Rikosylikonstaapelin esikoisromaani kertoo, ettei rikostutkinta ole parin päivän juttu - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Kirja-arvostelu

Rikosylikonstaapelin esikoisromaani kertoo, ettei rikostutkinta ole parin päivän juttu

Niko Rantsi kuvaa arkisten poliisien työtä lähes raporttimaisen asiallisesti.

Niko Rantsi kertoo dekkarissaan poliiseista, jotka ovat arkisia perheenäitejä ja -isiä.

Julkaistu: 21.5. 2:00

Romaani

Niko Rantsi: Sinun puolestasi vuodatettu. Tammi. 346 s.

Pitkän uran tehnyt Keskusrikospoliisin rikos­ylikonstaapeli Niko Rantsi pyrkii esikois­romaanissaan kuvaamaan poliisintyötä sisältäpäin, mahdollisimman autenttisesti. Niinpä kirjassa ei keimailla poliisihahmojen erikoisilla piirteillä tai harkitun nokkelilla juonenkäänteillä.

Poliisit ovat tavallisia arkisia perheenisiä tai -äitejä, ja rikostutkinta on pitkä prosessi, jossa ratkaisuun ei päädytä ennen kuin edes ehditään vaatteita vaihtaa kuten tv-sarjoissa.

Ylikonstaapeli Veli-Matti Suojasen perhettä vainoaa hänen aikoinaan pidättämänsä mies. Samaan aikaan Suojasen nuoruudenystävä Jussi Lehto joutuu häikäilemättömän ammattirikollisen pihteihin. Sitten Porkkalanniemeltä löytyy tapettu mies. Miten tämä kaikki nivoutuu yhteen?

Rantsi kuvaa lähes poliisiraporttimaisen asiallisesti ja yksinkertaisella kielellä tutkintaprosessin yksityiskohtia ja etenemistä sekä siihen osallistuvien poliisien kokemaa ristiriitaa työn ja perheen välillä.

Kirjan raamatullinen, hiukan ehkä turhankin juhlallinen nimi kuvastaa poliisien työtä meidän kaikkien puolesta, työtä, jossa väkivalta on usein läsnä.

Rantsin dekkari ei ehkä innosta värikkäämpien ja kiemuraisempien juonenkäänteiden ystäviä, mutta asiansa, suomalaisen poliisintyön ja rikostutkinnan aitouteen pyrkivän kuvauksen, se kyllä ajaa.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri