Teatterinystävän kesä alkaa tänäkin vuonna Hangosta: Virtuaalifestivaalilla on luvassa norppalive, palveleva puhelin sekä kuvitteellinen laivareissu - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Teatteri

Teatterinystävän kesä alkaa tänäkin vuonna Hangosta: Virtuaalifestivaalilla on luvassa norppalive, palveleva puhelin sekä kuvitteellinen laivareissu

Hango Teaterträff järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti. Avajaisseremonia lähetetään Hangon Villa Tellinasta.

Berliiniläinen She She Pop -ryhmä on muovannut Kanon-teoksestaan pandemiaversion Kanon Remote.

Julkaistu: 4.6. 2:00, Päivitetty 4.6. 11:07

Teatterinseuraajan kesäloma ei ala ennen kesäkuun toisella viikolla järjestettävää, kaksikielistä Hangö Teaterträffiä.

Tänä vuonna ei voi matkustaa Hankoon festivaalitunnelmaa kokemaan, mutta kokonaan virtuaaliseksi muutettua festivaalia voi seurata lauantaina 6. kesäkuuta klo 17 alkaen Yle Areenasta. Tapahtumiin ja esityksiin voi myös osallistua virtuaalisesti.

Teaterträffin järjestäjät olivat maaliskuussa juuri aikeissa julkistaa festivaaliohjelmiston, kun koronapandemiarajoitukset iskivät päälle.

Tapahtuman väliin jättämisen sijaan festivaali päätti antaa kutsutuille taiteilijoille mahdollisuuden hyödyntää virtuaalisuutta haluamallaan tavalla.

Virtuaalifestivaalilla koettavat teokset ovat muodoltaan kek­seliäämpiä kuin pelkkiä striimattuja esityksiä. Järjestäjistä oli hienoa, että digitaalisuus ei aina tarkoittanut aivan uuden asian keksimistä.

”Välillä taaksepäin katsominen saattoikin olla hedelmällisempää! Esimerkiksi analogisuus tai intiimi kahdenkeskinen puhelinkeskustelu digitaalisuuden sijaan,” sanoo festivaalin tuottaja Heidi Backström.

Kesän teatterifestivaalien joukossa pienimuotoinen Hangö ­Teaterträff on se, josta on useimmiten poistunut tukku keskusteluja ja kohtaamisia mukanaan.

Hanko on näytellyt festivaalissa aina tärkeää osaa, sillä esityksissä erilaiset puistot, huvilat, ranta ja luonto on otettu hyvin huomioon.

Festivaalin paikallinen, suomenruotsalaista ja kansainvälistä teatteria rinnakkain esittelevä sekä keskusteleva luonne on pyritty säilyttämään myös tämänvuotisessa muodossa: ohjelmaan kuuluu esimerkiksi kaksi online-keskustelua.

Katso ja koe, HS:n neljä vinkkiä:

1. Avajaisseremonia

Hangon vanhimmasta pensionaatista Villa Tellinasta lähetettävän avajaisseremonian voi seurata suorana Yle Areenasta. Ohjelman juontavat Tom Rejström ja Kia Svaetichin ja luvassa on muun muassa trumpettimusiikkia, lyhytelokuvia ja haastatteluja.

Avajaiset klo 17.

2. She She Pop: Kanon Remote

Henkilökohtaisuutta hyödyntävä berliiniläinen She She Pop -ryhmä on vieraillut esiintymässä ja kouluttamassa Suomessa aiemminkin, viimeksi kymmenisen vuotta sitten.

Ryhmän Kanon-niminen esitys pohjautuu yleisön ja esiintyjien fyysiselle kontaktille, mutta pandemian vuoksi ryhmä on muovannut teoksestaan version Kanon Remote.

Se ei oikeastaan ole esitys vaan puhelinpalvelu, jossa taiteilijoiden ja yleisön kahdenkeskiset puhelinkeskustelut luovat taiteen uutta kaanonia. Sinne pääsevät esiintyjien ja yleisön muistot.

Kanon Remote klo 17.30–19 ja 20–21.30.

3. Teater 90 grader: Norppa-live med Teater 90 grader

Norpassa tärkeintä on se, että se on olemassa. Voisiko sama ajatus päteä taiteeseen?

Norppa-livessä yleisö pääsee seuraamaan ryhmän (Edith Holmström, Akse Pettersson, Markus Riuttu ja Jonatan Sundström) kokeiluja web-kameran kautta.

Norppa-live med Teater 90 grader alkaen klo 17.

Norppa-live med Teater 90 grader -esityksessä ovat mukana Markus Riuttu (vas.) ja Edith Holmström. Takana samat näyttelijät erinäköisinä. Esityksessä yleisö seuraa koko ajan muuttuvaa improvisaatiota.

4. Nina-Maria Häggblom: Minnesbyrån

Näytelmäkirjailija Nina-Maria Häggblomin kehittelemässä esityksessä osallistuja voi itse valita, mihin suuntaan kuvitteellisella laivareissulla tapahtuva esitys menee.

Teos esitetään Facebookin Messengerissä ja vuorovaikutus tapahtuu osallistujan ja tietokoneen välillä.

Minnesbyrån alkaen klo 17. Lisätiedot ja osallistumisohjeet löytyvät tapahtuman verkkosivuilta osoitteessa hangoteatertraff.org/

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat