Elämää leikkaussalissa nimeltä Suomi – viikon kirja vie yhden miehen ja koko maan henkiinjäämisoperatioon - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|HS Kirjasto

Elämää leikkaussalissa nimeltä Suomi – viikon kirja vie yhden miehen ja koko maan henkiinjäämisoperatioon

Romaanin taustana toimii paha kolari, johon Kari Hotakainen joutui maaliskuussa 2012.

Kari Hotakainen kuntoutti itseään Pirkkolan urheilukeskuksessa syyskuussa 2013.

Julkaistu: 16.5. 12:44

Alkusyksystä 2013 ilmestynyt Luonnon laki (Siltala) päätti päättää Ihmisen osan (2009) ja Jumalan sanan (2011) aloittaman sarjan. Kunniakkaasti.

”Se on vino mutta maalin osuva tarina hyvinvointiyhteiskunnan alasajosta, verotulojen tyrehtymisestä, yhteisten menojen leikkauslistoista ja terveydenhuollon prioriteeteista”, kriitikko Jukka Petäjä määritteli arviossaan (HS 7.9. 2013). ”Irtiottoa aiemmasta tuotannosta se ei merkitse.”

Kari Hotakaisen kuvaamat arjen sankarit ja elämän tavalliset kiertolaiset jäävät kiinni juuri tähän kärpäspaperiin, Petäjä kiittelee.

Neljällä kerronnan eri näyttämöllä liikkuvan Luonnon lain lähtökohtana toimii kolari, johon kirjailija Hotakainen joutui 3. maaliskuuta 2012.

Romaanissa maa­lämpö­yrittäjä Jussi Rautala on menossa katsomaan pää­kaupunki­seudun ulko­puolella asuvia iäkkäitä vanhempiaan, kun hän joutuu pahaan kolariin.

Leikkaussalissa lääkärit leikkaavat palasiksi murentuneen maalämpöyrittäjän, joka välttää nipin napin kuoleman ja pääsee elävien kirjoihin. Samaan aikaan poliitikot leikkaavat terveydenhoitokuluja.

”Varsin intiiminä puheena etenevä Luonnon laki tarjoaa monia riemun paikkoja – aiheestaan huolimatta”, Petäjä luonnehtii. ”Hotakainen viljelee jälleen kerran loistavasti kiteytettyjä havaintoja ihmisestä ja elämästä. Aforistinen proosa on hänen vahva leipälajinsa.”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri