Kehuja kerännyt HBO:n kvanttitietokonesarja Devs ei läpäise älykkyystestiä - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Kehuja kerännyt HBO:n kvanttitietokonesarja Devs ei läpäise älykkyystestiä

Ex Machina -elokuvalla vakuuttaneen Alex Garlandin Devs-sarja tuottaa pettymyksen.

Lily (Sonoya Mizuno) joutuu tekemisiin Amaya-tietotekniikkayhtiötä johtavan Forestin (Nick Offerman) kanssa.

Julkaistu: 23.5. 2:00

Alex Garland tunnetaan Laguuni-romaanistaan (1996) sekä tieteiselokuvistaan Ex Machina (2014), joka oli laadukas, ja Hävitys (2018), joka oli löyhempi.

Garlandin kahdeksanosaista Devs-sarjaa on kehuttu niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Alun osalta ymmärrän tämän, lopun osalta pettymys olikin sitten suuri.

Tiivistunnelmaisessa avausjaksossa Sergei (Karl Glusman) tekee vaikutuksen Amaya-nimistä kvanttitietokoneyhtiötä johtavaan Forestiin (Nick Offerman). Sergei pääsee töihin salaiseen Devs-yksikköön, joka lyö hänet totaalisesti ällikällä.

Sitten Sergei ei palaa kotiin, ja avopuolisostaan huolestunut Lily (Sonoya Mizuno) ryhtyy selvittämään tapausta. Tunteikkuutta sarjaan tuo, että Lily joutuu pyytämään apua ex-poikaystävältään Jamielta (Jin Ha).

Kun mukana on kvanttiteoreettista pohdiskelua, Devsin pitäisi periaatteessa olla älykästä scifiä. Siksi tapa, jolla Lily ja Jamie pääsevät totuuden jäljille, on Amayan kaltaiselle super­yhtiölle nolon yksinkertainen. Samanlaisen juonen poliisit paljastivat jo vuoden 1993 Nouseva aurinko -jännärissä.

Amayan turvallisuuspäällikön (Zach Grenier) oudon yksinäinen puuhastelu olisi perusteltavissa huipputiiviin salassapidon kautta, mutta peruste pyyhkiytyy pois neljännessä osassa. Kutosjakson uskomattoman kankeista dialogeista lähtien taakkana on tapahtumien venyttely.

Aina välillä Forest puhuu maailmaa mullistavat kvantti­asiat sopivaan suuntaan antamatta ”tieteellistä selitystä”.

Ja viimein Devs reputtaa myös perustason palikkatestin: onko pääroiston teko alussa perusteltavissa sillä, mitä tiedämme hänestä lopussa?

Devs, HBO Nordic.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat