Dokumentaristi matkustaa Pietarista Helsinkiin koronakriisin keskellä - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Radioarvostelu

Dokumentaristi matkustaa Pietarista Helsinkiin koronakriisin keskellä

Marjo Näkin omakohtainen dokumentti koostuu absurdeista tuokiokuvista.

Julkaistu: 14.5. 2:00

Koronakriisi on jälleen kerran osoittanut ihmisille journalismin merkityksen. Poikkeus­tilan alkuvaiheessa on korostunut nopea journalismi, joka välittää uutisia, eli tietoa tilanteesta, juuri tässä ja nyt.

Kriisin tasaantuessa on hitaan journalismin vuoro. Tulee reportaaseja, dokumentarismia, tietokirjoja... Myös fiktiopuolella outo ajanjakso poikii varmasti vielä monenlaista elokuvaa, teatteriesitystä ja romaania.

Sähköisessä mediassa tämä vie kuitenkin aikaa. Dokumenttielokuvan tekeminen on helposti kuukausien, jopa vuosien, prosessi. Tällaisessa tilanteessa radiolla on valttinaan kevyempi ja ketterämpi tuotanto.

Radioteatteri ei ole ainakaan vielä saanut pykättyä yhtään koronakuunnelmaa, mutta radion dokumenttiryhmä on toukokuussa panostanut ajan hermolla olemiseen kahdella nopeasti tuotetulla koronadokumentilla.

Dokumentarismi eroaa uutisjournalismista siten, että se välittää tunteita, tunnelmia ja tarinoita. Maailman jäsentämisessä niillä voi olla yleisölle yhtä suuri merkitys kuin tiedolla.

Tänään torstaina kuultavassa radio­dokumentissa toimittaja Marjo Näkki matkustaa kirjoitusresidenssiin Pietariin. Hän riemuitsee ehtiessään ulos Suomesta juuri ennen kuin rajat pannaan kiinni. Ei mene kauaakaan, kun Näkki jo laatii pakosuunnitelmaa takaisin kotimaahan.

Hieman hätäisesti kasatun tuntuinen dokumentti koostuu absurdeista tuokiokuvista. Matkalaukun kanssa liikkuvaa väistetään kaduilla, kaupungilla huhutaan desinfiointiainetta levittävistä helikoptereista, kommunistit osoittavat edelleen mieltään – kuuden hengen voimin.

Kun toimittaja pääsee kotiin, siellä on vessapaperipaali odottamassa.

Tartuntaketjussa Helsingistä Pietariin, Radio 1 klo 22.05 ja Areena.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri