Helsingin Sanomat alkaa julkaista kotiin tilattavaa lasten omaa sanomalehteä – ”Mikään aihe ei ole sellainen, ettei siitä voisi kertoa lapsille”, sanoo uutisten tuottaja Fanny Fröman - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Media

Helsingin Sanomat alkaa julkaista kotiin tilattavaa lasten omaa sanomalehteä – ”Mikään aihe ei ole sellainen, ettei siitä voisi kertoa lapsille”, sanoo uutisten tuottaja Fanny Fröman

Elokuusta alkaen kerran viikossa ilmestyvä 24-sivuinen HS Lasten uutiset -sanomalehti on suunnattu alakouluikäisille lapsille.

Tuottaja Fanny Fröman kädessään tulevan HS Lasten uutiset -lehden testiversio. Fröman juontaa Lasten uutisten lähetystä, jota seurataan muun muassa kouluissa.

Julkaistu: 15.5. 2:00, Päivitetty 15.5. 10:42

Helsingin Sanomat laajentaa suosittua Lasten uutiset -brändiään ja perustaa oman tilattavan sanomalehden alakouluikäisille lapsille. Erityisesti 8–12-vuotiaille koululaisille suunnattu HS Lasten uutiset -sanomalehti kertoo viikon tärkeimmät uutiset innostavalla ja ymmärrettävällä tavalla.

”Lapsilla on valtava tiedonjano ja halu ymmärtää maailman monimutkaisia kysymyksiä. Tähän varhaissivistyksen tarpeeseen haluamme vastata ja tehdä laatujournalismia myös lapsille”, Helsingin Sanomien päätoimittaja Anu Ubaud sanoo.

Kohderyhmien kanssa tehty tutkimus on antanut lupaavia tuloksia.

”Lapsille suunnatuissa uutisissa keskeistä ei ole se, millä alustalla tieto tarjotaan, vaan se, onko informaatio heidän näköistään ja heille suunnattua”, Ubaud kertoo.

”Lapsilla on valtava into uutisiin ja he haluavat myös vaikuttaa sisältöihin”, Helsingin Sanomien päätoimittaja Anu Ubaud sanoo.

”Haluamme nähdä lapset toimi­joina yhteis­kunnassa. Poliit­tiset pää­tökset vaikut­tavat myös lapsiin ja heidän elämäänsä. Heidän tekonsa ja ajattelunsa on kiinnostavaa ja heidän äänensä pitäisi myös kuulua mediassa.”

Sanomalehden perustamisen taustalla on ollut myös huoli lasten lukemisen vähenemisestä.

”Tämä on meidän tekomme lukemisen puolesta. Haluamme osaltamme vaikuttaa siihen, että saisimme kehityksen kääntymään. Lukeminen tukee lasten kriittisen ajattelun kehittymistä tarjoamalla sen rakentamiseen tarvittavaa luotettavaa tietoa.”

Koronakevät on vahvistanut ajatusta laatujournalismin tarpeellisuudesta.

Lapset – samoin kuin kaikki muutkin ihmiset – ovat eläneet valtavan informaatiotulvan ja huhupuheiden keskellä ja kaivanneet faktoja ja vastauksia heitä askarruttaviin huoliin.

Kun koulut koronaviruksen takia suljettiin, Helsingin Sanomien Lasten uutisia päätettiin alkaa lähettää joka päivä verkossa sekä televisiossa Nelosella.

”Lapsilla oli valtavasti kysymyksiä, mutta eristysoloissa vastauksia oli vaikea saada. Lasten uutiset on ollut lapsille tärkeä tietolähde ajassa, jossa heidän oma elämänsä on mennyt uusiksi.”

Helsingin Sanomissa on kertynyt kokemusta uutisten tekemisestä nuoremmille lukijoille jo reilun neljän vuoden ajan. Maaliskuusta 2016 lähtien Lasten uutisia on tehty viikoittaisten uutislähetysten ja sanomalehtijuttujen muodossa.

Lasten uutisten tuottaja Fanny Fröman on innoissaan tulevasta 24-sivuisesta sanomalehdestä.

”Vaikka olemme tehneet uutisia lapsille neljän vuoden ajan, hämmästelen edelleen usein, miten paljon fiksumpia lapset ovat kuin aikuiset ajattelevat”, Fröman sanoo.

”HS Lasten uutiset tulee olemaan lasten oma juttu eikä vain osio aikuisten lehden välissä”, hän kertoo.

Lasten uutiset -sanomalehden rakenne seuraa pitkälti Helsingin Sanomia: ensin tulee kotimaan uutisia, sitten kerrotaan maailman tapahtumista, ja lehdessä on omat sivunsa myös urheilulle, kulttuurille ja sarjakuville sekä erilaisia tehtäviä.

Tältä näyttää tuleva lehti.

Aiheetkin voivat olla samoja kuin Hesarissa, mutta Lasten uutisissa lapset saavat itse esittää kysymyksiä tai he esiintyvät jutuissa asiantuntijoina.

”Mikään uutinen ei ole sellainen, ettei siitä voisi kertoa lapsille”, Lasten uutisten tuottaja Fanny Fröman sanoo.

Ikävien uutisten käsittelyä on lehden toimituksessa pohdittu paljon sen ilmestymisestä lähtien. Tuolloin Eurooppaa koetteli terrori-iskujen aalto, eikä lapsia voitu suojella väkivaltaa koskevilta uutisilta, joita tuli joka mediasta.

”Ajattelemme, että kerromme ikävistä asioista, jos koemme, että lapset kuulevat niistä joka tapauksessa muutenkin. Meidän ei kuitenkaan tarvitse olla uutisoimassa niistä ensimmäisinä, emmekä mässäile uhriluvuilla tai näytä pelottavia kuvia.”

Ideoita juttuaiheeksi tulee jatkuvasti niin lapsilta kuin heidän vanhemmiltaan.

Frömania on Twitterissä esimerkiksi pyydetty selittämään sote, koska vanhemmat eivät itsekään ymmärrä aihetta tai osaa avata sitä lapsilleen sopivalla tavalla. Yritysten tukipaketeista uutisoidessa joudutaan ensin selittämään nuorille lukijoille hallituksen ja eduskunnan tehtävät ja tasapainottelemaan, jottei yksinkertaistettaisi liikaa monitasoista asiaa.

”Välillä onnistumme paremmin, välillä huonommin. Me toimittajat opimme itsekin paljon siinä sivussa”, Fröman kertoo.

Fröman uskoo, että Suomessa aliarvioidaan lasten käsityskykyä. Oppia uuden sanomalehden tekemiseen onkin haettu Ruotsista ja Norjasta, joissa lapsikohderyhmää pidetään tärkeänä.

”Tuntuu, että Suomessa ajatellaan, että lapset ovat lapsia. Ruotsissa taas ajatellaan, että lapset ovat ihmisiä, joilla on oikeus tietää asioista ja saada lukea uutisia. Siellä lasten uutisten tekemisestä välittyi lapsia arvostava asenne, se ei ollut mitään lässyttämistä”, kertoo Fröman.

Norjassa Aftenposten julkaisee omaa tilattavaa lehteä lapsille, myös Svenska Dagbladetilla Ruotsissa ja Postimees-lehdellä Virossa on lehdet lapsilukijoille. Suomi vaikuttaa nyt seuraavan naapureitaan: Apu Juniori -aikakauslehti alkoi ilmestyä viime vuoden alussa. Myös Yleisradio on ilmoittanut kehittävänsä lasten uutissisältöjään.

Neljän vuoden aikana HS:n lasten uutissivut ja uutislähetys ovat koko ajan kasvattaneet suosiotaan, ja yhteistyö koulujen kanssa on ollut paljon tiiviimpää kuin kukaan etukäteen osasi odottaa.

Perjantaisin koululuokissa ympäri Suomen on katsottu Lasten uutisten lähetystä, ja Fröman on ollut suosittu vieras kouluissa.

”Tapaamani lapset sanovat haluavansa isoina toimittajiksi, joten journalismin tulevaisuudesta ei tarvitse kantaa huolta”, hän kertoo ja nauraa.

Uusi 24-sivuinen sanomalehti ilmestyy joka keskiviikko 19. elokuuta alkaen. Lisätietoja Lasten uutisten sanomalehdestä: hs.fi/lapset

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri