Hemmotelluista julmista arabiprinsseistä kertovan dokumentin mukaan Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien johtajien inho Qataria kohtaan kumpuaa lapsenomaisesta kateudesta - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Hemmotelluista julmista arabiprinsseistä kertovan dokumentin mukaan Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien johtajien inho Qataria kohtaan kumpuaa lapsenomaisesta kateudesta

Ranskalainen tv-dokumentti kertoo Arabian niemimaalla valtaa jakavista kolmesta ehkä maailman rikkaimmasta ja vaikutusvaltaisimmasta prinssistä. Alueen kriisien mutkistumisessa ja voimistumisessa oleellista on ollut USA:n presidentin Donald Trumpin taitamattomuus.

Mohammed bin Salman, 34, Tamim bin Hamad Al Thani, 40, ja Mohammed bin Sayed, 59, johtavat maailman rikkaimpiin lukeutuvia öljyvaltioita.

Julkaistu: 4.6. 2:00, Päivitetty 4.6. 10:04

Vuonna 2017 Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit olivat valmiit hyökkäämään Qatariin. Presidentti Donald Trump asettui julkisesti suunnitelman tueksi, mutta tuolloisen ulkoministerin Rex Tillersonin kerrottua presidentilleen USA:n keskeisestä sotilastukikohdasta Qatarissa hyökkäys peruuntui.

Edellä mainittu nousee esiin monitahoisen ranskalaisen tv-dokumentin Arabian taistelevat prinssit loppupuolella.

Hetkessä tiivistyy, mistä Saudi-Arabian prinssin Mohammed bin Salmanin (MBS), Emiraattien prinssin Mohammed bin Zayedin ja Qatarin emiirin Tamim bin Hamad Al Thanin keskinäisessä väännössä voi pahimmiltaan olla kyse.

Kolmikon iät liikkuvat välillä 34–59, mutta haastateltu asiantuntija kuvailee heitä hemmotelluiksi lapsiksi. Ammuskelu­videopelien arvioidaan innoittaneen MBS:n hyökkäystä Jemeniin ja vihan Al Thania kohtaan kumpuavan kateudesta Qatarin vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoihin. Niiden valmistelussa on kuollut satoja siirtotyöläisiä.

Pessimismin seassa on eräänlaista optimismiakin. Toimittaja Jamal Khashoggin murhan uskotaan heikentävän saudien vaikutusvaltaa Yhdysvalloissa niin kauan kuin sen toimeksiantaja MBS on vallassa.

Mainittakoon, että korona­virustilanteen vuoksi Jemenissä yritettiin tulitaukoa, mutta se ei pitänyt. Dokumentissa esitelty saudien piraatti-urheilukanava, joka jakaa laittomasti qatarilaisen kanavan sisältöä, on ajanut Saudi-Arabian investointirahaston vaikeuksiin Valioliigajoukkue Newcastlen hankinnassa.

Suomalaisen Patrian kranaatinheitinjärjestelmiä on käytössä niin Saudi-Arabiassa kuin Arabiemiraateissakin.

Ulkolinja: Arabian taistelevat prinssit TV1 klo 22.20 ja Yle Areena.  

Oikaisu klo 10.04: Ammuskeluvideopelien arvioidaan innoittaneen MBS:n hyökkäystä Jemeniin, ei Jordaniaan, kuten tekstissä ensin luki.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri