Maisema-arkkitehti Tom Simons: Lisää kukkivia puutarhoja ja niittyjä kaupunkiin - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|80-vuotias

Maisema-arkkitehti Tom Simons: Lisää kukkivia puutarhoja ja niittyjä kaupunkiin

Tom Simons on Suomen tunne­tuimpia maisema-arkkitehtejä.

”Luonnonsuojelussa oli 1960-luvun lopusta vasemmistolainen henki. Seurasin militantinpaa toimintaa ja otin siihen osaakin”, Tom Simons muistelee. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Julkaistu: 15.5. 2:00, Päivitetty 15.5. 7:22

Kun toinen maailmansota syttyi, Tom Simonsin ydinfyysikko-isä työskenteli Niels Bohr -instituutissa Kööpenhaminassa. Muut instituutin työntekijät pakenivat saksalaismiehitystä Yhdysvaltoihin, osa kehittelemään atomipommia. Simonsin isä päätti, että perhe palaa Suomeen.

Mutta Tom Simonsilla oli niin kiire päästä maailmaan, että lentokone joutui laskeutumaan Tukholmaan, ja niin hänen syntymäkaupunkinsa on Tukholma.

”Sitten myöhemmin jouduin kahteen otteeseen sotalapseksi Ruotsiin. Minun sijoituspaikkani – toisin kuin monilla muilla – ei ollut hyvä. Minut palautettiin Suomeen ja taas takaisin samaan, aivan hirveään paikkaan”, Simons muistelee.

”Siitä seurasi monia ongelmia, joita jouduin setvimään myöhemmin.”

Sodan jälkeen Simonsin perhe asui Yhdysvalloissakin: Princetonissa, jossa Albert Einstein ja Robert Oppenheimer työskentelivät. ”Kerran isä työnsi Leicansa käteeni ja käski odotella Einsteinia tämän kävelyreitin varrella”, Simons muistelee. ”Tämä tuli ­pian toisen miehen seurassa. Isä halusi kuvan Ein­steinista, joten pyysin kohte­liaasti toista herraa siirtymään sivummalle.”

Einsteinin seuralainen oli Oppenheimer.

Lukiolaisena Simons palasi vielä Kaliforniaan vaihto-oppilasvuodeksi, ja 1990-luvulla hän oli vierailuprofessorina Harvardissa.

Simons valmistui arkkitehdiksi Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolta vuonna 1966. Noina aikoina monien opinnot venyivät, koska jo opiskeluaikoina mentiin töihin kokeneiden arkkitehtien oppiin. Simons työskenteli muun muassa J. S. Sirénin ja Alvar Aallon toimistoissa.

Simonsin kiinnostus arkkitehtuuriin oli syntynyt jo lukioaikana.

”Isäni ja vanhempi veljeni, kuuluisa lääketieteilijä, kävivät jatkuvia keskusteluja kotona luonnontieteistä, mikä ärsytti minua ja protestoin ryhtymällä aivan muulle alalle”, hän muistelee. Isä ymmärsi kuitenkin pojan valinnan ja seurasi tarkkaan opintojen etenemistä, ehkä vähän painostikin valmistumaan ajoissa.

Simons halusi tehdä jatko-opintoja Pariisissa, mutta kun siitä ei tullut mitään, hän lähti Moskovaan kuuluisaan arkkitehtuuri-instituuttiin, joka oli 1920-luvun venäläisen konstruktivismin tyyssija. Maisema-arkkitehtuuri oli Simonsin mukaan Neuvostoliitossa suhteellisen korkealla tasolla. Vasta Moskovan-vaiheen jälkeen hän katsoi olevansa maisema-arkkitehti.

”Tutkin varsinkin heidän kaupunkipuistojensa historiaa”, hän muistelee.

Tom Simons on tunnetuimpia maisema-arkkitehtejämme sekä TKK:n maisema-arkkitehtuurin tutkimuksen ja koulutuksen kehittäjiä. Hän hoiti alan professuuria kymmenen vuotta.

Kun Simons ja Richard Ahlqvist perustivat oman toimiston, heille siunaantui paljon maisemaselvityksiä. Mukana oli alussa myös Yrjö Haila, jonka luonnontieteellinen tuntemus oli Simonsille tärkeä.

”Luonnonsuojelussa oli 1960-luvun lopusta vasemmistolainen henki. Seurasin militantinpaa toimintaa ja otin siihen osaakin”, Simons muistelee.

Simonsin suurtöitä on ollut Suomen ja Neuvostoliiton yhteinen ns. Nekasu-projekti, jossa ympäristöministeriön toimeksiannosta kerättiin aineistoa luonnonolosuhteiden huomioon ottamisesta asuinalueiden suunnittelussa ja kaavoituksessa Kostamuksessa. Simons johti projektia ja keräsi mukaan luonnontieteilijöitä.

Parhaillaan Simons tutkii Alvar, Aino ja Elissa Aallon maisemakäsitystä. Tulossa on myös kirja aiheesta.

Tom Simonsilla on kolme lasta, joista nuorin on lapsuudessa sairastetun aivokalvontulehduksen seurauksena kehitysvammainen, nyt 41-vuotias Elias.

Simons ja hänen toimittajavaimonsa Maj murehtivat kovasti sitä, etteivät voi nyt tavata Eliasta, joka kovasti ikävöi heitä.

”Hän ei osaa kertoa puhelimessa, mitä tapahtuu, ja kyselee koko ajan, koska tavataan”, Simons suree.

Kehitysvammainen lapsi on tuonut uuden sisällön ja ymmärtämystä elämään, Simons sanoo. ”Se on muuttanut näkemyksiä inhimillisemmiksi.”

Kaupunkien viheraluesuunnittelussa Simons toivoo, että tehtäisiin myös pienimittakaavaisia, kukkivia kaupunkipuutarhoja. Kivettyjen alueiden tai suurten nurmikkojen sijaan hän toivoisi kaupunkimaisemaan niittyjä.

Tom Simons

Syntyi 1940 Tukholmassa, asuu Helsingissä.

Ylioppilas 1958. Arkkitehti, Teknillinen korkeakoulu 1966. Lisensiaatintutkinto 1974.

Maisema-arkkitehtuurin professori, TKK 1983–1991.

Tärkeimpiä projekteja: Kestääkö maisema? Uudenmaan seutukaavaliittojen projekti, 1972. Kaj Franckin kivipuutarhan restaurointi, 2009. Sammalpuutarha saaristoon, 2016–.

Naimisissa, kolme lasta.

Täyttää 80 vuotta perjantaina 15. toukokuuta. Viettää merkkipäiväänsä kotonaan karanteenissa toimittaen Aalto-kirjaa.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat