Frendien luoja pyysi anteeksi, että sarjan kaikki päähenkilöt olivat valkoisia: ”Kunpa olisin tiennyt silloin, mitä tiedän nyt” - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisio

Frendien luoja pyysi anteeksi, että sarjan kaikki päähenkilöt olivat valkoisia: ”Kunpa olisin tiennyt silloin, mitä tiedän nyt”

Frendit-sarjan (1994–2004) toinen luoja Marta Kauffman puhui yhdysvaltalaisen tv-festivaalin paneelissa sarjaa kohtaan esitetystä kritiikistä.

Joey (Matt LeBlanc), Ross (David Schwimmer) ja Monica (Courteney Cox) MTV3:lla 2004 esitetyssä Frendien jaksossa Mukilointi.

Julkaistu: 10.6. 2:00, Päivitetty 10.6. 8:22

Vuosina 1994–2004 tehty Frendit (Friends) on yksi kaikkien aikojen suosituimmista tv-sarjoista. Kuudesta Manhattanilla asuvasta ystävyksestä kertova tilannekomediasarja on edelleen katsottu ja rakastettu.

Viime aikoina sarja on tosin alkanut saada yhä enemmän kritiikkiä – muun muassa siitä, kuinka vähän diversiteettiä eli monimuotoisuutta siinä nähtiin. Esimerkiksi kaikki päähenkilöt ovat valkoisia, ja sivuhahmoinakin nähtiin harvoin ketään etnisiä vähemmistöjä edustavia ihmisiä.

Sarjan loivat David Crane ja Marta Kauffman. Kauffman käsitteli aihetta äskettäin yhdysvaltalaisen televisiofestivaali ATX:n yhteydessä järjestetyssä virtuaalipaneelissa.

”Anteeksi. Olisinpa tiennyt silloin, mitä tiedän nyt”, hän sanoi paneelista kirjoittaneen Buzzfeedin mukaan. Julkaisun mukaan Kaufmann oli silmin nähden liikuttunut aiheesta puhuessaan.

”Olisin siinä tapauksessa tehnyt hyvin erilaisia päätöksiä.”

Marta Kauffman Grace and Frankie -sarjan tilaisuudessa Los Angelesissa 2019.

Kauffman tuotti alun perin NBC-kanavalla esitettyä sarjaa yhdessä Cranen ja Kevin S. Brightin kanssa. Hän sanoo nyt ”kannustaneensa aina yhtiötään monimuotoisuuteen”, mutta kokee, ettei sittenkään tehnyt tarpeeksi asian suhteen.

Kauffmanin mukaan asia on sittemmin saanut hänet ajattelemaan, kuinka voisi tehdä televisiosarjojaan ”uudella tavalla”.

Kauffmanin Frendien jälkeisiin tv-sarjaluomuksiin kuuluu muun muassa Netflixille tehty, 2015 alkanut Grace and Frankie, joka on jatkumassa myöhemmin seitsemänteen kauteensa.

Frendien pääosia esittivät Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry ja David Schwimmer.

Kudrow otti myös kantaa monimuotoisuusaiheeseen toukokuussa brittiläisen The Timesin haastattelussa. Kudrow kuuluu äskettäin ensi-iltansa saaneen Netflix-sarja Space Forcen näyttelijäkaartiin.

Haastattelussa Kudrow sanoi, ettei Frendien päähenkilöporukka olisi kokonaan valkoihoinen, mikäli sarja tänä päivänä tehtäisiin. Hän pitää Frendejä osin 1990-lukua kuvaavana aikakapselina ja mainitsee sen olleen tekoaikanaan myös edistyksellinen, sillä siinä nähtiin homoseksuaaleja sivuhahmoja.

David Schwimmer taas sanoi alkuvuonna The Guardianin haastattelussa ”kampanjoineensa vuosia sen puolesta”, että hänen esittämänsä Ross olisi ”deittaillut useammin ei-valkoihoisia naisia”.

Schwimmer sanoi myös, että nyt olisi hänen mielestään aika ”mustien Frendeille tai aasialaisten Frendeille” (”all-black Friends or all-Asian Friends”).

Näyttelijä Erika Alexander muistutti haastattelun jälkeen Schwimmeriä Twitterissä, että jo ennen Frendejä vuonna 1993 Fox-kanavalla alkoi hyvin samankaltainen sarja Living Single, joka kertoi New Yorkissa asuvasta tummaihoisten naisten ystäväporukasta.

Myös Frendien huumoria voi nykysilmin pitää osin ongelmallisena. Kauffman on kertonut katuvansa jälkikäteen ainakin jaksoa, jossa Kudrowin esittämä Phoebe rakastuu siskonsa vainoajaan.

Toimittaja Anton Vanha-Majamaa kirjoitti Frendien ja toisen 1990-luvun suosikkisarjan Seinfeldin homo- ja transfobisuudesta tässä viime vuonna julkaistussa HS-jutussa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri