Ruotsin kulttuuripiirejä ravistelleesta skandaalista tehdään elokuva - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Elokuva

Ruotsin kulttuuripiirejä ravistelleesta skandaalista tehdään elokuva

Toimittaja Matilda Voss Gustavsson paljasti Ruotsin akatemiaan kytkeytyneen Jean-Claude Arnault’n väärinkäytökset ensin artikkelissaan ja sitten kirjassaan.

Matilda Voss Gustavssonin kirja Yhdeksästoista jäsen oli Ruotsissa vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen myydyin.

Julkaistu: 22.6. 15:21

Toimittaja Matilda Voss Gustavssonin viime syksynä ilmestyneestä kirjasta Yhdeksästoista jäsen – Ruotsin akatemian romahdus (Otava, suom. Elina Lustig) on tekeillä elokuva, kertoo Dagens Nyheter.

Voss Gustavssonin teos avaa Ruotsin kulttuuripiirejä ravistellutta skandaalia, josta hän kirjoitti ensimmäisen kerran marraskuussa 2017 Dagens Nyheterissä julkaistussa artikkelissa.

#Metoo-liikkeen keskellä syntyneessä jutussaan Voss Gustavsson paljasti kulttuuritoimija Jean-Claude Arnault’n ahdistelleen ja käyttäneen hyväksi useita naisia vuosikymmenien aikana.

Artikkelissa ”Kulttuuriprofiiliksi” kutsuttu ranskalais-ruotsalainen Arnault on valokuvaaja, teatteriohjaaja ja tukholmalaisen kulttuuritapahtumapaikka Forumin omistaja – sekä Ruotsin akatemiaan kuuluneen runoilija Katarina Frostensonin puoliso.

Artikkelin seurauksena Ruotsin akatemia ajautui historialliseen kriisiin. Seitsemän sen jäsenistä erosi siihen asti elinikäiseksi asetetusta toimestaan, kirjallisuuden Nobel-palkinto jäi jakamatta, Forumin toiminta lakkautettiin ja Arnault tuomittiin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan.

Voss Gustavsson palkittiin artikkelistaan vuonna 2018 Bonnierin Suurella journalistipalkinnolla kategoriassa ”Vuoden paljastus”. Kirja oli Ruotsissa vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen myydyin.

Elokuvan tuottaa Nordisk Film ja sen käsikirjoittaa tanskalainen Maren Louise Käehne. Käehne on kirjoittanut useita jaksoja muun muassa suosittuja Vallan linnake- ja Silta-sarjoja.

Voss Gustavsson kertoo DN:lle olevansa käsikirjoittajavalintaan erittäin tyytyväinen.

”Hänellä on erinomainen silmä valta-asetelmille ja valtapeleille”, Voss Gustavsson sanoo. ”Luotan heidän [Käehnen ja Nordisk Filmin] taiteelliseen näkemykseensä.”

Elokuvan ohjaajasta tai näyttelijöistä ei toistaiseksi ole tietoa. Vielä ei myöskään ole selvillä, koska elokuvan on tarkoitus ilmestyä.

Kaikki tiesivät ”Tahma-Jannen”, mutta kukaan ei puuttunut ahdisteluun, sillä hänen vaimoaan pelättiin – Näin toimittaja paljasti Ruotsin kulttuurieliittiä ravistelleen skandaalin

Ruotsin akatemian kriisin taustan voi ajoittaa yli 20 vuoden taakse – ahdistelusta tuli Akatemialle tieto jo 1996, mutta ”kirjeen sisältö ei tuntunut tärkeältä”, kommentoi pysyvä sihteeri tuolloin

Kirjallisuuden Nobel-palkintoja jaetaan tällä viikolla peräti kaksi – Miten Ruotsin akatemia päätyi tähän ennenkuulumattomaan tilanteeseen?

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kulttuuri