Karppi-tv-sarjan kakkoskausi aiheutti hämmennystä ja herätti kysymyksiä - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Kolumni

Karppi-tv-sarjan kakkoskausi aiheutti hämmennystä ja herätti kysymyksiä

Mikä esimerkiksi oli koko politiikkakuvion merkitys, kysyy Leena Virtanen.

Julkaistu: 26.5. 2:00, Päivitetty 26.5. 8:18

Mikäli Karppi-sarjan kakkoskausi on vielä näkemättä tai kesken, älä edes vilkaise tätä kolumnia. Liian ahtaaseen tungettu juoniähky jätti nimittäin jälkeensä hämmennystä ja kysymyksiä, joista nyt mainitsen muutamia.

Sarjan kakkoskaudella kahden pääjuonen välille ei oikeastaan syntynyt mitään yhteyttä, vaikka sellaista olisi odottanut. Murhaaja sääti molemmissa mutta eri syistä.

Lopun kohtauksessa Karppi eli Pihla Viitala latelee pormestari Sara Tulisuolle (Leena Pöysti) yhdessä repliikissä koko laivajuonen pääpiirteet hengästyttävällä tahdilla. Tähän tapaan:

”Iida halus tappaa ittensä ja yritti hypätä mereen. Sä et halunnut, että sen ongelmia aletaan puida julkisuudessa. Sen takia sä lähetit sen kopterilla pois Meelikalta. Se, mitä sä et tiedä, että laivalla piileskellyt Jimi Aho esti Iidaa tappamasta itsensä. Ja myöhemmin, kun luultiin Jimi Ahon pudonneen mereen, sä estit ne tutkimukset sen takia, että sua pelotti, että Iidan itsemurhayritys tulee julki. Sä otit yhteyttä sun tuttuun poliisiin Steniin, että se vetäis vähän naruista. Sten pyys Koskimäkeä hoitaan asian, koska se tiesi, että Koskimäki ei koskaan kyseenalaistanut esimiehiään. Koskimäki meni Porvooseen tapaamaan lääkäri Seliniä ja allekirjoitti Jimi Ahoksi luullun pojan kuolintodistuksen.”

Apua. Kuka olikaan Selin? Ai niin, Elsa Saisio.

Tässä vaiheessa johdonmukaisesti kiltinoloinen poliisi Sten (Pertti Sveholm) onkin siis täysin ennakoimattomasti paljastunut sarjamurhaajaksi, joka on rakentanut kesämökkinsä kellariin kidutuskammion, ja Karppi on käynyt pikapikaa selvittämässä Jimi Ahon (Mitro Partti) kohtalon.

Mistä pormestari Tulisuo tiesikään, että Jimi Aholla olisi ollut paljastettavaa hänen tyttärestään? Ja miksi Iida-tytär edes halusi tappaa itsensä? Näkövammaisuutensa takia? Ei hänessä näkynyt merkkejä masennuksesta.

Tulisuo herätti ihmetystä myös muun muassa siksi, että hän kesken kaiken otti ja hukutti avustajansa Kolera-altaaseen. Missä välissä hänestä kuoriutui murhaaja? Mikä muuten oli koko politiikkakuvion merkitys? Vähän oudoksutti sekin, että paha poliisi olisi lähtenyt omalla veneellään Viron puolelle vain ampuakseen kaksi liian fiksua kollegaansa.

Voi olla, että kaikkeen löytyy vastauksia, mutta katsoja ei niitä ehdi sulattaa.

Epäuskottavat juonet ja aukot kuuluvat toki nordic noiriin, kuten Silta-sarjasta tiedämme, mutta enemmän kuin komeita kuvauspaikkoja katsojat janoavat jotain seurattavaa.

Tapahtumista viis, kunhan henkilöistä avautuu arvoituksia ja psykologisia kaaria.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri