Lyhyt elämä jätti pitkän jäljen – Suomensukuisen basistin Jaco Pastoriuksen tarina on ylistys musiikille - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Lyhyt elämä jätti pitkän jäljen – Suomensukuisen basistin Jaco Pastoriuksen tarina on ylistys musiikille

Asiallista ja ansiokasta dokumenttia varjostaa Jaco Pastoriuksen traaginen elämä.

Muusikko Jaco Pastoriusta (1951–1987) kutsuttiin basson Jimi Hendrixiksi. Kuva: Yle

Julkaistu: 23.5. 2:00

Elinaikanaan vain kolme omaa albumia tehnyt bassokitaristi Jaco Pastorious (1951– 1987) on alallaan kansainvälinen legenda, josta puhuttaessa laatusanat tuntuvat loppuvan edelleen kesken.

Suomeen vihdoin saadussa dokumentissa Jaco – basistin elämä ja kuolema (2015) näitä kehuja vuodattaa kolmisenkymmentä Pastoriuksen tunnettua aikalaista, pelkästään basisteissa muun muassa Sting, Rolling Stonesin Darryl Jones, Red Hot Chili Peppersin Flea, Rush-yhtyeen Geddy Lee ja Metallican Robert Trujillo. Ja kerrankin käy niin, että kommentit eivät vaikuta kiusallisilta.

Elokuvan ensimmäinen puheenvuoro on vuodelta 1985 ja menee New Yorkissa majailevalle Jaco Pastoriukselle, joka kuuntelee opetusvideoon tehtyä ylistävää esittelyä musiikillisista kyvyistään. Miltä tämä tuntuu, kärttää haastattelija.

”Gimme a gig” (pyytäisivät keikalle), ähkäisee omintakeisen soittotyylin kehittänyt Pastorius vaivaantuneesti, pää puoliksi painuksissa. Hän ei ole kesällä 1985 enää se tähti, joka julisti jo ennen ensilevyä olevansa maailman paras.

Basson Jimi Hendrixiksikin kutsuttu Pastorius oli tuolloin niin pohjalla, että kiistattomista saavutuksista huolimatta kukaan ei halunnut häntä enää levylle tai lavalle. Kaksi vuotta myöhemmin hän kuoli 35-vuotiaana työttömänä ja kodittomana joudut­tuaan kadulla portsarin pahoinpitelemäksi.

Floridalaisen Pastoriuksen syöksykierre varjostaa muutenkin tätä asiallista ja ansiokasta dokumenttia. Oleellisimmalla tasolla se on silti ylistys musiikille, josta hänet muistetaan sekä omilta levyiltä että varsinkin lauluntekijä Joni Mitchellin ja fuusioyhtye Weather Reportin levyiltä.

Pastoriuksesta sievistelemättä puhuva Mitchell on yksi monista elokuvaan haastatelluista entisistä työtovereista, joista paras tuntuma Pastoriuksen mielen murenemiseen on rumpali Peter Erskinella. Pastoriuksen tarinan tunteville ei silti ole tarjolla uusia paljastuksia.

Kiitettävän runsailla arkistofilmeillä ja musiikkinäytteillä täydennetty dokumentti on lähes kaksituntinen mutta ei tunnu liian pitkältä.

Erityisen valaisevia ovat Pastoriuksen varhaisvaiheet monikulttuurisessa Floridassa ja musiikillisessa kodissa. Kertomatta jää vain, että hän oli äidin puolelta suomensukuinen: isoisä oli toisen polven amerikansuomalainen Minnesotasta ja isoäiti syntyjään lappilainen, nykyisestä Sallasta.

Siksi Pastoriuksen kustannusyhtiön nimi oli Haapala Music, äidin ja isovanhempien mukaan.

Jaco – basistin elämä ja kuolema, Teema klo 22.45 ja Yle Areena.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat