”Venäjän Pulmusten” käsikirjoittaja sai tarpeekseen venäläisten itsesensuurista – Nyt hän on tehnyt suomalaisen tv-sarjan, jossa Hannele Lauri palaa haudasta koirana - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisio

”Venäjän Pulmusten” käsikirjoittaja sai tarpeekseen venäläisten itsesensuurista – Nyt hän on tehnyt suomalaisen tv-sarjan, jossa Hannele Lauri palaa haudasta koirana

Suomalaiseen komediasarjaan Ei haukku haavaa tee käsikirjoittaja Elena Taraštšanskaja sai inspiraation suomalaispuolisonsa 65-kiloisesta koirasta. Perheenjäsen oli haiseva, karvainen, aina nälkäinen ja äkäinen mutta ihastuttava hahmo.

Elena Taraštšanskaja käsikirjoittaa suomalaista viihdettä nykyään Berliinissä. Kuva: Zacharie Scheurer

Julkaistu: 23.5. 2:00, Päivitetty 25.5. 11:10

Ghena Bukin on Al Bundy. He ovat lähes sama hahmo.

Väsynyt mies on jumissa arjessa. Perhe ei arvosta, työ kenkäkaupassa on kamalaa. Eniten iloa tuovat muistot, joissa Bukin-Bundy on suosittu ja urheilullinen.

Heistä molemmista on mukavaa lukea miesten kanssa pornolehtiä.

”Arkkityyppiset hahmot toimivat melkein missä vaan kulttuurissa”, suomalaisohjelmiakin tehnyt käsikirjoittaja Elena Taraštšanskaja sanoo.

Pulmusten Al Bundystä tuli Victor Loginovin esittämänä venäläinen surkimusisä Ghena Bukin. Kuva: TNT

Taraštšanskaja oli vuosia kirjoittamassa Al Bundya Ghena Bukiniksi. Amerikkalaisesta komediaklassikosta Pulmusista tehtiin venäläisversio Tšastlivy vmeste, Onnelliset yhdessä.

Kun itä-Pulmuset käynnistettiin vuonna 2006, Venäjällä ei ollut tilannekomedioiden perinnettä. Formaatin omistajat lähettivät amerikkalaiset hauskuuden konsultit kehittämään kokematonta työryhmää kirjoittamisessa, näyttelemisessä ja ohjaamisessa.

Mukaelman piti olla niin lähellä alkuperäistä kuin mahdollista. Bundyt asuvat kaksikerroksisessa omakotitalossa. Venäläiset Bukinit asuvat taas maalle tyypillisemmin kerrostalon ylimmässä kerroksessa.

Roman (Aleksandr Yakin), Dasha (Natalya Bochkareva), Ghena (Victor Loginov) ja Sveta (Darya Sagalova) kirjoitettiin muistuttamaan mahdollisimman paljon amerikkalaisia Bundyja Pulmusista. Kuva: TNT

Bukineilla oli huone ullakolla, että sarjaan saatiin tutut portaat. Hahmojen piirteitä ei juuri muutettu.

”Heissä oli enemmän venäläistä henkeä. He olivat suorempia kuin alkuperäiset”, Taraštšanskaja sanoo.

Amerikkalaissarja tehtiin tilannekomedian perinteen mukaisesti lavalla ympäröivän yleisön edessä. Venäjällä ei ollut kuvauksiin samanlaisia resursseja, joten yleisöstä luovuttiin.

Venäläisversiossa on teatterimaisuudesta muistuttava kuuluisa sohva keskellä. Sillä Ghena Bukin yrittää katsoa neljännen seinän televisioruutua eli meitä katsojia.

Peggy (Katey Sagal) ja Al Bundy (Ed O’Neill) naurattivat Pulmusten sohvalla vuosina 1987–1997. Kuva: Nelonen

Alkuaikoina satunnaiset katsojat väittivät, että sarja on varastettu Amerikasta, koska Venäjällä ei tiedetty, että formaatteja on olemassa. Ei Suomessakaan tilannekomediapaketteja ole juuri ostettu kuin vasta viime vuosina.

Pulmuset kesti Yhdysvalloista vuosikymmenen 1987–1997. Kaikki jaksot sovitettuaan venäläiset jatkoivat vielä muutamilla täysin omillaan vuoteen 2013. ”Emme vaan pystyneet pysähtymään.”

Taraštšanskaja oli päätynyt puolivahingossa televisioon vuosituhannen alussa. Toimittajaopiskelija teki viihdeohjelmia, joissa hän selvitti kaksossiskonsa kanssa juoruja urheilijoista. Välillä hän kirjoitti venäläisestä jazzmusiikista, mutta jatkoi kansan naurattamista venäläisturistien sekoilusta kertovassa sarjassa. Viihdeputki huipentui Pulmusiin.

Sarja herätti korkean tason paheksuntaa. Siihen kirjoitettiin vitsi, joka hermostutti Venäjän ortodoksikirkon vuonna 2008. Kohtauksessa äiti Dasha Bukina sanoo, että pääsiäiseksi maalaa munien sijaan tissinsä.

Uskonnollisella juhlalla vitsailu oli lievästi sopimatonta, mutta kohu laantui nopeasti.

”Nykyään olisi jopa laitonta kertoa tuollainen vitsi Venäjällä”, Taraštšanskaja sanoo.

Ghena Bukinin (Victor Loginov) perheen tissivitsi suututti Venäjän ortodoksikirkon. Kuva: TNT

Itsensensuuri elää kaikilla asteilla, kirjoittajista kanavapomoihin. Tuottajat eivät halua ottaa riskejä, että sisältö herättää vääriä kysymyksiä väärissä paikoissa. Ei kritisoida hallintoa tai puhuta sukupuolivähemmistöistä.

”Kaikesta tulee pientä ja hampaatonta, ja aletaan menettää otetta todellisuuteen. Suomessa en ole kokenut sellaista.”

Taraštšanskaja on kysynyt suomalaisilta työkavereilta, onko jostain sosiaalisesta ilmiöstä sopimatonta kirjoittaa. Kollegat ovat katsoneet häntä hämmästellen.

Viime kuukaudet Elena Taraštšanskaja on nimittäin ollut pääkäsikirjoittajana Elisa Viihteen alkuperäissarjassa Ei haukku haavaa tee.

Lauri Nurksen ja Olli Ilpo Salosen ohjaamassa komediasarjassa Hannele Lauri näyttelee anoppia, joka palaa haudan takaa koirana. Hän määräilee Pirjo Heikkilän esittämää miniää. Vain nämä naiset näkevät toisensa, kun ydinperhe keskittyy naurettaviin touhuihinsa.

Asetelma on samankaltainen kuin Pulmusissa: koko perhe on omilla tavoillaan hukassa, mutta haluaa aina pysyä yhdessä.

Idean sarjaan Taraštšanskaja sai, kun meni naimisiin vuonna 2011 ja muutti Suomeen. Inspiraationa ei toiminut uusi anoppi vaan koira. Kotiin Jyväskylään tuli miehen musta, 65-kiloinen newfoundlandinkoira. Perheenjäsen oli haiseva, karvainen, aina nälkäinen ja äkäinen mutta ihastuttava hahmo. Vähän kuin Al Bundy.

”Sitä piti kohdella kuin henkilöä. Piti neuvotella ja osata lukea, mitä se tuumii.”

Taraštšanskaja vitsaili, että koiran on pakko olla hänen isoäitinsä reinkarnaatio. Sellainen, joka tykkää pomottaa.

Anoppi Hannele Lauri (oik.) palaa koirana neuvomaan miniäänsä Pirjo Heikkilää (toinen oik.) sarjassa Ei haukku haavaa tee. Perhettä esittävät Kanerva Paunio, Jarkko Lahti, Julia Shepstone ja Milo Snellman. Kuva: Elisa Viihde

Ennen koirasarjaidean toteuttamista Taraštšanskajan piti päästä sisään suomalaiseen televisioteollisuuteen.

Hän oli mukana taustatoimittajana, tulkkina ja järjestelijänä vuoristossa Ville Haapasalon matkailuohjelmassa Altai 30 päivässä. Sitten hän reissasi tuotantopäällikkönä sarjan Alina idässä kuvausryhmässä.

”Kesti aika kauan uskaltaa ehdottaa ideaa ja muistuttaa, että olen oikeasti käsikirjoittaja.”

Kun tuotantoyhtiö Aito Mediassa innostuttiin koirakomediasta, Taraštšanskaja loi konseptit, hahmot ja tarinalinjat englanniksi. Niiden pohjalta suomalaiskäsikirjoittajat kehittivät yksityiskohdat.

Suomalaiset ovat Taraštšanskajasta mukavia, vaatimattomia ja varautuneita tunteissaan. On Venäjää helpompi työskennellä, kun kaikki eivät taistele ylempiarvoisten huomiosta.

Hauskuuden ammattilainen Elena Taraštšanskaja yleni Pulmusten ja Ei haukku haavaa teen pääkäsikirjoittajaksi. Kuva: Zacharie Scheurer

Hänestä suomalainen huumori on absurdia, vähän brittihuumorin tyyliin. Venäläiset ja amerikkalaiset ovat tylympiä.

Taraštšanskaja on nauranut vaivaannuttavien tilanteiden Pirjolle. Näyttelijä Pirjo Heikkilä oli hänellä ajatuksissa jo, kun hän kasasi käsikirjoitusta.

Heikkilä on pintapuolisesti aika tunteeton, joten absurdeja tilanteita on hyvä synnyttää.

”Hänen pokerinaamansa on hauskimpia näkemiäni asioita.”

Taraštšanskaja on kahdeksan Suomi-vuoden jälkeen muuttanut tammikuussa asumaan Berliiniin, jossa hän tekee edelleen töitä suomalaisille tuotantoyhtiöille.

Hän on tyytyväinen, että sarjan kaksi päähenkilöä ovat pysyneet naisina. Hän haluaa sarjassa näyttää monille tutun anopin ja miniän välisen ”kaaoksen ja loputtoman sodan.”

Ehkä jos hän olisi tarjonnut ideaa kymmenen vuotta sitten Venäjällä, pääosaan olisi haluttu mies ja tämän anoppi, koska se on vanha stereotypia.

Venäjällä on tapahtunut muutosta viime vuosina, kun naiset ovat päässeet televisiofiktiossa päärooleihin.

Ehkä Pulmus-kirjoittaja voisi työskennellä jälleen Venäjällä.

”Jos kohtaan sensuuria ja minun pitää muuttaa ideoitani merkittävästi tai miellyttää ihmisiä, joita en halua miellyttää, en ehkä ole niin innostunut. En enää.”

Ei haukku haavaa tee, Elisa Viihde.  

Korjattu 23.5.2020 klo 12.42 Taraštšanskajan sukunimen kirjoitusasua. Lisätty 25.5.2020 klo 11.07 sarjan Ei haukku haavaa tee toiseksi ohjaajaksi Olli Ilpo Salonen.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat