Hollywoodin salaisuuksista syntyi elokuva, joka muistuttaa melkein Agatha Christie -filmatisointia - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Hollywoodin salaisuuksista syntyi elokuva, joka muistuttaa melkein Agatha Christie -filmatisointia

Kirsten Dunst on pääroolissa.

Julkaistu: 5.6. 2:00, Päivitetty 5.6. 10:27

Murha vailla syyllistä ★★★

The Cat’s Meow

(Britannia-USA 2001)

Teema klo 21.00 ja Yle Areena (K12)

Vaikka tuottaja Thomas Incen viralliseksi kuolinsyyksi kirjattiin sydänvaivat, hän joutui mediamoguli William Hearstin ampumaksi tämän jahdilla järjestetyillä syntymäpäiväkutsuilla marraskuussa 1924. Juhlijoihin kuuluivat myös Hearstin rakastajatar Marion Davies ja Charlie Chaplin, joiden romanssista juoruilu johti julkisuudelta salattuun tragediaan.

Näin kertoi Orson Welles Peter Bogdanovichille, joka Hollywood-historioitsijan näkemyksellä, ensin tehtyyn näytelmään pohjautuen, ohjasi aiheesta elokuvan. Miljöissään, seurapiirikepeydessään ja henkilögalleriassaan se näyttää lähes Agatha Christie -filmatisoinnilta.

Pinnan alla kuitenkin kipunoi satiirinen Hollywood-tutkielma. Henkilökuvat piirtyvät kaunistelemattomina ja tarina on ehkä kauhistuttavan tosi. Alku- ja loppusanat lausutaan mukana olleen brittikirjailijan suulla.

Wellesillä oli tiettävästi omat syynsä olla vihjaamatta tähän Hollywood-salaisuuteen tehdessään Hearstia peilanneen ”maailman parhaan elokuvan” Citizen Kane. Se esitetään Teemalla lauantaina.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat