Perussuomalaisten ajatuspajan julkaisu hätkähdytti naisvihallaan – Poistetussa kirjassa haukuttiin ahdistelutapauksen nuoret uhrit - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Kommentti

Perussuomalaisten ajatuspajan julkaisu hätkähdytti naisvihallaan – Poistetussa kirjassa haukuttiin ahdistelutapauksen nuoret uhrit

Suomen Perustan julkaisema kirja käsitteli muun muassa 2017 uutisoitua tosielämän ahdistelutapausta.

Julkaistu: 10.6. 19:11

Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta julkaisi maanantaina sivuillaan kirjan, josta nousi nopeasti kohu.

Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tohtori Jukka Hankamäen kirjoittama 420-sivuinen Totuus kiihottaa – filosofinen tutkimus vasemmistopopulistisen valtamedian tieto- ja totuuskriisistä sisältää suurimmaksi osaksi perussuomalaisten ja muiden oikeistopopulistien jo tutuksi tullutta ”mediakritiikkiä”.

Eli kuinka valtamedia (esimerkiksi Helsingin Sanomat, Yle ja Suomen Kuvalehti) ajaa esimerkiksi maahanmuuttoaiheissa ”vihervasemmistolaista agendaa”. Sen vastineeksi Hankamäki tarjoaa kirjassaan omaa totuuttaan.

Sen sijaan yksi puoli kirjasta onnistui yllättämään – naisviha. Se pääsee valloilleen kirjan luvussa 11.5., jonka otsikko on Naisten tyrannia ja seksuaalisuuden sosialisointi. Otteita luvusta alkoi levitä pian sosiaalisessa mediassa. Niitä voi lukea esimerkiksi Facebook-ryhmä Häiriköt-päämajan julkaisusta.

Luin luvun kirjasta myös itse. Hankamäen mielestä esimerkiksi avioliitossa tapahtuvan raiskauksen saattaminen laissa rangaistavaksi on ”ympyrän neliöimistä, ja ajatus on vastoin avioliiton ideaa”.

Mutta ehkä kaikkein järkyttävin kohta luvussa käsittelee tosielämän ahdistelutapausta, jonka uhrit Hankamäki haukkuu.

Useat mediat Suomessa uutisoivat syksyllä 2017, että Helsingin Kallion lukion entiset oppilaat kertoivat koulun lehtorin lähennelleen heitä ja ahdistelleen heitä seksuaalisesti.

Lehtori ohjasi Kallion lukiossa näytelmiä, jotka olivat haastateltujen entisten oppilaiden mukaan usein seksuaalissävytteisiä. Erään entisen oppilaan mukaan näytelmissä oli usein ”erilaisia seksuaalisia kohtauksia, joukkoraiskauskohtauksia” ja että niissä ”toistui sama kuvio, alaikäinen tyttö vähissä vaatteissa lavalla pantavana”.

Opettaja valikoi hänen mukaansa suosikkityttöjään ja kehui heidän ulkonäköään avoimesti. Opettajalla oli auktoriteettiasema ja tytöt olivat alaikäisiä lukiolaisia.

STT:n mukaan kaikkiaan 61 Kallion lukion entistä ja nykyistä opiskelijaa syytti lehtoria lähentelystä ja epäasiallisesta käytöksestä. Poliisiin otti yhteyttä kuusi ihmistä, mutta esitutkintaa ei aloitettu, sillä kokemukset ajoittuivat vuosiin 1997–2014, jolloin seksuaalista ahdistelua ei ollut vielä kriminalisoitu. Lehtori hyllytettiin työstään.

Hankamäki luonnehtii kirjassaan tapauksesta uutisointia ”me too -hankkeen mädäksi hedelmäksi” ja lehtoria uhriksi.

”Aikuistuneiden lukiotyttöjen katala kaunaisuus sopi kuitenkin loistavasti feministien ja median agendaan, sillä sen kautta kaiken seksin pois juurimiseen voitiin käyttää lastensuojeluargumenttia”, Hankamäki kirjoittaa.

”Tosiasiassa täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevat tai sen saavuttaneet lukioneidit muistuttivat draamakuningattaria, joiden ilkeydeltä ja omahyväisyydeltä toivoisi suojeltavan ensisijaisesti aikuisia. Nuorten naisten ja diktaattorien despottisuutta erottaakin lähinnä se, että hirmuhallitsijoiden rumuus ja rokonarpisuus ovat opettaneet heille suhteellisuudentajua, jota narsismista kärsivillä tyttösillä ei ole”, Hankamäki jatkaa.

Näin Perussuomalaisten ajatuspajan julkaisemassa kirjassa kirjoitetaan ihmisistä, jotka ovat kertoneet joutuneensa seksuaalisen ahdistelun uhreiksi.

Lukiossa, alaikäisinä.

Tai kirjoitettiin: tällä hetkellä asiaa ei voi kuka tahansa tarkistaa kirjasta, joka oli alkujaan ilmaiseksi luettavissa Suomen Perustan nettisivuilla. Keskiviikkona kirja poistettiin sivulta saatetekstillä ”Suomen Perusta -ajatuspaja keskeyttää Hankamäen kirjan julkaisun uudelleenarvioinnin ajaksi”.

Sivulla lukee myös, kuinka Suomen Perusta haluaa edistää yhteiskunnallista keskustelua julkaisutoiminnallaan ja ”ulkopuolisten tekijöiden julkaisut eivät ole sen kannanottoja”.

Hankamäki kirjoitti Iltalehden mukaan kirjaansa projektitutkijana Suomen Perustassa 2019–2020. Suomen Perusta sai tänä vuonna opetus- ja kulttuuriministeriöltä 120 000 euroa tukea toimintaansa. Ministeriö selvittää nyt, onko julkaisu ristiriidassa valtionavustuspäätöksen kanssa.

Hankamäen kirjoitus julkaistiin maanantaina puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-ahon isännöimässä tilaisuudessa, joita puolue nimittää ”tuumaustunneiksi”. Hankamäki oli myös perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas 2019.

Kun mediat alkoivat uutisoida keskiviikkona kirjasta ja sen sisällöstä, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kirjoitti Twitterissä, kuinka ”Hankamäen kirjassaan esittämät ajatukset ovat hänen omiaan”.

Jussi Halla-ahon mukaan puolue ei tarkasta ennakkoon ajatuspajan julkaisuja tai osallistu julkaisupäätöksen tekemiseen. Hän kertoi keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa, ettei ole myöskään lukenut Totuus kiihottaa -teosta.

HS:lle Halla-aho sanoi pitävänsä opetus- ja kulttuuriministeriön selvitystä liioiteltuna, sillä julkisuuteen ovat nousseet yksittäiset poiminnat pitkästä teoksesta. Ylen mukaan hän kuitenkin myönsi, että ”ensisilmäyksellä julkaisun laadunvalvonta ja harkintakyky eivät ole ehkä toimineet sillä tavalla kuin olisi pitänyt.”

Perussuomalaiset yrittää siis nyt kaikin tavoin irtautua teoksesta, jonka puolueen perustama ajatuspaja julkaisi.

Puolueen suosiota esimerkiksi jäsenten rasistiset kannanotot eivät toistaiseksi ole hetkauttaneet.

Saa nähdä, hetkauttaako naisviha.

Nyt.fi|Perussuomalaisten ajatuspajan julkaisua paheksutaan pääministeriä myöten – Jussi Halla-aho sanoo pitävänsä selvitystä pamfletista liioiteltuna

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri