Näyttelijä Peter Franzén joutui tahtomattaan bitcoin-huijauksen mainoskasvoksi, valehaastattelulla yritetään kalastella ihmisten rahoja - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Internet

Näyttelijä Peter Franzén joutui tahtomattaan bitcoin-huijauksen mainoskasvoksi, valehaastattelulla yritetään kalastella ihmisten rahoja

Peter Franzén kertoo tehneensä tapauksesta rikosilmoituksen.

Lukuisissa kotimaisissa elokuvissa näytellyt Peter Franzén tunnetaan myös kansainvälisesti Vikings-televisiosarjasta.

Julkaistu: 21.5. 15:14

Suomen tunnetuimpiin näyttelijöihin kuuluva Peter Franzén sai vajaa viikko sitten tietää, että hänet on valjastettu härskin nettihuijauksen mainoskasvoksi.

Kyse on nettisivuston ”artikkelista”, jossa houkutellaan ihmisiä liittymään bitcoin-kryptovaluuttaa käyttävään kaupankäyntiohjelmaan. Tekstin mukaan sijoitukset ohjelmaan poikivat tuloja helposti ja nopeasti.

Kyse on ilmiselvästä huijauksesta, jossa yritetään kalastella ihmisten tietoja sekä rahoja. Aluksi pienet ”sijoitukset” saattavatkin palata tilille, mutta sen jälkeen huijatuksi tulleelta aletaan pyytää isompia summia, joita tämä ei saa enää takaisin. Huijaukseen koukuttuneet voivat joutua pahaan velkakierteeseen.

Artikkeli on naamioitu Peter Franzénin haastatteluksi. Hänen kasvonsa komeilevat sen pääkuvana. Sepitetyissä sitaateissa Franzén muka kertoo tienanneensa huimia summia jutussa mainostetulla nettiohjelmalla.

Franzén kertoo puhelimitse saaneensa tietää huijauksesta sosiaalisen median kautta.

”Muutama seuraajani lähetti minulle linkin ja kysyi, olenko tietoinen tällaisesta. Myös pari sukulaista ja tuttua on lähestynyt minua viime päivinä ja tiedustellut, onko tämä artikkeli totta.” Franzén kertoo puhelimitse.

Eli tehdään se vielä kerran selväksi: Franzén ei ole huijausjuttuun osallistunut millään tavalla.

”Enkä ole ainoa henkilö, joka on joutunut tällaisen mannekiiniksi tahtomattaan. Aika törkeää toimintaa.”

”Peter Franzénin uusimmasta keksinnöstä” kertova nettijuttu on täyttä huijausta.

Valehaastattelussa muun muassa mainitaan, kuinka ”Franzén on tunnettu räikeän suorasta puheestaan, eikä häntä haittaa kertoa rehellisesti siitä, kuinka hän tekee rahaa.”

Tällainen on Franzénin mukaan niin kaukana totuudesta, että huvittaa.

”Ensinnäkään mä en ikinä puhuisi raha-asioistani kenellekään halaistua sanaa. Ja tuollaisen asian markkinointi ei sopisi etiikkaani ollenkaan.”

Hän sanoo, ettei kuitenkaan ihmettele, jos joku menisi halpaan. Artikkeli muistuttaa ainakin nopeasti katsottuna oikeaa haastattelujuttua. Jopa sivusto, jossa se on julkaistu, on tehty muistuttamaan Ylen uutissivuja.

Franzénin mielestä koronapandemian aika tekee huijauksesta vielä pahemman. Monen ihmisten rahat ovat nyt erityisen tiukassa, kun lomautukset tai vastaavat ovat tyrehdyttäneet normaalit tulot.

”Että käytetään tällä tavalla ihmisten heikkoa hetkeä hyväksi. Se on tässä minua eniten harmittava juttu, ei se, että naamani siellä näkyy.”

Torstaina iltapäivällä valehaastattelu oli yhä löydettävissä. Jos linkki artikkeliin tulee netissä eteen, sitä ei kannata edes mielenkiinnosta avata, tietoturvariskin vuoksi.

Franzén sanoo tehneensä asiasta rikosilmoituksen heti kun sai siitä tietää, 15. toukokuuta.

Hän uskoo poliisin tekevän parhaansa, mutta toteaa myös, että tämän kaltaisia nettihuijauksia tekeviä on ilmeisen hankala saada kiinni.

Franzén haluaakin tuoda tapauksensa julki, jotta mahdollisimman harva haksahtaisi huijaukseen ja välttyisi menettämästä rahojaan.

Julkisuuden henkilöitä yritetään hyödyntää nettihuijauksissa usein. HS kertoi tammikuussa, kuinka huijarit olivat esiintyneet tunnettuina suomalaisina laulajina sosiaalisessa mediassa, ja pyytäneet näiden faneilta rahalahjoituksia suorilla viesteillä.

Tapauksia on tutkittu Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksissa petos- ja rahanpesurikosten yrityksinä.

Koronapandemian aikana huijarit ovat yrittäneet hyödyntää myös suomalaisartistien virtuaalikeikkoja. Toukokuussa HS uutisoi räppäri Elastisen hyväntekeväisyyskonsertista tehdyistä väärennetyistä tapahtumasivuista.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat