Pauliina Susi paiskasi dekkarisankarinsa Lappiin, mökkiin pakkasen ja tekoälyn armoille - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Kirja-arvostelu

Pauliina Susi paiskasi dekkarisankarinsa Lappiin, mökkiin pakkasen ja tekoälyn armoille

Pulssi on jo tekijänsä kolmas hyvin toimiva suljetun tilan jännitysromaani.

Pauliina Susi on käsitellyt suljettua tilaa jo Takaikkuna- ja Seireeni -trillereissään.

Julkaistu: 2.6. 2:00

Romaani

Pauliina Susi: Pulssi. Tammi. 304 s.

Huippuhakkeri jallittaa naisen Lapin mökkiin ja jättää hänet sinne. Seurana on vain tekoäly.

Tämä ei ole Pauliina Suden ensimmäinen suljetun paikan trilleri. Palkittu Takaikkuna käänsi Hitchcockin elokuvan asetelman toisenlaiseksi, kun jalka kipsissä kotonaan istuvaa Leia Lainetta tarkkailtiin.

Seuraavassa romaanissa Seireenissä Leia lähti risteilylle, ja painajainenhan siitäkin tuli. Nyt Pulssissa nainen heitetään pieneen tönöön pakkasen, sähkökatkon ja valvovan koneen armoille.

Leiasta saadaan kohtuullisen sympaattinen päähenkilö, tosin sillä hinnalla, että hän tapaa epäröidä ja hyytyä ratkaisevilla hetkillä, mikä ei kaikin osin sovi trillerimäiseen menoon. Kaikesta huolimatta Susi punoo tiiviin juonen vieläpä pari sataa sivua lyhyemmin kuin edellisissä kirjoissa.

Hämärähommia tekevä superhakkeri Timo eli Land-0 on jälleen mukana. Miehen motiivit jäävät epäselviksi, mikä tosin kuuluu juoneen. Ehkä jatko-osa on jälleen luvassa, joten hieman sumean mieshahmon voinee hyväksyä.

Leian tytär on Yhdysvalloissa opiskelemassa avaruuspsykologiaa ja käy Floridassa Nasan vieraana. Hakkeri toimii taustapiruna äidin tietämättä.

Susi nivoo tyttären tarinaan taitavasti, ja hyppy muualle tekeekin hyvää, jotta kirjassa olisi laajempi perspektiivi kuin polttopuiden vaivalloinen haku ja tekoälyn kanssa jankkaaminen.

Koneella on tosin omat juonensa. Tämä on kiinnostava juonne, jolta odottaisi lisää.

Kuvaan astuu ohimennen myös ulkoinen tiedustelupalvelu. Se lupaa suurempaa kuviota, joka jää nyt kehittämättä. Tai sitten Susi säästää tässäkin osan juonta seuraavaan kirjaan.

Karikatyyrimaiset populistipoliitikot ovat mukana ilmeisesti vain sen takia, että entinen ministeri on aiemmin tekopyhyydessään ahdistellut Leian tytärtä.

Käsillä on joka tapauksessa kelpo trilleri. Juonenkuljetus ja tunnelmanluonti riittävät tällä kertaa.Jukka Koskelainen

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat