Unohdettujen naissäveltäjien tasokkaita teoksia pääsi esiin striimauskonsertissa, jonka intensiteetti oli kuin parhaissa Kuhmon tapahtumissa - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Konserttiarvostelu

Unohdettujen naissäveltäjien tasokkaita teoksia pääsi esiin striimauskonsertissa, jonka intensiteetti oli kuin parhaissa Kuhmon tapahtumissa

Trio Lago nostaa esiin nimiä, jotka eivät ole tuttuja säveltäjäkaanonistamme, vaikka kaikilla on suomalaisjuuret.

Trio Lagossa soittavat Mirka Malmi (vas.), Ida-Vilhelmiina Sinivalo ja Tiina Karakorpi.

Julkaistu: 1.6. 13:03, Päivitetty 1.6. 14:27

Klassinen

Trio Lago Suoni ry:n Facebook-live-konsertissa. Juonto Nuppu Koivisto ja Susanna Välimäki. – Tschetschulin, von Bronsart, Netzel.

Hyvät uutiset: konsertista voisi aivan hyvin kirjoittaa ilman nais-etuliitettä. Huonot uutiset: ei voi, sillä se on nyt juuri se pointti.

Trio Lago haluaa nostaa musiikinhistoriaan kirjoittamatta jätettyjen naisten teoksia esiin. Nimet eivät ole säveltäjäkaanonista tuttuja, vaikka kaikilla on suomalaisjuuret ja sävellyksetkin tehty jo edellisvuosisadan taitteessa.

Agnes Tschetschulinin (1859–1942) Berceuse ja Alla Zingaresca olivat aikansa eurooppalaisia hittejä. Kehtolaulu tarttuukin korviin. Sibelius-Akatemian edeltäjän, Helsingin musiikki­opiston, tähtioppilas jatkoi Berliiniin Joseph Joachimin oppiin. Tältä sävellyksiin kulkeutui hienoja unkarilaisvaikutteita.

Rantasalmelais-, Porvoo-juurinen Ingeborg von Bronsart (1840–1913) häikäisi ihmelapsena Pietarissa asuessaan. Pianisti ja säveltäjä pääsi jo 17-vuotiaana Weimariin Franz Lisztin oppiin. Nyt kuullut Romanze ja Fantasie ovat täysin omakielistä osaamista. Mirka Malmi (viulu) ja Tiina Karakorpi (piano) kasvattavat Fantasiesta upean, jäntevän kaaren.

Rantasalmella aatelisperheeseen syntynyt Laura Netzel (1839–1927) tunnetaan Ruotsissa, vaikkakaan hänen laajaa tuotantoaan ei ole ansaitussa mitassa kuultu.

Säveltäjät Ingeborg von Bronsart (vas.), Laura Netzel ja Agnes Tschetschulin.

Kaikki naiset ovat säveltäneet myös suuria orkesteriteoksia. Syksyllä Mikkelin musiikkijuhlilla kuullaan Netzelin pianokonserton kantaesitys. Koppeja jää silti vielä otettavaksi lukuisista muista orkesteriteoksista, näytelmämusiikeista ja oopperoista.

Laura Netzel opiskeli Charles-Marie Widorin johdolla Ranskassa. Koska naisen oli vaikea saada teoksiaan esitettäväksi ja arvioitavaksi, hän sävelsi pseudonyymillä N.Lago.

Tämä pienikin katsaus hänen tuotantoonsa paljastaa, että tyylin saattaisi nimestä huolimatta tunnistaa. Sävellysten harmonioita kuljettaa vahva, hyvin toimiva yllätyksellisyys. Pianotriossa op. 78 yhtyeen soinnin täydellisti sellisti Iida-Vilhelmiina Sinivalo.

Trio Lagon konsertti lähetettiin livenä Facebookissa. Yle Radio 1 lähettää taltioinnin 24. kesäkuuta.

Kuulokkeilla kuunneltu live-konsertti herätti monenlaisia tuntoja. Intensiteetti oli kuin parhaissa Kuhmon konserteissa, mutta vuorovaikutus puuttui. Yleisön ja soittajien yhteistä hengitystä ei korvannut Facebookin peukkujen ja sydämien painelu tai kommenteissa taputtaminen.

Laura Netzelin Chancon Slave jäi sangen siistiksi versioksi itsestään. Jonain päivänä tämä illanvieton hurvitteleva viihdepläjäys soi taas yleisön viihdyttämisen estottomalla riemulla.

Lisätty 1.6. klo 14.24 konsertin juontajien nimet.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri