Muusikko Lana Del Reyn kiistelty Instagram-julkaisu aiheutti somekohun – laulajaa syytetään rasismista, vaikka hän väittää halunneensa vain puhua herkistä ja haavoittuvista naisista - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Musiikki

Muusikko Lana Del Reyn kiistelty Instagram-julkaisu aiheutti somekohun – laulajaa syytetään rasismista, vaikka hän väittää halunneensa vain puhua herkistä ja haavoittuvista naisista

”Kyse oli aistikkaiden ihmisten puolustamisesta, ei valkoisten naisten”, Lana Del Rey selitti kirjoitustaan jälkeenpäin.

Lana Del Rey osallistui Grammy-gaalaan tammikuussa 2020.

Julkaistu: 22.5. 14:09

Yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Lana Del Rey avautui eilen Instagramissa tavalla, joka sai monet ajattelijat ja feministit ympäri maailmaa takajaloilleen.

Lana Del Rey aloitti pitkän kirjoituksensa luettelemalla joukon naisartisteja, jotka hänen mukaansa ovat edenneet musiikkialalla kyseenalaisin keinoin.

”Nyt kun Doja Cat, Ariana, Camila, Cardi B, Kehlani, Nicki Minaj ja Beyoncé ovat saavuttaneet lukuisia listaykkössijoituksia lauluilla, jotka kertovat seksikkäänä olemisesta, alastomuudesta, naimisesta ja pettämisestä, saisinko palata takaisin lauluihin, joissa ilmaistaan ja tunnetaan kauneutta, koska koetaan rakkautta, vaikka suhde ei olisikaan täydellinen”, Lana Del Ray kirjoittaa.

Hän kertoo olevansa lopen kyllästynyt naiskirjoittajiin ja alternative-laulajiin, jotka väittävät hänen ihannoivan hyväksikäyttöä, vaikka hän vain laulaa siitä, minkä uskoo olevan tuttua naisille kaikkialla maailmassa.

Hänen mukaansa naisten sallitaan nykyisin kirjoittaa melkein mistä tahansa, muttei rakkaussuhteista, joissa naiset ovat alistuvia tai passiivisia – kuten hän.

On säälittävää, että sellaiset tarinat saavat jotkut väittämään, että haluan lähettää naiset takaisin sadan vuoden taakse, Lana Del Rey kirjoittaa.

Kohu ei tällä kertaa kuitenkaan noussut niinkään Lana Del Reyn ihmissuhdekäsityksistä tai hänen laulujensa sanomasta, vaan siitä, että hän nosti kirjoituksessaan esiin joukon ei-valkoisia artisteja ja puhui heti perään siitä, miten hänen näköisensä nainen ei saa tilaa feminismissä.

”Feminismissä täytyy olla paikka kaltaiselleni naiselle, joka näyttää ja käyttäytyy kuten minä – naiselle, joka sanoo ei, mutta jonka miehet kuulevat sanovan kyllä – naisille, jotka säälimättä teilataan, koska he ovat autenttisia ja herkkiä ja joiden äänen ja tarinat vahvemmat naiset tai naisia vihaavat miehet poistavat”, Lana Del Rey kirjoittaa.

Reaktiot Del Reyn postaukseen olivat nopeita ja sivaltavia.

Teen Voguen kulttuuritoimituksen johtaja Danielle Kwateng-Clark syytti Del Reytä siitä, että hän on pyyhkinyt hetkessä pois kaiken mustien naisten tekemän työn ja kilpailee nyt siitä, kuka on eniten sorrettu. Ja tämä kaikki ainoastaan markkinoidakseen tulevia töitään. Samalla Del Rey nimittäin kertoo julkaisevansa kaksi runoteosta ja uuden albumin, joka ilmestyy syyskuussa.

”En tiedä kuka on ollut Lana Del Reylle hankala, mutta olen aika varma, etteivät mustat naiset”, vastasi kirjoittaja ja puhuja Jamilah Lemieux. ”Tyttö, jatka sinä vaan pienten kokaaiinilaulujesi laulamista ja jätä meidät rauhaan”, hän kirjoittaa.

Feministisen Jezebel-nettisivuston Ashley Reed puolestaan huomautti, miten nöyryyttävää on, että samalla, kun Lana Del Rey, valkoinen nainen, valittaa feminismin ahtaudesta, hän itse kritisoi usean mustan popparin saamaa suosiota.

Lana Del Reyn mukaan hänen alkuperäisen postauksensa tarkoitus ei ollut käsitellä rotua ja hänestä on surullista, että siitä tehdään rotukysymys. Hän vain sattui nostamaan esiin lempilaulajiaan.

”Kyse on siitä, että minulla ei ole ollut samoja mahdollisuuksia kuin heillä ilmaista, mitä haluan, vaan minut on lähes tuhottu”, hän puolustautuu.

Viimeisessä vastauksessaan Lana Del Rey vielä huomauttaa, että puhuessaan itsensä näköisistä ihmisistä hän tarkoitti ihmisiä, jotka eivät näytä vahvoilta tai välttämättä älykkäiltä tai kontrolloiduilta.

”Kyse oli aistikkaiden ihmisten puolustamisesta, ei valkoisten naisten.”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri