Tulkki-elokuva käsittelee toisen maailmansodan synkkää perintöä mutta ei edes yritä päästä teemoissaan kovin syvälle - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Tulkki-elokuva käsittelee toisen maailmansodan synkkää perintöä mutta ei edes yritä päästä teemoissaan kovin syvälle

Slovakialainen Tulkki on komedia, jossa yhdessä tien päälle lähtevät eripuraiset, eläkeikäiset kumppanit: natsin poika ja juutalaisvanhempien poika.

Georgin (Peter Simonischek, oik.) natsi-isä oli vastuussa Alin (Jiří Menzel) vanhempien tappamisesta. Ikämiehet lähtevät yhdessä matkalle Slovakiaan.

Julkaistu: 13.5. 2:00

Tulkki ★★★

Tlmočník, Slovakia 2018

Teema klo 22.15 ja Areena (K7)

”Onko murhaajan pojalla helpompaa kuin uhrin pojalla”, kysyy toinen Martin Šulíkin elokuvan Tulkki päähenkilöistä.

Kysymys ei koske mitä tahansa yksittäistä verityötä vaan natsien juutalaisvainoja toisen maailmansodan aikaan.

Georg Graubnerin isä oli SS-upseeri Slovakiassa ja vastuussa Ali Ungárin vanhempien tappamisesta. Ali tulee Wieniin etsimään vanhaa natsia, mutta ­Georg kertoo hänen kuolleen. Yllättäen Georg haluaa tutustua isänsä nuoruudenmaisemiin ja palkkaa Alin tulkikseen ja oppaakseen matkalle pitkin Slovakian maaseutua.

Siitä alkaa perinteinen tie-elokuva, jossa vähän eripuraiset matkakumppanit ottavat mittaa toisistaan. Synkästä taustasta huolimatta elokuva on komedia. Oman säväyksensä tarinalle antaa päähenkilöiden ikä. Molemmat ovat ylittäneet eläkeiän jo ajat sitten. Ali elää vakavasti ja varovaisesti, Georg ottaa ilon irti.

Alia näyttelee tšekkiläinen Jiří Menzel, joka tunnetaan muun muassa klassikon Tarkoin var­tioidut junat (1966) ohjaajana. Georgia taas esittää saksalainen Peter Simonischek, joka näytteli pääroolin mustassa komediassa Toni Erdman (2016).

Selviytyneiden kärsimyksiä ei pidä vähätellä, mutta Tulkin kysymys on hyvä. Saksassa on puhuttu pitkään syyllisyyden perinnöstä, ja Šulík vetää sen kiinnostavasti henkilötasolle.

Šulík vain ei sukella teemaansa kovin syvälle vaan kallistuu tekemään viihdyttävää matkakomediaa, jossa välillä käydään turisteina vilkuilemassa menneitä kauheuksia. Menzel ja Simonischek näyttelevät hyvin.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri