskettaa, voi käydä niin, ettei kokemukselle löydä sanoja”, Siru Kainulainen kertoo teoksessansa Elämäni kirjat (Vastapaino, 2019) taustasta.

”Sain huomata sen, kun puolisoni menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen. Etsiydyin lopulta kuolemaa käsittelevän runouden pariin. Etsin vastauksia mutta löysinkin sanoja, joita aloin koetella ja tunnustella. Se herätti myös halun kirjoittaa kokemuksista, selvitellä tilannetta kirjoittamalla.”

Kirjallisuudentutkija, kriitikko ja tietokirjailija Siru Kainulainen ”tarttuu kirjallisuuden kannalta suureen arvoitukseen, lukemiseen”, kuten kustantaja määrittelee teoksen esittelyssä. ”Lukemisessa ihminen luo mielikuvia peräkkäisten kirjainten ja vaillinaisten sanojen kautta. Syntyy kokonainen maailma, jossa tunteet saavat valtavan roolin.”

Kustantajan mukaan Kainulaisen kirjoituskokoelmaa voi lukea lukijaelämäkertana, johon sisältyy elämän koko kaari lapsuudesta hamaan keski-ikään asti:

”Kirja sopii kirjallisuudesta kiinnostuneille huviksi, joka innoittaa muistelemaan ja pohtimaan omia lukukokemuksia. Lisäksi se voisi hyödyttää esimerkiksi opettajia ja antaa virikkeitä, millä tavalla lukemistapahtumaa voisi myös hahmottaa.”

Aiemmin Kainulainen julkaissut muun muassa kirjat Runon tuntu (2016) ja Kun sanat eivät riitä. Rytmi, modernismi ja Eila Kivikk'ahon runot (2011). Hän on ollut myös toimittamassa kirjaa Lentävä hevonen. Välineitä runoanalyysiin (2007).

HS kirjaston viikon kirjan saa luettavaksi lataamalla HS:n sovelluksen tablettiin tai älypuhelimeen.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat