Viisikymppisen Hollywood-tähden ja kolmekymppisen brittinuorukaisen rakkaustragedia ei moralisoi - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Viisikymppisen Hollywood-tähden ja kolmekymppisen brittinuorukaisen rakkaustragedia ei moralisoi

Paul McGuiganin ohjaama Filmitähdet eivät kuole Liverpoolissa perustuu tositapahtumiin.

Jamie Bell näyttelee vilpitöntä Peter Turneria hyvin. Annette Bening on vielä parempi ristiriitaisena Gloria Grahamena.

Julkaistu: 22.5. 2:00, Päivitetty 22.5. 15:00

Filmitähdet eivät kuole Liverpoolissa ★★★

Film Stars Don’t Die in Liverpool, Britannia 2017

Teema klo 21.00 ja Areena (K12)

Näyttelijä Gloria Grahame esiintyi usein film noireissa tai ”esitti aina lunttuja”, kuten yksi henkilöhahmo sanoo vähän epäreilusti elokuvassa Filmitähdet eivät kuole Liverpoolissa. ­Ainakin Nicholas Rayn mestari­teoksessa Hermot pinnalla (1950) Grahame näytteli kilttiä tyttöä.

Oscarin Grahame sai sivuosasta Vincente Minnellin melo­draamassa Särkyneiden haaveiden kaupunki (1952). Uran huippu oli jäänyt kauas taakse vuonna 1979, kun hän tapasi Lontoossa Peter Turnerin. Myös heidän suhteestaan kertova elokuva Filmitähdet eivät kuole Liverpoolissa on melodraama.

Paul McGuiganin ohjaus perustuu tositapahtumiin. Tutustumisen aikaan Grahame oli 55-vuotias ja Turner 28. Parasta on, että epäsovinnaista suhdetta ei juuri ihmetellä eikä tuomita.

Yleensä tarinat naisten suhteista itseään huomattavasti nuorempiin miehiin kääntyvät moraliteeteiksi. Jos eivät ihmiset, niin ainakin kohtalo tuomitsee suhteen tuhoon. Tragedia on tämäkin, mutta traagisuus kasvaa muualta kuin ikäerosta.

Yleisö hyljeksi elokuvaa. Ehkei syynä ollut vanhanaikainen moraali vaan hiukan mutkikas rakenne. Muutaman vuoden ajalle levittäytyvä tarina kerrotaan ajassa edestakaisin hypellen, ja pari kohtausta esitetään sekä Glorian että Peterin näkökulmista.

Kriitikot kuitenkin tykkäsivät elokuvasta, joka onkin tehty siististi ja nokkelasti. Vain Shakespearen Romeon ja Julian esittäminen menee turhan siirappiseksi.

Jamie Bell näyttelee vilpitöntä Peteriä hyvin. Annette Bening on vielä parempi ristiriitaisena Gloriana. Hän rohkenee näyttää lopussa sairauden riuduttamana sammuvana tähtenä jopa ikäistään vanhemmalta.

Yksi tuottajista, Barbara Broccoli, tunnetaan toisenlaisista elokuvista. Hän alkoi työskennellä James Bond -tuotannoissa 17-vuotiaana. Vuonna 1995 isä Albert Broccoli antoi tyttärelleen päävastuun Bondien tuotannosta.

Viime aikoina britit ovat tehneet elokuvia Hollywood-tähdistä Britanniassa: Marilyn Monroesta Simon Curtisin My Week with Marilynissä (2011), Ohukaisesta ja Paksukaisesta Jon S. Bairdin Stan & Olliessa (2018) ja Judy Garlandista Rupert Gooldin Judyssa (2019).

Useimmissa Britannia tarjosi putoaville tähdille vielä mahdollisuuden kääntää ura nousuun tai edes vaakalentoon. Saarivaltakunta alkaa kohta muistuttaa elokuvatähtien versiota norsujen hautausmaasta vanhoissa Tarzan-leffoissa.

Televisioarvostelu|Satiiria, fantasiaa ja draamaa sekoittavassa italialaissarjassa muovinen neitsytpatsas alkaa kyynelehtiä verta

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat