Näytelmäkirjailija ja aids-aktivisti Larry Kramer on kuollut – painosti viranomaisia toimintaan pahimman kriisin aikaan - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Kuolleet

Näytelmäkirjailija ja aids-aktivisti Larry Kramer on kuollut – painosti viranomaisia toimintaan pahimman kriisin aikaan

Larry Kramer muistetaan etenkin aids-epidemian varhaisista vuosista kertoneesta näytelmästä The Normal Heart.

Näytelmäkirjailija Larry Kramer oli keskeinen hahmo Yhdysvalloissa pahimman aids-kriisin aikaan 1980-luvulla.

Julkaistu: 28.5. 11:28

Yhdysvaltalainen näytelmäkirjailija ja aids-aktivisti Larry Kramer on kuollut. Hän oli kuollessaan 84-vuotias.

Kuoleman aiheutti keuhkokuume, Kramerin aviomies David Webster on kertonut.

Kramer muistetaan etenkin hänen vuonna 1985 kirjoittamastaan näytelmästä The Normal Heart. Omaelämäkerrallinen teos kertoo aidsin varhaisista vuosista ja epidemian saapumisesta New Yorkiin. Kramerin teos kuvaa sairauden lisäksi raadollisesti myös homoyhteisön keskinäisiä ristiriitoja, kirjoitti elokuvakriitikko Leena Virtanen arviossaan vuonna 2017.

Näytelmästä on tehty elokuva vuonna 2014, Yle on esittänyt sitä nimellä Tuntematon vihollinen. Elokuvan ohjasi Ryan Murphy ja sen päähenkilöä esitti Mark Ruffalo.

Ennen teatteriin keskittymistä Kramer työskenteli elokuva-alalla muun muassa käsikirjoittajana. Hän oli Oscar-ehdokkaana 1971 D.H. Lawrencen romaanin Rakastuneita naisia -romaanin (Women in Love, 1920) sovittamisesta elokuvakäsikirjoitukseksi.

Larry Kramer oli keskeinen hahmo Yhdysvalloissa pahimman aids-kriisin aikaan 1980-luvulla. Hän sekä perusti ensimmäisen homomiesten tukiryhmän että painosti viranomaisia toimintaan.

Kramerillä itsellään diagnosoitiin hiv vuonna 1988, mutta sairaus ei edennyt aids-vaiheeseen.

Eniten terveysongelmia hänelle aiheutti maksasairaus, jonka vuoksi hänelle tehtiin maksansiirto 2001. Hän oli myös kokeellisessa hiv-lääkityshoidossa, jota veti Anthony Fauci – lääkäri, joka nyt tunnetaan koronanvastaisesta taistelusta Yhdysvalloissa.

Anthony Fauci sanoi The New York Timesin muistokirjoituksessa, että ”kunhan pääsi sanahelinän ohi, huomasi, että Larry Kramerilla oli paljon järkeviä näkemyksiä ja että hänen sydämensä oli kultaa”.

Larry Kramer poseeraa näyttelijä Mark Ruffalon kanssa Emmy-palkintogaalassa Los Angelesissa elokuussa 2014. Ruffalo esitti pääosaa Kramerin omaelämäkerrallisesta näytelmästä The Normal Heart tehdyssä elokuvassa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri