Yhdysvalloissa taistellaan nyt kolmen sanan merkityksestä, ja poptähti Billie Eilish kertoo, miksi on väärin puhua ”jokaisen elämän merkittävyydestä” - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Yhdysvaltain mielenosoitukset

Yhdysvalloissa taistellaan nyt kolmen sanan merkityksestä, ja poptähti Billie Eilish kertoo, miksi on väärin puhua ”jokaisen elämän merkittävyydestä”

Poptähti Billie Eilish ei säästele voimasanoja ottaessaan kantaa Yhdysvaltain kuumimpaan poliittiseen kysymykseen.

Muusikko Billie Eilish valokuvattiin helmikuussa Los Angelesissa.

Julkaistu: 31.5. 14:20, Päivitetty 31.5. 14:59

Laulaja-lauluntekijä Billie Eilish on ottanut kantaa Yhdysvalloissa roihuavaan keskusteluun afroamerikkalaisiin kohdistuvasta poliisiväkivallasta.

Ympäri Yhdysvaltoja on osoitettu edelleen mieltä sen jälkeen, kun poliisi kuristi mustan miehen kuoliaaksi pidätystilanteessa Minnesotan Minneapolisissa maanantaina. Miestä epäiltiin väärennetyn setelin käyttämisestä, eikä hänen tiedetä tehneen vastarintaa. Paikoin mielenosoitukset ovat muodostuneet mellakoiksi ja ryöstelyksi.

Mielenosoituksissa on huudettu iskulausetta ”Black Lives Matter”. Sen rinnalle on erityisesti sosiaalisessa mediassa noussut myös ”All Lives Matter” -lause, joka arvostelijoiden mukaan pyrkii viemään huomiota pois afroamerikkalaisten kaltoinkohtelusta.

Eilish on arvostelijoista selväsanaisin.

Instagramissa tekstinsä julkaissut laulajatähti aloittaa tekstinsä maltillisesti. Hän kertoo pohtineensa, miten voisi ilmaista mielipiteensä kunnioittavasti ja hienovaraisesti. Sen jälkeen hän kuitenkin muuttaa tyylilajia, ja voimasanat tekstissä lisääntyvät.

Tuohtunutta vaikutelmaa lisää se, että koko teksti on kirjoitettu suurilla kirjaimilla.

”Jos kuulen vielä yhden vitun kerran valkoisen henkilön sanovan, että ’kaikilla elämillä on merkitystä’ hajoan täysin. Voisitteko pitää turpanne kiinni?”, Eilish kirjoittaa vielä hieman useampien kirosanojen kera.

Black Lives Matter -mielenosoitukset ovat levinneet Yhdysvalloista myös Kanadan Torontoon.

Kirjoituksellaan Eilish sohaisee vanhaan poliittiseen muurahaispesään Yhdysvalloissa. Sekä ”Black Lives Matter” että ”All Lives Matter” ovat useita vuosia vanhoja iskulauseita, joiden merkityksistä on kiistelty aiemminkin. Vuonna 2016 New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani arvosteli ”Black Lives Matteria” rasistiseksi ja kansaa kahtia jakavaksi.

Samaa viestiä on jakanut myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka kutsui lausetta taannoin ”hyvin hyvin hajottavaksi”.

”All Lives Matterin” taas on katsottu vievän tarkoituksella huomion afroamerikkalaisiin kohdistuvasta rakenteellisesta syrjinnästä. Lauseen haastavuutta kuvaa se, että Hillary Clinton joutui vuonna 2015 somemyrskyyn käytettyään lausetta afroamerikkalaisessa kirkossa kampanjansa aikana.

Myöhemmin kampanjasta huomautettiin hänen aiemmin käyttäneen myös ”Black Lives Matter” -lausetta puheessaan.

Tänä vuonna kaikki arvostetuimmat Grammy-palkinnot voittaneen Eilishin mielestä lauseen käyttäminen nykyään on tarkoituksellista harhaanjohtamista.

”Kukaan ei väitä, ettei elämäsi merkitse mitään. Kukaan ei sano, ettei se ole rankkaa. Kukaan ei kerta kaikkiaan sano mitään sinusta. Ja silti te kusipäät käännätte kaiken itseenne. Lopettakaa se. Tämä ei koske teitä. Te ette ole hädänalaisia. Te ette ole vaarassa”, hän kirjoittaa.

Yhdysvaltain mielenosoitukset|Protestit kiihtyvät kielloista huolimatta, Valkoisen talon luona käytettiin kyynelkaasua

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri